Olulised nõuanded — köögiseadmed korda!

Köök on ilmselt see koht, kus leidub kõige enam kodumasinaid ja tehnikaseadmeid. Kui need kõik on kenasti töökorras, kulgeb küpsetamine, säilitamine, külmutamine ja praadimine kui võluväel. Kuid köögiseadmete töökorras hoidmine vajab teadmisi ja tähelepanu ning masinad vajavad regulaarselt hoolt ja hooldamist.

Jagame nõuandeid, mis aitavad kodust masinaparki kenasti töökorras hoida.

Olulist nõudepesumasina hooldamiseks

Nõudepesumasin pole mitte ainult suurepärane suurepärane abiline aja kokkuhoiuks, vaid see aitab säästa ka vett. Kuid selleks, et sellest keskkonnasõbralikkusest maksimum võtta, tuleb masin tööle panna alles siis, kui see on täis ja masinat peab regulaarselt hooldada.

  • Kontrolli mõne aja tagant voolikute ühenduskohti, jälgi, et voolikutesse poleks tekkinud ummistusi ega lekkeid. Vajadusel vaheta voolikud uute vastu.
  • Eemalda piserdustorude avadesse kogunenud jäätmed, seda on kõige lihtsam teha hambaorgiga. Osal mudelitest on võimalik piserdustorud eemaldada ja voolava vee all pesta.
  • Pühi puhtaks masina ukse tihend, küljed ja alumine serv, tee seda regulaarselt, et uks sulguks võimalikult tihedalt.
  • Eemalda alumine korvriiul ning tee äravool ja filtrid toidu-ja rasvajäänustest korralikult puhtaks. See hoiab masinat ning tagab parema pesukvaliteedi.

Olulist külmiku hooldamiseks

  • Külmiku eluiga on keskmiselt 10 kuni 15 aastat, kuid väga palju sõltub ka selle korralikust hooldamisest.
  • Tee iga paari kuu tagant külmkapi riiulitele ja siseseintele põhjalikum puhastus.
  • Puhasta aeg-ajalt tagaseinas olevat äravooluava. Vajadusel võid seda teha näiteks karvtraadiga, kuid sageli on spetsiaalne puhastushari masinaga kaasas. Nii saab kondensvesi ära voolata ja ei ujuta riiuleid üle.
  • Kord või paar aastas lülita külmik vooluvõrgust välja, tõmba seinast eemale ning puhasta tolmuimejaga külmkapi tagumisel küljel olevad jahutuselemendid.
  • Kontrolli regulaarselt uksetihendeid. Pühi need lapiga üle või vajadusel puhasta pehme hambaharjaga. Tihendite töökorda saad kontrollida nö rahatestiga — pane ukse vahele paberraha ning sulge uks. Kui sul õnnestub rahatäht kergesti suletud ukse vahelt välja sikutada, tasuks kaaluda tihendite vahetamist.

Olulist ahju ja pliidiplaadi hooldamiseks

  • Kui sul on tavaline, mitte isepuhastuv ahi, tuleks aeg-ajalt sellele põhjalikum puhastus teha. Jälgi, et ruum oleks korralikult ventileeritud, tõmba kätte kummikindad, otsi välja spetsiaalne ahjupuhastusvahend ning tugevam puhastushari ja küüri oma ahi korralikult puhtaks. Enne puhastama asumist tasub ahju veidi aega soojendada ning küpsetusplaadile võib valada vett, et ahju tekiks niiskus. See muudab puhastamise hõlpsamaks.
  • Kui sul on isepuhastuv mudel, siis pole tarvis muud, kui pane käima puhastustsükkel ning pühi selle lõppedes tahm niiske lapiga kokku. Paljud tootjad soovitavad enne ahjuplaadid ja -restid eemaldada, kontrolli kasutusjuhendist järele (automaatpuhastus võib kahjustada nende värvi). Isepuhastuvat ahju ei tohi kunagi tavapärasel moel küürida.

Keraamilise pliidiplaadi puhastamiseks on olemas spetsiaalsed puhastusained. Üldiselt tuleks keraamilisele pliidile tekkinud toiduplekid ja rasvapritsmed puhastada niipea kui pliit on maha jahtunud. Malmplaadi või gaasipõleti ümbrust on kõige lihtsam puhastada puhastuskreemiga, mis ei sisalda abrasiivosakesi või nõudepesuvahendiga. Pärast tuleb pind hoolikalt loputada ja kuivatada.

Olulist kubu hooldamiseks

Õhupuhasti eemaldab köögi õhus hõljuvad lõhnad, suitsu, kuumuse ja rasvad. Õhupuhastid jagunevad kaheks: välisringlusega ja siseringlusega. Esimesel juhul toimib äratõmberežiim ja õhk ventileeritakse, teisel juhul õhk filtreeritakse ja suunatakse tagasi ruumi.

  • Välisringlusega õhupuhastitel on alumiiniumist rasvafilter, mida tuleks keskmiselt kord kuus (käsitsi või nõudepesumasinas) pesta.
  • Siseringlusega õhupuhastites kasutatakse söefiltrit. Neid filtreid tuleks iga paari kuu tagant vahetada.

Artikli allikas: Moodne Kodu


Seotud artiklid