Väike elutuba – nipid, kuidas see suurem paistab

Elutuba on üks ütlemata mõnus koht, olgu see suur või  väike. Seal saab pere kokku, võõrustatakse külalisi ning süüakse kooki. Väikest elutuba on aga lihtne mööbli ja muude asjadega üle koormata, nii et see tundub väike kui mutiurg ning seal ei ole mõnus olla ei su perel ega külalistel.

Õnneks on olemas teatud nipid, kuidas väike elutuba suurem paistab. Samal ajal on sinna ära mahutatud küllaldasel hulgal istumiskohti.

Heledad seinad

Alustame vanast heast heledate seinade nipist. Need lükkavad nimelt toa visuaalselt pisut suuremaks, kui see tegelikult on. Ja kui sulle meeldivad mustrid, siis võid julgesti ka neid kasutada, aga jää heledamate toonide juurde. Vali kardinad ka sama värvi.

Lase valgus sisse

Kui su väike elutuba on õnnistatud suurte akendega, siis ära koorma neid paksude kardinatega, vaid lase valgus sisse. Aga kui sa ei taha oma aknaid päris lagedaks jätta (naaber näeb, mis kommid sul laua peal kausis on), siis kasuta nii akna ees kui külgkardinatena heledat kangast, et väikest tuba mitte liialt raskeks muuta.

Peeglid seina

Vana hea nipp on peeglite abil ruum suuremaks muuta. Meie meelest on peeglid igas toas väga efektsed ja peegliraamid võivad iseenesest olla ju kaunistus omaette. Ja tead mis – kui sul on pidu, siis tundub peeglitega elutoas, nagu sul oleks topeltarv külalisi! Kas pole tore?!

Feng shui spetsialistid muidugi ütlevad, et peeglid elutoas võivad külaliste negatiivset energiat suurendada, aga miks sa peaksid endale üldse mõne negatiivse energiaga inimese külla kutsuma?

Diivanilaud võib olla nii suur kui ka väike

Suuremat sorti diivanilaud õigustab end juhul, kui see täidab mitut funktsiooni. See võib olla lisaks lauale veel näiteks hoiustamiskohana kasutusel. Selliseks lauaks sobib hästi mõni väiksem vana kirst või kast.

Lausa kolme ülesannet saab täita tumba. Aseta sellele kandik ja su tumba on laud. Hoiusta tumba sees ajakirju või pleede ning su tumba on panipaik. Ja kui külalisi on rohkem, võib tumba täita ka istekoha rolli.

Väike lauake on mugav seetõttu, et seda saab lihtsasti liigutada ning jällegi suurema rahvahulga korral taburetina kasutada.

Ja diivan võib olla… nii suur kui väike

Diivaniga on samuti mitu võimalust. Ei ole nii, et väiksesse tuppa võib panna ainult väikse diivani. Tead, diivanit ei pea üldse olemagi igas elutoas. Võid istumise küsimuse lahendada ka näiteks tugitoolidega – nelja ilusa tooliga, mis pole iseenesest maailmatuma suured, vaid sinu tuppa just parajad.

Suure nurgadiivaniga saad toanurga ära kasutada ja ükskõik, kes ukse vahelt sisse vaatama juhtub, tundub suure diivaniga tuba talle erakordselt kutsuv ja mõnus.

Väiksem, paari kohaga diivan vali siis, kui tahad selle rohkem toa keskele asetada, mitte seina äärde. Nii lood mulje, et toas on rohkem ruumi ja palju õhku.

Suur vaip on hea trikk

Väikest tuba sisustama asudes selle peale ei tulekski, aga tegelikult on suur vaip hea viis seda suurendada, sest see ei jaga tuba visuaalselt väikesteks tükkideks.

Taimed tuppa

Võiks arvata, et taimed võtavad toas lihtsalt kasulikku pinda ära ja nende asemele tuleks mõni hoiukastike vms panna. Tegelikult on vastupidi – taimed elavdavad ruumi, annavad sellele sügavust juurde ja muudavad suuremaks.

Väike elutuba – õdus pesa

Väike tuba ei tohiks kindlasti olla külm ega steriilne. Muuda see mõnusaks pesaks, kus on hea olla. Kasuta selleks patju, pleede ja vali ka vaip hästi pehme.

Läbipaistev mööbel petab silma ära

Kui valid läbipaistva diivanilaua või paar plastiktooli, siis ei koorma need silma ja toas tundub pisut rohkem ruumi olevat.

Varu paar kokkupandavat tooli

Kui sul on koht, kus neid hoida, siis on hea, kui sul on suurema arvu külaliste saabumise puhuks varutud paar ilusat klapptooli.

Mõtle ka valgustusele

Ehkki põranda- ja lauavalgustid loovad hästi õdusa meeleolu, võivad need väiksemas toas liialt ruumi võtta. Kasuta nende asemel seinalampe.

Aknalauad käiku

Ja viimasena võta kasutusele ka aknalauad. Saad sinna paigutada mõne lille või väiksemaid korve ja kastikesi, kus asju hoida. Oleme käinud ka kodus, kus kõrgemat sorti aknalaua juurde oli asetatud kaks baaripukki – hea võimalus muidu niisama seisvat pinda kohvilauana ära kasutada.

Siin on sulle inspiratsiooniks üks lühike video väikestest elutubadest, mis näevad tõesti kutsuvad ja mõnusad välja.


Seotud artiklid