Tartu kinnisvaraturg

Tartumaa maakler Toomas Matvejev jagab oma mõtteid Tartu kinnisvaraturust 

Toomas Matvejev - Lumena Kinnisvarabüroo Kinnisvaramaakler TartusOlen Toomas Matvejev, Lumena Kinnisvarabüroo üks asutajatest, tegevjuht ja ka maakler.

Kinnisvara karjääri alustasin 2015. aastal sellises ettevõttes nagu Epicenter Kinnisvara. Tänaseks töötan aga ettevõttes Lumena Kinnisvarabüroo. Äsja kevadel sai Lumena Kinnisvarabüroo 3 aastaseks ning juhuste kokkulangemisel on Lumena Kinnisvarabüroo sünnipäev täpselt samal päeval minu isikliku sünnipäevaga. 

Minu põhiliseks tööpiirkonnaks on Tartu linn ja Tartumaa, kuid oleme koos oma meeskonnaga aidanud väga paljudel teistel Lõuna-Eesti kinnisvara omanikel kinnisvara müüa – me oleme väga paindlikud ning oleme valmis aitama kõiki kliente, olenemata nende asukohast. Seda kinnitab asjaolu, et oleme teinud väga edukaid tehinguid üle Eesti – näiteks Harjumaal ja ka Pärnumaal.

  • KUIDAS SA ISELOOMUSTAKSID TÄNAST TARTUMAA KINNISVARATURGU? MILLISED OBJEKTID JA PIIRKONNAD ON KÕIGE POPULAARSEMAD?

Siin oleneb suuresti kuidas võtta. Isiklikult olen kuulnud, et kõige suurem nõudlus on Tähtvere majade ja korterite vastu, aga paraku müüakse seal piirkonnas kinnisvara väga harva. Tehingute aktiivsuse poolest on vaieldamatult kõige aktiivsem piirkond Annelinn, kuna seal on kõige rohkem elupindasid. Samuti on Tartus näha, et väga suur defitsiit on suuremate ja eksklusiivsemate korterite vastu, mis asuvad kesklinna vahetus läheduses ja on seisukorra poolest head või väga head. Mis aga kõige paremini ja kiiremini kaubaks lähevad on 2-toalised korterid. See, ma arvan, et ei erine väga palju ka teistes Eesti linnades.

  • KAS TARTUMAA ÜÜRIPINDADE NÕUDLUS JA PAKKUMINE ON KENASTI BALANSIS?

Kui vaatame hetkeolukorda, siis nõudlus on kindlasti väiksem kui seda on suve keskpaigas ja lõpus, kui Tartusse tulevad tudengid endale elupinda otsima. Ehk siis hetkel on pisut keerulisem enda korterile sobiv üürnik leida, kuid samas meie oleme korteritele üürnikud leidnud suhteliselt kiiresti. Tavaliselt üürikuulutused naljalt üle 1 kuu üleval ei ole. Kindlasti on üüriturgu mõjutanud ka pandeemia olukord riigis. Kui vaadata varasemaid aastaid, siis samal perioodil on üürikuulutusi portaalides olnud oluliselt vähem, kui neid on täna ja eriti drastiliselt muutus olukord 2020. aasta kevadel, kui kõik lühiajalised üürikorterid pandi üles pikaajaliseks üüriks. Portaalides tõusis sellel ajal kuulutuste arv peaaegu 2 korda. Sellegipoolest usun, et lõpuks on igale üürikodule olemas huviline õiglase hinna eest.

  • MILLISED PIIRKONNAD ON INVESTEERIMISE EESMÄRGIL OSTETAVA OBJEKTI OSAS TARTUS KÕIGE POPULAARSEMAD NING MILLISED PIIRKONNAD EHK KÕIGE KÕRGEMA TOOTLIKKUSEGA?

Kindlasti on Tartus igal piirkonnal omad plussid ja miinused. Kõige populaarsemateks on kindlasti Ülejõe piirkonna paneelmajad. Kõige kõrgema tootlikkusega piirkonda on raske välja tuua, pigem see sõltub ikkagi suuresti sellest, millise hinnaga on võimalik korter soetada. Usun, et tootlikkuse osas võiks olla Annelinn kõige parem piirkond. Kui vaadata, kuhu piirkonda kõige meelsamini soovitakse üürida, siis nendeks on Karlova, Kesklinn ja Ülejõe. Nendesse piirkondadesse on kõige lihtsam üürniku leida.

  • KUIDAS ON KOROONAKRIIS MÕJUTANUD UUTE PROJEKTIDE TULEKUT TURULE?

Hetkel tundub, et väga paljud uued projektid ikkagi lähevad edasi ja turul nõudlust on. Kui me vaatame uusi projekte, mis Tartus müüki on paisatud, siis paari nädalaga broneeritakse suurem osa korteritest ära. Kurvaks teeb aga see, et kui vaadata korterite suuruseid, siis enamus uusarenduste korterid on suhteliselt väikesed. Tundub, et Tartus võib tekkida olukord, kus väike-kortereid on ületoodetud. Lõpuks saavad sellest olukorrast kasu üürnikud, kuna kortereid on turul palju ja üürileandjad peavad oma hindasid langetama seoses turu üleküllusega. Kuid see on minu arvamus ja eks aeg näitab, milline olukord meil lõpuks üüriturule tekib.

  • RÄÄGI LÕPETUSEKS VEEL ENDAST – MILLINE ON SIIANI OLNUD SU ELU PARIM TEHING? MIDA PEALE MAAKLERITÖÖ VEEL HÄSTI TEHA OSKAD?

Iga tehing on minu jaoks õnnestumine, aga kindlasti jääb mulle kõige eredamalt meelde oma esimene tehing, kus suutsin tänu heale müügioskusele tõsta hinna 10% kõrgemaks algsest pakkumise hinnast. Kuigi aja jooksul on neid hinnatõuse olnud ka suuremaid, siis usun, et iga maakleri jaoks on just see esimene tehing, mis jääb kõige eredamalt meelde. 

Peale maakleritöö tegelen oma hobidega. Kõige suuremaks hobiks on triatlon. Ei ole sellel alal mingi professionaal, vaid pigem ikkagi täiesti keskpärane harrastaja. Üheks unistuseks on sellel alal läbida täispikk Ironman, mida plaanisin tegelikult teha 2020 aastal Prantsusmaal, aga tulenevalt koroonapiirangutest jäi see ootama aastat 2022. 


Seotud artiklid