Piirkonnad, kus ruutmeetrihind ei ole veel rekordkõrge

2021. aasta kolmas kvartal oli meie sektori jaoks ajalooline: esimest korda tõusis Tallinnas uue korteri keskmine ruutmeetri hind üle 3000 euro. See on aga koduotsijate huviorbiiti toonud piirkonnad, mis senini pole kuigi populaarsed olnud, kuid milles nähakse suurt potentsiaali.

Üldise hindade tõusu kõrval on märkimisväärselt kulukamaks muutunud ka elamispinna soetamine. Maa-ameti andmeil on täna võrreldes 2020. aastaga uus kolmetoaline korter kallinenud ligi 35 000 eurot, kahetoaline umbkaudu 25 000 eurot. Märkimisväärne on ka asjaolu, et järelturu korteri ruutmeetri hind on aastaga kallinenud 19 protsenti, jõudes 2222 euroni, mis on protsentuaalselt isegi suurem hinnahüpe kui seda on teinud uusarendustes olevad elamispinnad.

Kuhu siis kolida?

Kuna koduostmine on kulukam kui kunagi varem, on hakatud senisest rohkem huvi tundma piirkondade vastu, kus on sama raha eest võimalik saada perele suurem elamine. Nii näiteks oleme täheldanud, et järjest rohkem huvitutakse Koplisse kinnisvara soetamisest. Põhjusi selleks on mitmeid. Lisaks madalamale hinnale, on arendajad tulnud välja projektidega (Bekkeri sadama arendus, Kopli liinide arendus ja rannapromenaad jne), mis peaksid lähiaastatel muutma poolsaare sama atraktiivseks tõmbekeskuseks nagu selleks on praegu Kalamaja. Ilmselt on omajagu hoogu andnud huvile ka tõsiasi, et juba praegu näeb piirkonnas kohvikuid ja restorane, kuhu tullakse kohale ka teisest linna otsast, rääkimata arvukatest üritustest ja kontsertidest. Erinevus hindades on aga märkimisväärne. Näiteks Kalamaja uutes korterites on tavapärane, et korteri ruutmeetrihind küündib juba 5500 euroni. Väga palju ei jää sellest numbrist maha ka järelturu hinnad. Samal ajal Koplis pakutakse elamispindu veel ruutmeetrihinnaga, mis keskmiselt jääb 2300 euro kanti.

Kopli kõrval on kinnisvara soetamine veel mõnevõrra odavam ka Mustamäe ja Lasnamäe linnaosades, kus ruutmeetri mediaanhind on veidi alla 2000 euro. Teiste piirkondadega märkimisväärset hinnavahet ilmestab ka suur tehinguaktiivsus, mis paistab eriti silma just Lasnamäel.

Kui vaadata Harjumaast veidi eemale, siis üha enam tuntakse tulevase kodupiirkonnana huvi ka Saue, Saku, Kose, Jõelähtme valla vastu. Samuti on populaarne Keila linn. Põhjust aga ei pea tõenäoliselt kaugelt otsima – Maa-ameti 2021. aasta I poolaasta statistika näitab, et kõigis neis piirkondades jääb ruutmeetri mediaanhind 1600 euro kanti, Keila linnas isegi veidi üle 1300 euro. Näiteks senini populaarsuse tipus olnud Viimsi ja Rae vallas on see 2000 euro ringis. Julgust pealinnast eemale kolida, annab ka asjaolu, et töökorraldus paljudes ettevõtetes on muutunud ning kodukontoris olles ei pea igapäevaselt võtma ette pikka autosõitu tööle ja koju tagasi. Samal ajal on seal võimalik perele osta oluliselt suurem elamispind kui Tallinnas.

Kui sinagi tunned, et sooviksid kolida mõnda ülalnimetatud piirkonda või ka mujale Eestis, kuid kinnisvaraportaalidest oma tulevast kodu ei leia, siis võta meiega ühendust. Tänases turuolukorras müüakse mitmeid objekte mitteavalikult ning sellistest salapakkumistest ongi võimalik aimu saada ainult oma kinnisvaramaakleriga suheldes.


Seotud artiklid