Lool jääb puudu uutest elamispindade arendusprojektidest

Loo alevik on näidanud atraktiivset korteritehingute arvu kasvu ja mõõdukat hinnatõusu. Tehingute arvu kasv on aga hoo maha võtnud, sest vaatamata ostjate olemasolule napib piirkonnas uusi korterite, ridaelamute ja ühepereelamute arendusprojekte. Senised Loo ja selle ümbruse arendusprojektid on näidanud erakordset müügiedu. Piirkonnas on piisavalt nõudlust ja see muudab Loo ja selle ümbruse atraktiivseks arenduspiirkonnaks, mille potentsiaal on siiani veel täiel määral avastamata.
Loo aleviku korteritehingute arv on püsinud viimastel aastatel maa-ameti andmetel 12 ja 25 tehingu vahel kvartalis. Piirkonnas on nõudlust piisavalt. Tehingute arv sõltub palju sellest, kas turul on piisavalt uute või vanemate korterite pakkumisi.

Hinnatase on peibutav

Kõikide tehingute ehk uute ja vanemate korterite keskmine tehinguhind oli 2019 II kvartalis pea 1500 €/m². Uute korterite senised tehinguhinnad küündivad tasemeni 1800 €/m². Arvestades, et nii läheduses asuva Tallinna kui kogu muu Eesti elamispindade hinnad on vaikselt kasvamas ei jää sellest trendist ka Loo alevik kõrvale.
Nii tehingute keskmine kui uute korterite hinnad liiguvad Lool mõõdukalt kiiresti tõususuunas. Aastane hinnatõusu määr on ületamas näiteks Tallinna näitajat ja olnud viimaste aastate jooksul isegi 10% lähedal.

Loo aleviku keskmisest kiirem hinnatõus on põhjustatud mitmetest asjaoludest. Osalt on Tallinna korterite kallinemine suunanud tallinlasi ja Tallinnasse kolida soovijaid linna piiri taha vaatama. Nii satub koduostjate vaatevälja Loo ja selle ümbrus, kus on hea infrastruktuur ning seni veel mõõdukam hinnatase. Täiendavalt on Loo elamispindade nõudlust kasvatanud ettevõtlussektor, kes on Lool ja selle ümbruses viimastel aastatel üksjagu laienenud ja kes vajavad tööjõudu – näiteks erinevad logistikaettevõtted, Thermory tootmine, Loorent jt. Need trendid on Jõelähtme valla elanike arvu viimase kümne aasta jooksul kasvatanud märgatava 10% võrra.

Elanike arvu kasvu kõrval teise olulise tegurina on kinnisvaraturu aktiivsus ehk kõrge tehingute arv liikunud samm-sammult Tallinnast eemale. Nii on Loolgi probleem, et pakkumine ei ole nõudluse kasvuga suutnud sama sammu käia. Kui pakkumist piisavalt kiiresti juurde ei tule, on kinnisvaramüüjatel võimalik hindu kergitada. Üksikuid projekte on Loole ja selle ümbrusesse küll lisandumas, kuid need ei kata kogu nõudlust.

Loo korteriturul on puudu uutest ja kvaliteetsetest korteritest

Pealinna kõrval asuva Loo uute kahetoaliste korterite tehinguhinnad on suurusjärgus 80-85 000 eurot, kolmetoalised 100-110 000 eurot ja neljatoalised 125-135 000 eurot. See on konkurentsivõimeline hinnatase, mis võiks olla arendajatelegi peibutav, et piirkonda lisanduks uusi korterite ja ridaelamute arendusprojekte.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et Loo ja selle ümbrus on seni veel osaliselt avastamata perspektiivikas piirkond, kus on toimiv kinnisvaraturg, kuid vajaka jääb uutest kvaliteetsetest korteritest ja ridaelamutest, mis nišši just uusarendus saab täita.

Tutvu Loo uute pakkumistega siit >>


Seotud artiklid