Suvila plussid ja miinused

Kohe-kohe algab puhkuste hooaeg ja paljud linnainimesed kibelevad juba suvekoju, kus lind laulab ning muru muutub iga päevaga aina rohelisemaks. Mõnede inimeste jaoks on suvilas käimine tähtis elu osa – nad kolivad sinna juba maikuus ja tulevad linna tagasi alles hilissügisel. Teised aga peavad suvilat tüütuks nuhtluseks, kus peab iga nädalavahetus muru niitma ja sõpru võõrustama.

Eks inimesed olegi väga erinevad ja kõik ei suudagi end kahe kodu vahel jagada. Kui kaalud parasjagu, kas osta suvila või mitte, siis on sul kindlasti abi sellest artiklist siin, kus me oleme suvila plussid ja miinused ritta pannud.

Suvila on koht, kuhu minna, kui tahad linnast ära

Üks suuremaid plusse suvila omamise juures on see, et sinna saab suveks linnast põgeneda. Iseasi, kas suvilas olemine tähendab ka rahu ja vaikust – see sõltub suuresti suvila asukohast. Kui suvemaja asub linnalähedases suvilarajoonis, ei ole rahust ja vaikusest ilmselt juttugi, sest kui ühel naabril saab grillipidu läbi, siis teine alustab ning kui sina oled oma muruniitmisega ühele poole saanud, otsustab niidukile hääled sisse panna su üleaedne.

Muidugi, kõik oleneb jälle inimesest – mõnedele meeldibki koos suvilanaabritega aiapidusid korraldada. Kui see pole aga midagi sellist, mis sind linnast maale ajab, siis peaksid suvilana kaaluma mõnda vana talumaja. Neid on saadaval nii saartel kui ka mujal Eestis, üks toredam kui teine.

Looduses olemine

Isegi kui suvila asub suvilarajoonis, on maja ümber tõenäoliselt vähemalt murulapp ja kokkupuude loodusega on seega ikka suurem kui Mustamäe kortermaja viienda korruse elutoas.

Kui su maakodu on aga vaikses külakeses metsade keskel, saad looduses olemist n-ö täie raha eest nautida. Patareide laadimise mõttes on see väga oluline, nii et looduses viibimise asjaolu on tugev plusspunkt suvila omamise puhul.

Väikepõllundus

Paljud inimesed on üha rohkem hakanud sööma mahetoitu ning loobunud ülearusest keemiast ja võltssöögist. Kõige kindlam viis jamavabu juurikaid saada on need ise kasvatada. Mõned väiksed peenrad suvilas varustavad sind terveks suveks ja sügisekski vajaliku rohelisega.

Aiatöö on hea nii kehale kui vaimule

Suvemaja omamine on tervisele kasulik teiselgi põhjusel. Seal juba ilma ennast liigutamata hakkama ei saa, nii et kalorid põlevad lausa iseenesest. Värskes õhus viibimine ja aiakese eest hoolitsemine ei saa olla midagi muud kui tervisele kasulik ja ka sellepärast võiksid sa suvila ostmist kindlasti kaaluda.

Aiatöö on hea ka vaimsele tervisele – peenra rohimine on väga mõnus meditatiivne töö, kus vaim puhkab ja tüütud koosolekud ei tule sulle üldse meeldegi.

Elavam seltsielu

See võib olla nii pluss kui miinus, olenevalt sellest, kui palju külalisi sinu suvekodus käib ja kui seltskondlik sa olla tahad. Meil on tuttavaid suvilaomanikke, kes kurdavad sõprade hordide üle, kes ennast igaks suviseks nädalavahetuseks külla kutsuvad, aga eks see on ikkagi asi, mida suvilaomanik saab ise reguleerida, kui tahab. Jah, mõnikord läheb see maksma mõne sõpruse (mis võib-olla ehk polnudki midagi väärt). Ja teisalt tahad sa ju heade sõpradega isegi väga hea meelega aega veeta ja sellepärast on kenad inimesed on alati külla oodatud.

Suuremad kulud

Suvila omamise miinuspoolele lähevad kindlasti suuremad kulud, sest sa pead ju üleval pidama kahte majapidamist. Kuluks tuleb arvestada ka aega, mis suvilasse sõitmisele läheb, nii et kui saad suvemajja sõita vaid paariks-kolmeks päevaks korraga, peaksid suvila ostma linnale lähemale. Muidu saad just muru niidetud, kui pead juba hakkama linna tagasi sõitma.

Kui sul on võimalik pikemalt maal olla, võid suvilat ostes vaadata juba kaugemate külade pakkumisi. Kaugematesse küladesse sõitmisel on tegelikult ka üks pluss, mida esimese hooga ei oska arvatagi. Me tunneme üht paari, kes analüüsib vahel Tallinnast Võrumaale suvekoju sõites oma paarisuhet, arutades avameelselt, mida kumbki neist saaks teha, et teisel oleks temaga veelgi toredam koos olla.

Kiusatuse oht

Lõpetuseks peame sind hoiatama – ja ei teagi, kas see läheb plusside või miinuste hulka: sa pead arvestama sellega, et kui oled juba kord suvila või maakodu ostnud, võib sul tekkida kiusatus sinna päriselt elama jääda. Sest seal on lihtsalt nii mõnus. Päriselt ka!

Nagu näed, on plusse kõvasti rohkem kui miinuseid ja sellepärast kutsumegi sind vaatama meie suvekodude pakkumisi siit.


Seotud artiklid