Paberivabrikusse loodud Fahle ärikvartal avas uued sõidu-ja kõnniteed

Ajaloolisesse paberivabrikusse loodud modernse ärikvartali teede võrgustiku valmimine avab mugavad otseteed Tartu maanteele. Avatud on tee mis kulgeb Lastekodu tänavalt tulles läbi kvartali ja viib Tartu maanteele. Liikuda saab ka ümber kvartali Peterburi tee äärest Masina tänavale või Tartu maantee Cirkle K juurde. Ehitustegevuse järgmises etapis luuakse läbimurre Peterburi maanteele ja Filtri tee ristmikule, mis muudab ärikvartali logistiliselt veelgi mugavamaks.

Kokku renoveeriti või rajati ligi kilomeetri jagu sõidu-ja kõnniteid, milleks kulus üle 2 miljoni euro. Fahle Pargi infrastruktuuri projektijuht Taavi Vaheri sõnul uuendati taristuehituse käigus täielikult kvartali kommunikatsioonid, mida on teede all peidus nüüd enam kui 11 kilomeetri jagu. „Näiteks on kogu kvartal kaetud sidetaristu võrguga, mille kaudu saab Enefit Connect pakkuda meie klientidele operaatorineutraalset kiiret internetti. Esiletõstmist väärib kvartali veetrassi ringistus, milleks puuriti Peterburi mnt/Tallinn-Tapa raudtee/Järvevana tee alt trass kogupikkusega 113m. Tänu veetrassi ringistamisele oleme hästi varustatud otse Ülemiste Veetöötlusjaama suunalt ja seetõttu ei mõjuta kvartalit linnatingimustes ikka juhtuvad veeavariid. Taristu sisaldab ka uusi kaugkütte- ja kaugjahutuse torustikke ning viimane saab peagi jätku varustamaks järgmisi kliente,“ rääkis Vaher.

Lisaks praktilisele väärtusele tõi värske taristu Tallinnasse rohelust juurde ning muutis kvartali hubasemaks ja valgemaks. „Fahle Pargi sisehoovi ja tänavatele istutati kokku 131 puud, nende seas männid, kased, pihlakad, pajud ja jugapuud. Kogu kvartali haljastamisel lähtuti  põnevast kontseptsioonist, kus rohelus justkui murrab linnaruumi sisse, kinnitub vuugivahedesse ja tungib välja igast praost ja leiab võimaluse eluks igas võimalikus kohas.

„Taristu renoveerimise käigus uuendatakse täielikult Fahle Pargi sisehoov, millest kolmandik sai rohelusega kaetud. Sisehoov pakub võimalusi ürituste korraldamiseks, puhkuseks ja õues töötamiseks. Kvartali sisestele tänavatele paigaldati ka energiasäästlikud led-disainvalgustid mille mahe valgus toob esile kvartali paestruktuurid ning lopsaka roheluse,“ rääkis Fahle Pargi arendaja Fausto Capitali omanik Sven Mihailov.

Sven Mihailovi sõnul paiknesid värskelt renoveeritud teed ka ajalooliselt samades kohtades, kuid nendel tänavatel ei ole kunagi nimetusi olnud. Vabriku tänavatel kõndinud inimesed liikusid igapäevaselt samu radu pidi. Nüüd, kus ärikvartalit külastab palju inimesi, on tänava nimedeks vajadus tekkinud ja see ootab head lahendust,“ rääkis Mihailov.

Mihailovi sõnul on Fahle Pargi hooned ja parklad nüüd külalistele autodega kergesti ligipääsetavad tänu mitmetele sissesõitudele, mis asuvad kvartali servades. Fahle parki pääseb hõlpsasti ka linnatranspordiga. Bussijaama, lennujaama ja suurte magistraalide lähedus muudab Fahle pargi üheks kõige paremini transpordiga ühendatud piirkonnaks Tallinnas.


Seotud artiklid