Miks kaasata uue kodu ostmisel ehituse valdkonna spetsialist?

Miks kaasata uue kodu ostmisel ehituse valdkonna spetsialist?

Uue kodu ost on elu üks tähtsamaid otsuseid, mis keerleb enamasti küsimuste ümber: kus ma elada soovin? Kui suurt kodu ma vajan? Kui palju see maksab? Kui oled neile küsimustele vastuse leidnud ja sobiva kodu välja valinud, on selle juures terve hulk olulisi asju, mida peaksid silmas pidama – suure tõenäosusega palju selliseid asju, mille peale sa ise tulla ei oska.

Olenemata sellest, kas tegemist on uue või juba olemasoleva rajatisega on kindlustunde suurendamiseks on mõistlik kaasata protsessi oma valdkonna eksperte. Fronteri ehitusvaldkonna spetsialistid aitavad su uue kodu ostuprotsessi muuta lihtsamaks, kiiremaks, muretumaks ja turvalisemaks. Valdkonna eksperdid annavad sulle erapooletut nõu, kas sinu unistuste kodu vastab paberil kirjeldatule.

Kontrolli ehitusprojekti ja dokumentatsiooni

Kõigi hoonete ehituseks on vaja ehitusprojekti ja sinu õigus on sellega tutvuda. Kui arendaja või müüja seda näidata ei taha, võib see eeldatavasti sisaldada midagi, mida varjata soovitakse. Ehitusprojekt on hoone või rajatise ehitamiseks ja kasutamiseks vajaliku dokumentatsiooni kogum, mis koosneb muuhulgas projekti seletuskirjast, joonistest ja paljudest muudest asjakohastest dokumentidest.

See sisaldab infot näiteks selle kohta, kui palju on kodul ruutmeetreid, milline on selle planeering ja funktsionaalsus. Osasid asju oskad tõenäoliselt ise vaadata ja kontrollida, aga on terve hulk asju, mille osas oskavad oma valdkonna eksperdid sulle hüva nõu anda ning ka võimalikele ohukohtadele vihjata, mis tähelepanu nõuda võivad. Ehitussektorit reguleerib küllaltki range seaduslik regulatsioon – riigiasutused on välja töötanud hulganisti norme ja standardeid, mille järgimine on arendajate poolt kohustuslik.

Sest sa ju ei taha osta põrsast kotis. Paberil võib kõik väga ilus tunduda. Kui oled omale sobiva kodu välja vaadanud, tuleb teostada ehitusprojekti ja dokumentatsiooni ülevaatus. See aitab kindlaks teha, kas su tulevane kodu vastab igati sellele, nagu ilusate piltide ja tekstidega sulle lubatud on ning et kõik vastaks seaduslikele regulatsioonidele. Ning ka et midagi ei oleks liiga palju ega liiga vähe. Näiteks ei ole ehitatud hoovi kuuri või garaaži, mida ehitusprojektis pole. Ära muretse, väga paljud võimalikud probleemid on põhimõttelist laadi ja avastatavad ja parandatavad ka ilma midagi lõhkumata ehk võimalik teostada ka juba valmis ja viimistletud kodu puhul.

Kontrolli ehitustööde kvaliteeti ja ehitusprojektile vastavust

Me kõik soovime elada kodus, mis on kvaliteetne ja kestab aastaid, et mitte öelda lausa aastasadu. See on võimalik vaid siis, kui ehitaja on teostanud ehitustööd kvaliteetselt ja kõigile normidele ja regulatsioonidele vastavalt. See eeldab, et ehituses on kasutatud kvaliteetseid ehitusmaterjale, tööd on teostatud valdkonna spetsialistide poolt.

Uuri välja, kes on sinu kodu ehitaja ning kas vajadusel teostatakse ka garantiitöid. Kas tegemist on alles alustava ettevõtjaga või juba kogenud ehitajaga? Fronteri spetsialistid aitavad uurida nii ehitaja tausta kui ka kontrollida, kas ehitustööd on teostatud kvaliteetselt ning kas ja milliseid puudusi esineb.

Samuti on oluline kontrollida ehitusprojekti järgi, kas teostatud tööd vastavad ehitusprojektile (ehitusprojekti erinevatest etappidest võid lugeda siit). Oluline on jälgida tööde teostamise nõuetekohasust, ehitusobjektide keskkonna- ja tööohutust, ehitusmaterjalide dokumentatsiooni ja platsil kasutatavate materjalide vastavust ning kvaliteeti. Fronteri eksperdid aitavad kontrollida spetsiaalsete töövahenditega kvaliteedinõuete täitmist. Fronteri kaasabil on tänaseks kontrollitud üle 200 korteri ja muu elamispinna ehitustööde kvaliteeti.

Fronter Construction Consulting OÜ tegutseb kolmes valdkonnas: omanikujärelevalve (loe lähemalt), ehitustehnilised konsultatsioonid ja projekteerimine.

 


Seotud artiklid