Unistuste kodu planeerimine – kaalu ka miinuseid

Kõigil on mõttes oma unistuste kodu! Oma tulevasest kodust on ju nii tore unistada! Et aga hiljem illusioonide purunemist ära hoida, tuleks enne koduotsingule asumist panna mõttes olulised ja vähem olulised kriteeriumid pingeritta, kaaluda läbi oma võimalused ja anda endale selle õige leidmiseks aega.

Kodu ostetakse aastateks, seepärast ei saa otsustada uisapäisa. Mõelge läbi, mida te täpsemalt otsite ja milles olete valmis järeleandmisi tegema. Sobivana tunduvaid kortereid või maju vaatamas käies ärge kartke küsida ja uurida, paluda maakleril objekti uuesti näidata.

Unistuste kodu planeerimine- mõtle ka miinustele

Võibolla on teid võlunud mõni Tartu miljööväärtuslik piirkond oma madalate puitmajadega ja unistustes olete end juba sisse seadnud hubasesse ja autentselt taastatud koju, kus on laiade laudadega puitpõrandad ja välja puhastatud palksein? Aga kui müüdavas kapitaalremonti vajavas korteris on põrandad ja laed tuntavalt kaldu, siis kas olete valmis selleks, et põrandalaudade all võib oodata väga ebameeldiv üllatus?

Võibolla olete veetnud imelisi suvepäevi mererannas ja otsustanud, et tulevane kodugi peaks kindlasti asuma mere ääres. Kas olete mõelnud ka sellele, et pärast üürikest suve saabub sügis ning kuude kaupa puhuvad koduõuel külmad põhjatuuled?

Või olete unistanud majast keset loodust väikese järve kaldal? Kui avastate, et imehea hinnaga on müüki tulnud maatükk, mis võiks unistuse täitmiseks ideaalselt sobida, siis tasub enne ostuotsust siiski eeltööd teha. Muidu võib juhtuda, et ostate endale tükikese Eestimaad looduskaitsealal või ehituskeeluvööndis, kus võib käia küll piknikku pidamas, aga kuhu kodu rajada ei lubata.

Võibolla igatsete lapsepõlvesuvesid maal vanaema juures ja kujutate ette, kuidas ka teie lapsed on õnnelikud paljajalu suures taluaias joostes ja puude otsas turnides? Kaaluge hoolega läbi, kas teil on piisavalt aega, tahet ja raha, et vana talumaja taastada ja ülal pidada ning kooliikka jõudnud lapsi kooli, koju ja huviringidesse sõidutama hakata.

Võibolla unistate hoopis elust linnasüdames, kus kõik käe-jala juures? Näete ennast juba oma mõnusas pesakeses peatänavaäärses kortermajas. Kas olete valmis ka selleks, et akende avades täitub see pesake lakkamatu tänavamüraga? Kui armastate vaikuses mõtiskleda, siis sobiks ehk paremini kodu linna ääres.

Või on unistuseks uus luksuslik korter, kus saab sauna telefoni teel sooja panna? Miks mitte, aga enne tasub hoolega läbi mõelda oma võimalused ja tahe võtta aastakümneteks panga ees kohustus. Kes garanteerib, et vanemate toetus või praegune sissetulek või isegi teie äsja alanud kooselu kestab järgmised 30 aastat? Pealegi – unistustes tahaks lisaks võetud kohustustele ju ka puhata ja mängida.

Oma kodu otsima asudes võiks panna paika, mis on tingimused, millest kindlasti ei taganeta, ja mille suhtes võib jääda paindlikuks. Ning kõige lõpuks võiks kaalutletud argumentide kõrval hoida süda avatuna: sageli tekib oma tuleviku kodus just see õige tunne, äratundmine, inspiratsioonipuhang.

Vaata, ehk leiad oma unistuse kodu juba täna >>

Allikas: Arco Vara 


Seotud artiklid