Põletav küsimus: kuidas tunda ära probleemset üürnikku?

Oma korteri üürile andmine on sageli keeruline otsus. Kuidas leida korterisse üürnik, kelle pärast ei pea muretsema ning saad olla veendunud, et sinu korter on heades kätes? Probleemse üürniku märke aitab lugeda Uus Maa Five Stars büroo kinnisvaramaakler Ly Johanson.

Johanson märgib, et probleemsed üürnikud on justkui paratamatus, millega ikka ja jälle tuleb korteriomanikel tegemist teha. “Kõige levinum probleem on loomulikult üüri või kõrvalkulude eest võlgu jäämine,” märgib ta. Kahjuks esineb ka teistsuguseid muresid. “Näiteks võib üürnik rikkuda või lõhkuda vara ning eksida pidevalt majas kehtivate reeglite vastu,” loetleb Johanson mõningaid näiteid.

“Tihtipeale ei oska omanik ise potentsiaalseid üürnikke intervjueerides märgata detaile, mida maakler oskaks tähele panna ja saaks nii kandidaadi juba eos välistada,” selgitab Johanson.

Harvad ei ole maakleri sõnul ka juhud, kui eksitakse muude lepingutingimuste vastu. “Majutatakse ruumides kolmandaid isikuid, ei hoita elamist piisavalt korras või soovitakse päevapealt välja kolida,” toob Johanson välja veel olukordi, mis üürileandjale tuska valmistavad.

Taustauuring annab palju olulist infot

Üürnikele on võimalik teha taustauuringuid mitmetest avalikest allikatest, sealhulgas on heaks abimeheks Kinnisvara24.ee portaal. Isikukoodi alusel saavad maaklerid näha nii isiku maksehäireid, maksuvõlgasid, juhilubade kehtivust, seotud ettevõtteid kui ka kohtulahendeid, mis võivad üürilepingu sõlmimisel muutuda oluliseks.

Muidugi tuleb taustakontrolli tehes arvestada ka juhtumite toimumisaega. Mõne juhtumi puhul võis olla tegemist ühekordse inimliku eksituse või nooruse rumalusega, mistõttu ei tasu kohe üürnikku välistada, kuid väikese punase tulukese võiks see üürileandja peas siiski põlema jätta.

Kinnisvara24.ee pakub taustauuringu teenust koostöös taust.ee-ga ja see vastab kõikidele seadusest tulenevatele isikuandmete kaitse nõuetele. Taustauuring maksab 1.20 eurot.

Uurida võib sotsiaalmeediat ja küsida soovitust tööandjalt

“Samas võib uurida huvilise sotsiaalmeediat ning otsida tema nime võimalikest võlgnikke puudutavatest gruppidest,” soovitab Johanson.

Lisaks on soovitatav küsida üürnikult soovituskirja tööandjalt või eelmiselt üürileandjalt. Maaklerid lasevad kandidaadil täita ka põhjaliku ankeedi, kus on palju vajalikke küsimusi andmete korjamiseks ja tausta uurimiseks.

Pinged teiste majaelanikega

Kui korterisse satubki kehv üürnik, võib see Johansoni sõnul saada väga suureks mureallikaks. “Alustades sellest, et mittemaksvast üürnikust ei ole kerge lahti saada ning kui vara on lõhutud, peab hakkama remonti tegema enne, kui saab uue üürniku võtta. Rääkimata sellest, et majareeglite vastu eksiv üürnik võib tekitada lisapingeid omaniku ja teiste majaelanike vahel,” nendib Johanson.

Ohumärke on näha juba esimesel kohtumisel

Ohumärkidest rääkides toob Johanson välja, et kui üürnik juba alustab lepingu läbirääkimisi hinnaga kauplemise üle ning soovib tagatist maksta mitmes osas, siis tasub valvel olla. “Kui inimesel ei ole piisavat tagavara, et alguses kohe vajalikke summasid maksta, siis võib väga kergesti tekkida raskusi õigeaegselt üüri ja kõrvalkulude maksmisega,” selgitab ta.

Samamoodi on maakleri sõnul ohumärk elementaarne suhtlemisoskus ja viisakus. “Kui üürihuviline tuleb korterit vaatama ja käitub lugupidamatult omaniku või maakleri suhtes, siis ei saa eeldada, et tulevikus kõik laabub ja suhtumine muutub.”

“Korteriomanik, kes igapäevaselt üürnike otsimisega ei tegele, võiks mõelda maakleri kaasamisele. Maakleritel on kogemused ning selle põhjal on nad võimelised selekteerima välja parimad ja jätma kõrvale halvemad variandid võimalikest kandidaatidest,” soovitab Johanson.


Seotud artiklid