Riviera: mõnusa olemise ja slow living-elustiili sünnipaik

Riviera tähendab paika, kus elu tiksub teises rütmis, segamatult eemal nii rahvamassidest kui linnamürast. Kui ajalooliselt oli tegemist mööda rannikut kulgeva väikse mereäärse linnakesega, kus käidi hooajati tuulutamas keha ja meelt, siis täna võib rivierast saada kodu neile, kes hindavad loodust, rahu ja isiklikku ruumi.

Igav liiv ja tühi väli?

Sõna riviera on pärit itaalia keelest ning see tähendabki pikka liivarannikut. Kõigile tuntud rivierad on Lõuna-Prantsusmaal asuv Prantsuse Riviera ehk helesinine rannik ning Itaalia Riviera, mis paikneb Itaalia loode-rannikul. Tänapäeva maailmas, aga ka juba sajandi eest tunti mõlemat kui killukest kadunud paradiisi.

Eelmise sajandi alguses oli ühiskonna koorekihil kombeks veeta rivieras kõik pikemad puhkused ning selleks reisiti kasvõi üle ookeani. Eriti hinnas oli riviera elustiil loomeinimeste seas, kes otsisid rahulikku ja inspireerivat paika, kus sulg ja pintsel saaksid segamatult lennata. Prantsuse Riviera kuulsaimad asunikud olid tollal kunstnikud Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Cezanne, Claude Monet ja Edvard Munch.

Prantsuse Riviera oli põgusalt koduks ka Ameerika kirjanik F. Scott Fitzgeraldile, kes kirjutas rannikulinnas oma kuulsaimad teosed “Suur Gatsby” ja “Sume on öö”. Samal rannikul on puhanud ka Vladimir Nabokov, Anton Tšehhov, James Joyce ja Louisa May Alcott, kelle loomingust leiab siit-sealt viiteid lummavale riviera elule.

Itaalia Riviera oli aga Ernest Hemingway, Ezra Poundi, Virginia Woolfi, Lord Byroni, ning hiljem Elizabeth Taylori, Frank Sinatra ja Ava Gardneri lemmik kuurort. Vaevalt on see kokkusattumus, et kogu maailma kunstnikud, kirjanikud, muusikud ja näitlejad valisid läbi ajaloo puhkekohaks ühe või teise riviera. Selles peegeldub inimese igikestev igatsus elustiili järele, mis võimaldab tal olla tema ise ning teha seda, mida hing ihkab.

Tänaseks on mõlemast rivierast saanud turistide armastatuim sihtkoht, aga sedagi just paiga esialgse rahuliku, eraldatud ja pisut müstilise ja ebamaise võlu tõttu.

Ära unusta elada

Itaallastel on slow living elus kesksel kohal – neil on selleks lausa oma termin dolce far niente, mis tähendab “magusat tegevusetust”. Kiire elutempo kõrval võib tekkida tunne, et tegevusetus on patt ning muu maailmaga sammu pidamiseks tulebki kogu aeg millegagi ametis olla. Nii võib ununeda aga puhkus ja märkamata jääda elu ilu ehk see, mis on tõeliselt oluline.

Eesti on looduskaunis maa, kus leidub mitmeid randu, kus on möödunud sajandi rivieralik elukeskkond justkui juba olemas ning kogu oma hiilguses turistidest puutumata. Inimese igatsus rahu ja aeglasema elutempo järgi on püsiv: ka pärast talvepuhkust või nädalalõppu kuurortis hakkab see sama igatsus vaikselt tagasi hiilima. Miks siis mitte astuda sammuke kaugemale ning valida endale elukeskkond, kus hing rõõmustab ja vaim puhkab?

Riviera Viimsi

Viimsis asuva Haabneeme ranna servale rajatakse lähitulevikus kaasaegsed Riviera kodud, mis on inspireeritud Eesti rannikumaastiku ja looduse ilust. Haabneeme kodud ühendavad endas lõputu mereäärse puhkuse ning slow living-elustiili.

Rannaäärsed kodud asuvad keset loodust: ühel pool meri, teisel pool roheline metsatukk. Avaratest akendest, rõdudelt ja terrassidelt avanevad hingematvad ja kunstilised merevaated, mis on tänu ilmale ja aastaaegadele pidevas muutumises. See on elukeskkond, mis inspireerib ja julgustab märkama elu kõige kaunimat osa.

Sarnaselt maailmakuulsate rivieradega leiab ka Haabneemest vaikuse ja rahu kõrval rannapromenaadilt suviti küllaga elu ja melu. Rannas on suurepärased toidukohad nagu OKO, erinevad sportimisvõimalused ja palliplatsid ning muidugi mõnus supluspaik, kus saab suvi läbi ujumas käia, SUP-lauaga sõita või aerutada.

Viimsi Riviera ilu ja võlu seisneb selles, et kõik see, kuhu tuleks muidu linnast välja sõita, on sinu koduhoovis olemas. See on mereäärne elustiil ning need on kodud, kus on päriselt aega elada.

Registreeri huvi siin ja asu nautima mõnusat Riviera Viimsi elustiili!

Artikli autor: Endover Kinnisvara


Seotud artiklid