Paberivabriku viimast muinsusobjekti Katlamaja hakatakse renoveerima.

Tallinna kiireima kasvuga äripiirkonnas Fahle Pargis käivitati ajaloolise tselluloosivabriku viimase muinsusobjekti Katlamaja rekonstrueerimise projekt ja ehitustööd algavad aasta lõpus. Katlamaja koos korstnaga on endise paberivabriku üks põnevamaid mälestisi, millest saab piirkonna sümboolne keskpunkt ning oluline vaatamisväärsus ja tõmbekeskus Tallinnas. Nimelt muudetakse Katlamaja korsten Tallinna uueks vaatetorniks ja Katlamaja sisemusse luuakse ühed linna omanäolisemad äri-ja büroopinnad. Fausto Capital investeerib Katlamaja renoveerimisse 24 miljonit eurot.

Fahle Pargi arendaja Fausto Capital valis mälestise rekonstrueerimist projekteerima arhitektuuribüroo Lumia, mille arhitektid on ellu puhunud ka ülejäänud tselluloosi vabriku muinsuskaitse aluse hoonestuse ja aidanud sellel üheks uueks Tallinna pärliks kujuneda.

„Katlamaja valmimise järel saame tselluloosivabriku piirkonna renoveerituks kuulutada ja liikuda edasi ärikvartalisse uute majade integreerimisega. Tegemist on Fausto Capitali märkimisväärse panusega arhitektuuripärandi säilitamisesse ja Tallinna linnaruumi säästva arengu toetamisse,“ rääkis Lumia arhitekt Margit Aule.

Katlamaja südamikku tuleb läbi korruste kõrguv ruum ning selle ümber vahelagedega eraldatud erilised äri-ja büroopinnad. Katlamajast hakkab viima otsetee korstna sisemusse, kuhu on plaanis ehitada keerdtrepp koos klaasist liftiga, mis viib otse korstna tippu. Korstna otsa ehitatakse klaaskuppel koos terrassiga ja sealt avanevad suurepärased vaated.

Margit Aule sõnul on 6000 m suuruse pinnaga Katlamajas säilinud lisaks katlale ka tehnoloogilisi seadmeid ja käiguteid, mis annavad ruumile unikaalse industriaal-ajaloolise ilme. „Katlamaja ehitati 1922. aastal, selles kohas oli veski juba 13. sajandil. Põhja-Eesti klindi serval asuva Katlamaja kõrvalt voolas kunagi Härjapea jõgi, mille kaudu sai vett nii Vanalinn kui ka Kadriorg,“ tutvustab Aule hoone põnevat ajalugu.

Katel asub keset modernseks ärikvartaliks renoveeritud tervikliku linnaruumiga Fahle Parki ning on sissepääsudega avatud igasse suunda ja hakkab tooma kokku inimesi kogu Fahle Pargist ja kaugemalt. Üle tänava jääb klaaskatusega, aastaringselt soe ja roheline Fahle galeriitänav, kus saab kohvikute ja restoranide terrassidel einestada. Katlaga ühendatakse peagi ehitatav 500-kohaline parkimismaja-büroohoone. Fahle ärikvartalis on end sisse seadnud Postimees ja Duo Media, Apollo Grupp, Eesti Töötukassa Karjäärikeskus, Finest Media, Workland, Argentiina restoran ja paljud teised.

Piirkonna ümbersündi on ka avalikkus märgatud ning Fahle Pargi teine vaatamisväärsus – eksootilise haljastusega galeriitänav – pälvis selle aasta veebruaris Kultuurkapitali aastapreemia kategoorias vanast uus.

 


Seotud artiklid