YIT Eesti lõi 30 aasta erilisematest projektidest saavutuste seina

Tänavu oma 30. tegevusaasta täitumist tähistav YIT Eesti meeskond kogus kokku lood aastate jooksul kõige eredamalt meelde jäänud projektidest ning koondas need juubeli puhul loodud saavutuste seinale. Ettevõtte juhi sõnul on iga lugu omamoodi kummardus kõigi nende tuhandete inimeste ees, kes kolme aastakümne jooksul on aidanud YIT-l paremat Eestit ehitada.

YIT 30 saavutuste seinalt leiab lugusid tuhandete kodude, hubaste ja funktsionaalsete ärihoonete kui ka kaasaegse linnaruumi ehitamisest, mida YIT projekteerimis- ja ehitusmeeskond jääb meenutama nii nende keerukate arhitektuuriliste lahenduste, innovaatiliste töömeetodite kui ka tööde käigus meeskondi tabanud ootamatuste tõttu.

„Meie kogemuste pagasisse kuuluvad näiteks koostöös alpinistidega kõige kõrgemal teostatud ehitustööd Tallinna Teletorni renoveerimisel, aga ka tuukrite abil sügaval mere põhjas Bekkeri sadama kaide toestamine, mille nimetasime kõige raskemini silmaga mõõdetavaks projektiks,“ räägib YIT Eesti juhatuse liige Margus Põim.

Juubeli puhul koostatud kolmekümne eduloo seast leiab ka Rakvere Vallimäe rajamise kui kõige suurema muutuse linnakeskkonnas, Tallinna Lennujaama lennuraja ja muude territooriumi osade uuendamise kui kõige spioonilikumad ehitustööd, kui ka Ämari Lennubaasi perimeetri laiendamise tööd, mis vaatamata töid raskendanud jääkreostuse avastamisele ja ulatuslikule arheoloogilisele leiule pälvisid tiitli „Kõige paremini graafikus püsinud projekt“.

Põimi kinnitusel on iga ehitus- ja arendusprojekt olnud omamoodi meeldejääv ja õpetlik, kuid erilist uhkust tunneb ettevõtte meeskond ligi 4000 kodu arendamise ja ehitamise üle.

„Meie tipptasemel eksperdid on osanud luua väga erilisi kodusid privaatsetesse aedlinnalikesse keskkondadesse, kuhu ehitusmasinatega mahtumine tundub algul pea võimatu ülesanne. Teisalt aga on meie meeskond osanud näha perspektiivi seni näotutes tühermaades, kuhu tänaseks on kerkinud terviklikud elurajoonid, nagu näiteks 15 aasta jooksul arendatud Mäepealse kvartal Nõmme ja Mustamäe piiril. Ühe erilisema ümbersünnina saab aga esile tuua Vibu kvartalit, mille rajamisega sai alguse ohtlikult lagunenud ja ebaatraktiivsest tööstus- ja militaarala muutumine täisväärtuslikuks Kalaranna elukeskkonnaks, kus kinnisvarahinnad püstitavad ostuhuviliste rohkuse tõttu üha uusi ja uusi rekordeid,“ rääkis Põim.

YIT juhi sõnul on ettevõte 30. juubeliaastal tippvormis, lüües kaasa kõrgetasemelistes projektides ning olles usaldusväärne partner nii eratellijatele kui ka riigile. Ka saabuvatel aastatel plaanib ettevõte panna erilist rõhku unistuste kodude rajamisele ning hoida oma kohta turuliidrite seas.

„Keskendumine linnaruumi kui elukeskkonna kujundamisele elamuarendusprojektide toel on prioriteet ka YIT grupis äsja kinnitatud 2022-2025 strateegias. Grupi eesmärk on kasvatada housing-äri 25% aastaks 2025 ning selle eesmärgi elluviimiseks kaalutakse täna Venemaa äri müügist saadud tulu investeerimist perspektiivikate kruntide ostmisse. Kasv peab aga käima käsikäes tegevustega, mis aitavad vähendada meie äri mõju keskkonnale ning tagada kiire linnastumise tingimustes inimnäolise ja jätkusuutliku elukeskkonna püsimajäämise,“ sõnas Põim.

Tema kinnitusel jagub Eestis kliente ja koostööpartnereid, kes julgevad käsile võtta ambitsioonikaid ja innovatiivseid projekte. „Meile kui ehitajatele pakuvad kahtlemata suurt elevust mastaapsed linnaruumi või liikuvust ümber kujundavad projektid, nagu oli Eesti Vabariigi 100. juubeli puhul uute keskväljakute rajamine Eesti linnadesse või hetkel käsil olev Rail Baltica projekt, milles meiegi juba mitmes etapis kaasa lööme,“ rääkis Põim.

YIT Eesti eelkäija alustas Eestis tegutsemist 1991. aastal, kandes erinevatel arenguetappidel nimesid AS FCM ning AS FKSM. Aastal 2001 omandas firmas enamusosaluse Soome suurim ehitusteenuseid pakkuv kontsern YIT ning 2018. aastal aset leidnud tehinguga liideti YIT-ga infrateenuste grupp Lemminkäinen. YIT Eesti on rajanud oma tegevusaja jooksul üle 700 hoone, kuhu kuulub muuhulgas ligi 4000 uut kodu.

Valiku pilte märkimisväärsete projektide kohta leiab siit: https://we.tl/t-VA9cNl66l4, kõikidest edulugudest pikemalt saab lugeda YIT juubeliseinalt https://www.yit.ee/yit30

YIT on Soome suurim ja Põhja-Euroopa üks juhtivaid arendus- ja ehitusettevõtteid. YIT missioon on luua paremaid elukeskkondi ning arendada ja ehitada jätkusuutlikku eluviisi toetavaid funktsionaalseid kodusid, tulevikutrende järgivaid avalikke ja ärihooneid ning infrastruktuuri, mis toetab kogukondade, ettevõtete ja ühiskonna toimimist. YITs töötab ühtekokku 7400 spetsialisti kümnes riigis: Soomes, Venemaal, Rootsis, Norras, Eestis, Lätis, Leedus, Tšehhis, Slovakkias ja Poolas. 2020. aastal oli ettevõtte müügitulu 3,1 miljardit eurot. YIT Corporationi aktsiad on noteeritud Nasdaq Helsinki Oy börsil. www.yitgroup.com

 


Seotud artiklid