Muttide tõrjumine ei ole lootusetu ettevõtmine

Mutid on ilmselt üsna vihatud loomakesed, sest inimene ei näe neis mingit kasu, ainult kahju rikutud muru ja suurte mullahunnikute näol. Ometi on ka muttidel loodusliku tasakaalu säilitamisel oma ülesanne, nad ei ole maa peale inimeste kiusamiseks loodud.

Ja tegelikult on muttidest kasu isegi koduaias: nad õhutavad ja kobestavad mulda ning söövad putukaid ja nende vastseid. Ühes ööpäevas sööb mutt umbes sama palju, kui ta ise kaalub. Ja vastupidiselt üsnagi levinud arvamusele ei söö mutt taimede juuri. Tema maiuspalaks on vihmaussid ja putukad. (Muide, söönud kõhu täis, magab mutt 5–6 tundi ja läheb siis jälle jahile. Mutt sureb nälga juba 17 tunni möödudes.)

Siiski lähevad muttide ja aiapidaja suusad risti küsimuses, mis puudutab kaunist muru. Sellepärast anname sulle mõned nõuanded, kuidas mutid parematele jahimaadele juhatada. Seda nii otseses kui ka kaudses tähenduses – esmalt proovime heaga ja siis kurjaga.

Ultrahelipeleti

Poodides on müügil ultraheliga mutipeletid, mis tuleb pista otsapidi mutiurgu. Peletid peaks ajama olemasolevad mutid minema ja uued eemale.

Küüslauguküüned mutikäikudesse

Kui juba vampiirid pidavat küüslauku kartma, siis ehk kardavad seda ka mutid. Murra küüslauguküüned pooleks ja pane need mutikäikudesse. Väidetavalt on mutid siis varsti läinud. Selleks aga, et nad tagasi ei tahaks tulla, pead mõne kuu tagant uued küüned panema.

Toigas õllepurgiga

Kas see nüüd just kõige ilusam vaatepilt on, aga räägitakse, et mutid ajab minema ka mutiurgu pistetud kaigas, mille otsas koliseb õllepurk. Mutid on heli suhtes väga tundlikud ja kui neile miski vähegi ei meeldi, lähevad nad minema. Paraku ei piisa ühest toikast, vaja läheb mitut.

Aialilled

Räägitakse, et mõned lilled ajavad ka mutid minema. Kui tõhus see on, ei oska me paraku oma kogemusest öelda. Sobivad püvilill, nartsiss, harilik siniliilia. Eriti tõhusaks peetakse mandel-piimalille, millel on inglise keeles muttidele viitav nimigi – mole plant ehk mutitaim.

Teisalt räägivad mõned aiapidajad, et jah, muttidele ei meeldi mõnede lillede sibulad, aga nad ajavad need maa seest välja ja rikuvad aeda niimoodi veel rohkemgi.

Meie igatahes istutame endale igaks juhuks aeda mõned mandel-piimalilled.

Kassiliiv

Muttidele ei meeldi, kui nende käikudes on kasutatud kassiliiva ja kassikakat. Kui sul on kass, kes toas asjal käib, siis tasub igal juhul järgi proovida.

Naftaliin

Ka naftaliinil on spetsiifiline lõhn, mis muttidele ei meeldi.

Karmimad vahendid: muttide elusalt püüdmine ja traatlõksud

Kui ükski pehmetest vahenditest pole aidanud ehk mutid ei ole lihtsalt palumise peale minema läinud, siis tuleb appi võtta karmimad.

Muttide elusalt kinni püüdmine

Kui soovid sametise kasukaga loomakeste tapmist vältida, siis on ka võimalus, et püüad nad kinni ja viid mujale loodusesse (väldi okaspuumetsi, seal mutile ei meeldi). Looduses saavad nad rahulikult toimetada ja maa-aluseid labürinte ehitada. Vaata sellest videost, kui kiiresti mutt end mitte just kõige pehmemasse pinnasesse kaevab.

Traatlõksud

Niipalju kui me guugeldamise ja aiaomanikega rääkimise tulemusel teada saime, töötab paraku kõige tõhusamalt ikkagi traatlõks, mis mutionud kinni püüab ja tapab. Samas väidavad mõned inimesed, et uute muttide asemel tulevad lihtsalt uued ja kogu maailma mutte pole võimalik kinni püüda.

***

Mine sa võta siis kinni, mis kõige paremini töötab. Igatahes soovime sulle kannatlikku meelt ja edu muttide tõrjumisel.

Muide, Eesti saartel mutte pole. Võib-olla on sinu uus maakodu hoopis seal? Vaata pakkumisi siit.


Seotud artiklid