Numai: Eesti koduostjad otsivad turul alternatiive

Eurostati viimane statistika viitab, et eluaseme- ja üürihinnad Euroopa Liidus kerkivad kõige kiiremini just Eestis. Alates 2010. aastast on eluasemehinnad Eestis kerkinud 156% ja üürihinnad 171%. Kiiresti kasvavad hinnad panevad tõusma ka euribori. Koduostu planeerivad inimesed pööravad aina rohkem pilku alternatiivsetele, hinnatõusu eest kaitsvatele võimalustele.

Eelmisel aastal Eesti turule laienenud kinnisvaraettevõtte Numai tegevjuhi Erve Lettermo hinnangul on hinnahirm endiselt Eestis koduostu otsusele suruv jõud. „Kõige pingelisemas olukorras on praegu perekodu otsivad inimesed, kelle vajadus suurema elamispinna järele takerdub kõrgetesse hindadesse ning suuremasse laenukoormusesse,“ nentis Erve Lettermo.

Kinnisvaraanalüütikute prognooside järgi hinnalangust kinnisvaraturul oodata ei ole, see on tingitud kasvavatest ehitusmaterjali- ja tööjõukuludest, nõudluse kasvust ja endiselt ka piisava pakkumise puudumisest kinnisvaraturul. Lisaks ennustatakse euribori tõusu, mis teeb kodu soetamist veelgi kallimaks ning paljudele võib tähendada ka pangalaenu taotlemisel eitavat otsust või suurema sissemakse nõudmist. „Meie näeme, et inimesed ei soovi siiski oma ostuotsust edasi lükata, kuna ka üürituru hetkeseis on olnud viimasel ajal pingeline: üürihinnad on laes ning turul valitseb defitsiit,“ lisas Lettermo.

Tema sõnul puutuvad üürikodu otsivad pered kokku ka teiste probleemidega, näiteks pakutavate korterite seisukord jätab soovida, keeldutakse üürida väikelaste või lemmikloomadega peredele, üürihinda tõstetakse. See omakorda aeglustab pangalaenu sissemakseks raha kogumise tempot või teeb selle sootuks võimatuks.

„Kõik need asjaolud panevad inimesed turul laiemalt ringi vaatama ning kasutama kodu soetamiseks uusi lahendusi, millest üks on üüri-et-osta teenus. Tulime Eesti turule väga õigel aial ning usun, et meie poolt pakutav viis kodu ostmiseks toob turule mõningase leevenduse,“ selgitas Lettermo.

Numai koduostmise plaan näeb ette, et ostja valib välja sobiva elamispinna, Numai ostab selle välja, klient saab aga kohe uude koju sisse kolida, korterit oma maitse järgi sisustada ning maksta esialgu Numaile üüri, kogudes raha kodu väljaostuks või pangalaenu sissemakseks. Kuna perekodu otsijad vajavad suuremat korteripinda või paarismaja, algab ostetava vara hind sageli juba 200 000 eurot ületavast summast.

“Müüme kliendile kinnisvara eelnevalt kokkulepitud hinnaga, mis tähendab, et ostja teab täpselt, kui palju ta maksab, kui suurt ettemaksu vajab ning ootamatuid muudatusi ei tule. See on kindel võit kui turg teeb 2021. aastat ja vara asukohta arvesse võttes kuni mitmekümneprotsendilisi hüppeid,“ selgitas Lettermo.

„Numai toob turule uudsust ja innovatsiooni ning muudab koduomanikuks saamise teekonna mugavamaks: sa ei pea mitu korda kolima, säästad raha ja saad kiiremini koduomanikuks. Ja mis kõige tähtsam – saad tunda end juba algusest peale koduomanikuna, mida tavapärasel üürimisel sugugi tunda ei saa,” lisas Erve Lettermo.

Numai portfelli kuuluv kinnisvara paikneb Tallinnas ja Harjumaal, kusjuures Harjumaal asuvate elamispindade ehitusaasta on mitte varem kui 2000. aasta. Keskmine koduostja on 35-40 aastat vana pereema või -isa ning peamine, mida soovitakse, on kohe sissekolimiseks valmisolev kodu või uuem arendus.

Numai emafirma kogemus Leedus näitab seda, et „Üüri, et osta“ teenuse üürilepingu pikkus jääb keskmiselt 2,5 kuni 3-aastaseks, tavaliselt selle perioodi jooksul on ostja oma finantsküsimused lahendanud ning saab enda kodu päris omanikuks.

„Statistika näitab, et vajaliku sissemaksu kogumiseks kulub Numai kliendil kaks aastat vähem aega, kui traditsioonilisel viisil koduostu sooritaval inimesel, kes üürib võõrast elamispinda ja paralleelselt säästab. Ka üürile kulutatud kogusumma on Numai kliendil lõppkokkuvõttes väiksem. Suurim eelis siinjuures on aga see, et inimene ei pea mitu aastat elama võõras kodus, vaid saab väljavalitud koju koheselt sisse kolida ja seda oma maitse järgi kujundada,“ lisas Numai tegevjuht.


Seotud artiklid