Andree Raid: Üürnike poole kaldu olnud üüriturg pöördub tagasi tasakaalu poole

Tallinna üürikorterite turul jääb pakkumisi vähemaks. Pakkumise vähenemine on viinud üürihinnad muude hindade eeskujul tõusule. Korterite ostu-müügihinnad on kerkinud üürihindadest veelgi enam ja muutunud paljudele kättesaamatuks. Seetõttu jääb üürikorter paljude inimeste esmaseks eluaseme valikuks. Kommentaare jagab Andree Raid:

Üürihindade tõusuootuses on üürnikel mõistlik sõlmida tähtajalised üürilepingud ja nii pikemaks perioodiks üürihind fikseerida. Üürileandjatel tasub ühe üürilepingu lõppemisel uurida, kas sama korter on järgmisele üürnikule võimalik kallima hinnaga välja anda.

Üüripakkumise vähenemine on üldine

Tallinna üürikorterite pakkumine on vähenenud kõikides linnaosades ja kõikide toalisusega korterite lõikes. Üüripakkumiste arvu vähenemise taga on esmalt üürituru sügisene kõrghooaeg. Teisalt on tugeva tööjõuturu ja majanduskasvu najal Tallinna ajutiselt languses olnud elanike arv hakanud taas kasvama. See on suurendanud nõudlust üürikorterite järele. Üürituru käibed on kõrged – pakkumisse tulevad üürikorterid leiavad üürnikud loetud päevadega.

Üürituru hea likviidsus ja pakkumiste nappus on viinud üürihinnad tõusule.

Üüriturg laieneb

Vaatamata kerkivatele üürihindadele saab üürikorter olema järjest enamate inimeste esimene eluaseme-eelistus. Kaugele eest ära rallinud korterite müügihinnad on kodu ostmise muutnud kättesaamatuks. Nii tulebki majandusliku paratamatusena leppida üürikoduga.

Pidades silmas üürihindade jätkuvat ülespoole liikumist on üürnikel tänases turuolukorras mõistlik sõlmida pikad tähtajalised üürilepingud, kus fikseerida üürihind kogu üüriperioodiks.

Üürnik fikseerigu hind, üürileandja tõstku hinda

Üürileandjad peaksid seevastu proovima mulluste üürihindade langetuste kaotusi tagasi teha ja üürihindu ülespoole liigutada. Kui üks üürileping on lõppemas tasub uurida, kas järgmine leping on võimalik juba kallima hinnaga sõlmid

Küll ei ole mõtet head olemasolevat üürniku üürihinna tõstmisega minema peletada. Samuti peavad üürileandjad arvestama, et kallinevad kõrvalkulud (elekter, küte, gaas) on täiendav tegur, mis paneb üürihinna tõstmisele piirid ette.

Üldise inflatsiooni ja kinnisvara kallinemise juures ei ole üüriturg midagi, millest hinnatõus mööda saaks minna. Poolteist aastat üürnike poole kaldu olnud üüriturg hakkab vaikselt teisele poole tagasi pöörduma. Aasta-poolteist väga soodsad püsinud üürihinnad hakkavad lõpuks ometi normaliseeruma ja üürihindade ning korterite ostu-müügihindade varasem tasakaal on tagasi pöördumas.

 

Andree Raid

Raid & Ko kinnisvara- ja õigusbüroo tegevjuht


Seotud artiklid