Maja või korter? Korter või maja?

Kas sinu peres käib praegu arutelu, mis tüüpi kinnisvara oleks kõige mõistlikum endale soetada? Siis olete ilmselt jõudnud ka korteris või majas elamise plussid-miinused juba kirja panna, arvestades pereliikmete vajaduste ja soovidega. Kui aga veel mitte, siis me panime mõned argumendid Homediti abiga ritta. Usume, et neist on sul valiku tegemisel abi. Maja või korter?

Korter on üldiselt väiksem kui maja

See, kellel on vaja üüratult palju ruumi, peab muidugi maja kasuks otsustama, sest korter on enamasti väiksema pinnaga. Muidugi, korter maksab ka sellevõrra vähem. Nii et nüüd said kirja hind ja pind. Kui luuleline…

Maja eest on vaja rohkem hoolt kanda

Jah, midagi pole niisama: kõige eest tuleb maksta kas raha või ajaga. Kui sul on rohkem ruumi, siis tähendab see ühtlasi, et sul on rohkem pinda, mis vajab pidevat korrashoidmist ja hoolt. Katus, vihmaveetorud, terrassilauad, lume lükkamine, muru… Oo-jaa, muru orjaks on lihtne majas elades muutuda! Õnneks on võimalik endale tänapäeval soetada mururobot, nii et see kindlasti ei ole asi, mille pärast maja ostmata jätta.

Kas oled mõelnud, kui palju aknaid sul on vaja majas elades pesta? Oled selleks valmis?

Korteris on kulud väiksemad

Lisaks sellele et korter maksab vähem, on selle ülalpidamiskulud ka väiksemad. Majas on mitmeid kuluühikuid, mida sul korteris elades ei ole. Arvestama pead tõenäoliselt pisut suuremate transpordikuludega. Samas, majas elades ei pea sa maksma majahoidjale, kui sa ei taha just endale ise kedagi palgata.

Korterite puhul on asukohavalik laiem

Kui sinu unistuseks on elada majas, aga võimalikult kesklinna lähedal, siis need kaks asja on väga keeruline kokku sobitada. Üldiselt on asukohavalikuid korterite puhul rohkem ja uusasumites, mis on linnade ümber viimastel aastatel tekkinud, on näiteks võimalik valida mõlema vahel.

Majas on rohkem privaatsust kui korteris

Majas elades ei ole vaja muretseda naabrite pärast, kes su magamistoaseina taga lärmakalt juubelit tähistavad. Samuti ei ole sul seal naabritädi, kes nädal aega järjest sibulat praeb, sundides sind nendest aroomidest osa saama.

Muidugi on need äärmuslikud juhtumid ja enamasti kortermajas selliseid muresid pole, aga tavaline naabrite olmemüra kostab sinu korterisse kindlasti. Nii et kui armastad vaikust ja rahu, siis on maja parem. Vaikus ja rahu lõpeb maja puhul terrassil, kuhu kostavad kõigi ümberkaudsete muruniidukite ja lehepuhurite hääled, aga kui töö tehtud, saate kõik koos ühe toreda aiapeo korraldada. Nii et plussid ja miinused on igal pool.

Lastel on majas toredam

 Kui sul on väiksed lapsed, siis on maja kahtlemata parem valik, sest sul on mängumaa omast käest võtta ja sa ei pea lapsi ühisele mänguväljakule saatma. Ja kui lapsed suuremaks kasvavad, saab kogu asumist nende mängumaa, kus koos naabrilastega põnevaid asju korraldada. Muidugi, võib-olla me oleme naiivsed ja lapsed istuvad vaid kiigel, nutitelefon käes. Aga unistada ju võib…

Majas on parem pidu korraldada

Sa tahad ise ka aeg-ajalt juubelit tähistada, eks ole? Jah, need aiapeod! Kui sulle meeldib suur seltskond ja rohkete külalistega koosviibimised, siis sobib maja sulle paremini.

Korter on turvalisem kui maja

Nii on – ebaausate kavatsustega kutsumata külalistel on majas lihtsam toimetada kui korteris, kuhu pääsemiseks tuleb ületada mitu takistust välis- ja korteriukse näol ning mõnikord käib ka veel kortermaja aiavärav lukus. Keegi ikka märkab kahtlast toimetamist, maja puhul ei pruugi see nii aga olla.

Koduloomi on majas mõnusam pidada kui korteris

Kui sul on suur koer, siis küsi tema käest ka, milline teie uus kodu võiks olla. Võime kihla vedada, et ta hääletab maja poolt. Sama lugu on kindlasti kassidega, kellele meeldib õues ringi patseerida ja kellele sa meenud ilmselt alles siis, kui kõht tühjaks läheb.

Majas elades pole parkimisprobleemi

Kortermajades on parkimisega tavaliselt ikka mingi jama. Parkimiskohti on vähe ja tavaliselt maksavad need ka arvestatava summa raha. Oma majas elades parkimisprobleemi pole ja sul võib olla kasvõi mitu autot.

Jõudsid otsusele? Väga tore!

Vaata uusi majade pakkumisi siit >>

Ja korterid leiad siit >>  


Seotud artiklid