Mida silmas pidada kinnisvaramaaklerit valides?

Plaanid oma kodu müüa, kuid ei tea, kuidas leida endale sobiv maakler? Siin on sulle viis nõuannet, mida silmas pidada kui kinnisvaramaaklerit valid:

Odav ei pruugi alati hea olla

Sageli küsitakse maaklerilt esimese asjana, kui suur on vahendustasu. Eelistatakse väiksema vahendustasuga maaklerit. Tegelikult peaks aga keskenduma sellele, mida pakutav teenus sisaldab. Kui soovid maaklerilt ainult professionaalseid fotosid ja kuulutusi portaalides, siis võid kasutada ka madalama hinnaklassi teenust. Kui soovid aga täispaketti, alustades hinnastamisest ning lõpetades plakati ja objektikataloogidega, siis pead arvestama ka suurema vahendustasuga. Suurema vahendustasuga töötava maakleri taga seisab ka suurem meeskond: hindajad, turundustiim, koolitaja, fotograaf ning teised maaklerid, kes kõik annavad oma panuse. Professionaalse töö eest pead olema nõus rohkem maksma, kuid kokkuvõttes võid sellega hoopis raha säästa, saada oma müüdvalt varalt paremat hinda ja oma kinnisvarale ka kiiremini ostja leida.

Eelista maaklerit, kes tegutseb ainuesinduslepingu alusel

Paljud müüjad pelgavad ainuesinduslepingu sõlmimist, sest kardavad sellega oma võimalusi piirata. Tegelikult see nii ei ole. Kui kliendiga sõlmitakse ainuesindusleping, siis saab maakler panustada objekti müüki sajaprotsendiliselt. Ainuesinduslepinguta on ka võimalusi kahjuks vähem, sest sel juhul pole kindel, et kogu tehtud töö ka tasutud saab. Ainuesindusleping tagab omanikule kindlustunde, sest sellega võtab maakler endale vastutuse kasutada kõiki müügivõimalusi ning kohustuse anda oma töö kohta tagasisidet. Tagasisideraportist näevad kliendid täpselt, mida ollakse nädala jooksul nende kodu müügi heaks tehtud. Samuti annab ainusesindusleping kindlustunde ka maaklerile, sest nii saavad nad olla kindlad, et tehtud töö ja pühendatud aeg saavad tasustatud. Tasuta tööd ei taha ju keegi teha.

Vali maakler, kellega on kerge suhelda

Kuna kodu müümine on suur asi, mis nõuab maakleri ja omaniku koostööd, siis tasub maakleriks valida keegi, kellega tunned algusest peale head klappi. Kui omaniku ja maakleri suhtlus kulgeb pingevabalt ja mõlemale poolele meeldivalt, siis on ka müügiprotsess meeldiv kogemus ning tõenäoliselt jätkub nende koostöö ka tulevikus.  Usume, et ka kliendil on kasulik omada nn ihumaaklerit, kelle poole saab alati pöörduda mistahes küsimuse ja sooviga ning kogeda alati sooja vastuvõttu. Kuid kuidas saada teada, kas maakleriga tekiks hea suhe? Kindlasti ei tasu seda otsustada pelgalt esimese telefonikõne põhjal, kuigi juba siis võid tajuda äratundmisrõõmu. Lõplik otsus tuleks langetada siiski peale kohtumist, pikemat vestlemist ja mõtete jagamist.

Pädevus on oluline tegur sinu kinnisvara müügil

Maakleriga kohtudes tasub välja selgitada, kui pädev on ta sinu kinnisvara müüma. Kindlasti tuleks pöörata tähelepanu sellele, kas maakler üritab saada objektist põhjalikku ülevaadet ja suhtub oma töösse tõsiselt või näeb ta sinu kodus lihtsat rahateenimise võimalust.  Samuti tasub esmakohtumisel maaklerilt küsida, kas ta teeb koostööd teiste turul olevate maakleritega.

Eelista tuntud ja mainekat kinnisvarabürood

Tuntud ja mainekatel kinnisvarabüroodel on rohkem võimalusi ning nad pakuvad sulle kvaliteetset teenust. Taoliste büroode andmebaas hõlmab suurt hulka ostuhuvilisi ja see võimaldab leida objektist huvitatuid juba müügi väga varases staadiumis. Lisaks müügitööle pakutakse ka hindamisteenust, mis tagab sujuva müügiprotsessi. Samuti tehakse koostööd pankadega, mille tõttu on suhtlus pangaga sujuvam ja kiirem, lisaks pakutakse koduostjale laenu taotlemisel soodustusi, mis võivad säästa tema rahakotist sadu eurosid.

Sobiva maakleri leiad siit>>

Vaata ka top10 maaklereid siit >>

Artikli allikas: Arco Vara


Seotud artiklid