Nordecon asub välja ehitama Tallinna Sadama D-terminali esist ala

Nordecon asub välja ehitama Tallinna Sadama D-terminali esist ala

AS Tallinna Sadama ja Nordecon AS sõlmisid lepingu Vanasadama D-terminaliga piirneva välisruumi projekteerimis- ja ehitustöödeks, mille tulemusel sulanduvad sadama teenindamisalad roheluse ja atraktiivse uue linnaruumiga. Töödega alustatakse juunikuus ning projekti kogumaksumus on 5,9 miljonit eurot.

Tallinna Sadama infrastruktuuri divisjoni juhi Peeter Nõgu sõnul on Tallinna Sadama eesmärk muuta  D-terminaliga piirnevad alad kaasaegseks rohke avaliku ruumi ning haljastusega linnaruumiks. „ Soovime pakkuda mõnusat ajaveetmist mitte ainult oma reisijatele, vaid ka linnakodanikele ja külastajatele ning osaliselt taastada piirkonna ajaloolise identiteedi.“

Koos ümbritseva alaga on ümberkujundatava ala suurus ca 5,2 ha, mis hõlmab endas D-terminali esist, Lootsi kvartali esist ning Reidi teed promenaadiga ühendatavaid alasid. Hankelepingu raames valmib D-terminaliga piirneva avaliku linnaruumi uus liikluskorralduse lahendus ja tehnovõrgud, uus haljastus, uued jalakäijate liikumisteed, katusealused busside ja taksode ootajatele, parkla reisijaid teenindavatele taksodele, lühiajaline parkla sõiduautodele ning uus valgustuslahendus koos välisruumi kujunduselementidega. Alale tekivad mitmed kogunemiskohad ning istumisalaga trepistik. Ajaloolise Vanasadama osana markeeritakse Tõrvaköögi asukoht veesilmana. Vanade ladude ja kanalite asukohtadesse rajatakse Kochi ja Girardi väljakud. Sobiva ilme saab ka uue pöördavatava jalakäijate silla esine.

D-terminaliga piirneva ala välisruumi projekt on Tallinna Sadama jaoks üks esimesi taristu projekte, mille projekteerimisel ja ehitamisel Tallinna Sadam nõuab enda poolt välja töötatud infrastruktuuri BIM (Building Information Modelling) nõuete järgmist. InfraBIM nõuete väljatöötamisel on lähtutud vajadusest kasutada rajatava ala digitaalset kaksikut ka ehitusjärgses halduses.

“Sadam on Tallinnas märgilise tähtsusega, see avab mere linnarahvale ja on saanud omamoodi pealinna sümboliks. Meil on hea meel, et saame taas aidata kaasa nii olulises projektis, oleme Tallinna Sadamaga teinud koostööd aastaid ning loodame seda siinkohal edukalt jätkata. Sellised projektid, kus saab luua kogu rahva jaoks midagi olulist, on alati emotsionaalselt rahupakkuvad,” ütleb Nordeconi juhatuse esimees Gerd Müller. Nordecon oli peatöövõtjaks ka 2020. aastal valminud Tallinna Sadama D-terminali laiendustöödel.

Juunis algavate välisruumi ehitustööde tulemust näeb 2022. aasta juulis, kui uus ala linlastele avatakse. Projekti kogumaksumus on 5,9 miljonit eurot. Ehitustöid kaasrahastatakse Euroopa Ühendamise Rahastu (CEF) meetme kaudu projekti Twin-Port 4 raames.

Vaata videot SIIT

 

Nordecon on ehitusettevõtete grupp, mille põhitegevusalaks on hoonete ja infrastruktuuride segmendis ehitusprojektide juhtimine ning peatöövõtt. Geograafiliselt tegutseb kontsern Eestis, Rootsis, Soomes ja Ukrainas. Grupi emaettevõte on Tallinnas asuv ja registreeritud ettevõte Nordecon AS. Kontserni auditeerimata konsolideeritud müügitulu oli 2020. aastal 296 miljonit eurot. Praegu töötab Nordeconi kontsernis ligi 710 inimest. 2006. aasta 18. maist on ettevõtte aktsiad noteeritud NASDAQ Tallinna börsi põhinimekirjas.

 

Allikas: Miltton


Seotud artiklid