Smart Home: targad majad tulevad Eestisse

Tehnoloogiad edenevad Eestis jõudsalt. Tekivad uued ettevõtted, mis selles suunas aktiivselt arenevad. Smart Home Systems OÜ meeskond selgitas üksikasjalikult, miks on inimesed hakanud rohkem huvituma tarkade süsteemide paigaldamisest ning kirjeldas oma mõningaid valmisprojekte.

Üks peamisi põhjusi, miks inimesed tarku maju paigaldavad, on elektriarvete vähenemine 10% – 40%, mis tulevikus teeb täielikult  tasa kõik selle targa süsteemi paigalduskulud.

Käsitleme kõige aktuaalsemaid energiasäästufunktsioone, mis sobivad paigaldamiseks nii korteritesse, era- ja ridaelamutesse kui ka tootmisruumidesse.

Küte

Targa maja süsteem võimaldab säästa küttekuludelt, kui teid pole kodus. See hoiab sobivat mikrokliimat minimaalse energiatarbimisega.

Tark maja võimaldab temperatuuri automaatselt või distantsilt mobiilseadmest või tahvelarvutist reguleerida. Näiteks saab rakenduses Smart Home juba enne töölt koju jõudmist ühe klõpsuga sisse lülitada täisvõimsusel kütte ja vee soojendamise.

Elektriseadmed ja ka valgustus lülituvad automaatselt sisse ja välja ainult vajaduse korral. Kodumasinad käivitatakse valdavalt   sel ajal, kui  kehtib elektrienergia soodustariif. Soodustariife kasutades on öine elektrikulu umbes 2 korda väiksem kui päevasel ajal.

Nutitelefoni või tahvelarvutisse paigaldatud programmi Smart Home abil saab vaadata elektritarbimist tunnis, päevas või kuus ning seeläbi tuvastada majas enim  kasutatavate seadmete tegurid ning mõjutada elektritarbimise protsessi tulevikus.

Kliima- ja ventilatsioonisüsteemid

Nii nagu kütte puhul, saavad elanikud ka kliima- ja ventilatsioonisüsteemid soovitud mikrokliima tagamiseks enne koju jõudmist kõrgemale jõudlusele lülitada. Ventilatsiooni- ja kliimaseadme sisselülitamine ainult vajaduse korral ei säästa mitte ainult energiat, vaid pikendab ka seadmete kasutusiga tänu vähenenud kulumisele.

Valgustuse juhtimine

See kehtib ka valgustuse juhtimise kohta. Automatiseeritud süsteem on varustatud kohalolekuanduritega, mis reageerivad tühjaks jäetud ruumile pärast programmis Smart Home määratud aja möödumist.

Targa maja peamistele valgustuse juhtimissüsteemidele on lisatud funktsioonid valgustuse reguleerimiseks stsenaariumide järgi. See tähendab, et te määrate programmis Smart Home režiimi (uni, magamaminekuks valmistumine, filmide vaatamine jne), mis lülitab teatud tubades tuled sisse.

Tark tootmine

Eesti ettevõtte Smart Home Systems OÜ asutaja Roman Ikimi sõnul:

“Meie meeskond paigaldab tarku süsteeme erinevates ehitusetappides majadesse, korteritesse ja kontoriruumidesse. Meie valmisprojektide hulgas on ka  „Tark tootmine“.

Tark tehas varustati juhtmega ja juhtmeta süsteemiga Smart Home, kasutades kõiki tänapäevaseid tehnoloogiaid. Eelkõige on see tohutu elektrienergia kokkuhoid suurel tootmispinnal, aga ka mugavus ja turvalisus.

Nutika tootmise peamisteks funktsioonideks on järgmised:
○ valgustuse reguleerimine,
○ õhu kliimastamine
○ temperatuuri ja niiskuse reguleerimine igas tootmisruumis,
○ ventilatsioon reguleerimine,
○ lekkeandurid
○ nutikas läbipääsu süsteem ja videovalvekaamerad,
○ liikumisandurid,
○ peajuhtkilp
○ ja tööpinkide mõõtevahendite andmete kogumine, nende töö analüüs, graafikud ja efektiivsustabelid.
○ turvasignalisatsiooni sisse- ja välja lülitamine,
○ võimalus avada väravaid ja uksi kaugjuhtimise abil,
○ akende ja uste avamist jälgivad andurid,
○ helisignaalide süsteem erakorraliste sündmuste korral,
○ hääljuhtimine.

Loome nutikaid lahendusi energiatarbimise ja automatiseerimise juhtimiseks, et aidata kaasa mis tahes tööstusharu kasumlikkuse kiirendamisele.

Inimesed kuulevad targa maja süsteemist, kuid neil pole sageli aimugi, kuidas see tegelikkuses töötab. Selle jaoks loodi ettevõtte ametlikule veebilehele www.smart-home.ee demomaja. Seal saab tutvuda pakutavate funktsioonidega.


Seotud artiklid