Täna toimub Kultuurifondi WhiteDove.Art pidulik asutamine Fahle Parkis

Fahle Ärikvartalis, aadressil Tartu mnt. 80f, toimub täna, kell 17.00  Kunsti- ja Kultuurifondi WhiteDove.Art pidulik asutamine ning kunstikollektsiooni “Vabadus 21. sajandil” kingitusena üleandmine SA Eesti Kunstimuuseumi esindajale, kunstimuuseumi juhatuse liikmele proua Sirje Helmele.

WhiteDove.Art Kunsti- ja Kultuurifond üheks eestvedajaks ja asutajaks on kunstnik Jaak Visnap, kes on erinevate kultuuriprojektide, galeriide ja festivalide eesotsas olnud üle kahekümne aasta. Just Ukraina sõja ajal tundis ta, et Eesti vajab sellist Fondi, mis väikest rahvast läbi kultuuri tõstaks. “Kui meil poleks kultuuri, siis ei oleks meil ka tarvis oma riiki!” leiab Visnap.

Pidulikul sündmusel antakse Kumu Kunstimuuseumi juhatuse liikmele, Sirje Helmele üle WhiteDove.Art Fondi poolt koostatud kunstikollektsioon, mis sisaldab endas 21 meie tunnustatud kaasaegse kunstniku vabadusest inspireeritud teoseid ning nendega jutustatakse maailmale Eesti iseseisvuse lugu.

Kunstikollektsioonis on esindatud järgmiste autorite tööd: Raul Meel, Jüri Arrak, Marko Mäetamm, Kiwa, Liisa Kruusmägi, Priit Pärn, Laurentsius, Urmas Viik, Navitrolla, Hardi Volmer, Kadri Kangilaski, Evi Tihemets, Peeter Allik, Jaan Toomik, Ivar Kaasik, Tarrvi Laamann, August Künnapu, Maarit Murka, Kadri Alesmaa, Jaak Visnap ja Leonhard Lapin.

WhiteDove.Art Fondi asutamisele tulevad mitmed kunstnikud, kelle tööd KUMUle antavas kunstukollektsioonis esindatud on. Üks tööde autoritest, Hardi Volmer, on panustanud Eesti kultuuri väga mitmeplaaniliselt ja astub sündmusel üles muusikalise etteastega.

Kunstikollektsiooni uus hind on edaspidi sümboolselt sama suur kui Eesti rahvaarv viimase ametliku loetelu põhjal. Iga müüdud kollektsiooniga hakkab Fond toetama kahtteist kultuuri- ja kunstiprojekti.  Esialgse kaheteistkümne projekti hulgas on näiteks sellised põnevad projektid nagu “Andetute akadeemia”, “Random Pictures Production”, Mark Kalev Kostabi keskus Tallinnas, Tarrvi Laamanni koosloome keskus Jamaika jt. Sündmusel osalev publik saab valida kaheteistkümne projekti seast oma lemmikprojekti.

Õhtul leiab aset ka haarav kunstioksjon, mille viivad läbi Jaak Visnap ja Andres Torm. Oksjonil läheb teiste seal müügile Leonhard Lapini “Üks Joon”, mis on Eesti kunstiajaloos erakordne teos. Seda ei ole võimalik saada kunagi ühekaupa, sest see on alatiseks Vabaduse kollektsiooni osa. Oksjonil tuleb müügile üks kunstniku eritõmmis sellest tööst.

Ellu kutsutud Fondi eesmärgiks on kaasaegsetele Eesti kunsti- ja kultuuriprojektidele tunnustuse ja rahastuse leidmine. WhiteDove.Art  jäädvustab Eesti kunsti ja kultuuri läbi olemasolevate ning loodavate kunstikeskuste, filmiprojektide, näituste, festivalide ja majamuuseumide. Fond väärtustab kunsti, loovust, kestlikku elustiili ja rahu maailmas.


Seotud artiklid