Biotehnoloogia ettevõte paneb täna Jüris nurgakivi uuele kontori- ja tootmishoonele

USA biotehnoloogia innovaator, New Yorgi börsil noteeritud Repligen Corporation (NASDAQ:RGEN) rajab Eestisse büroo-, tootmis- ja teeninduskeskuse. Tallinna külje all asuvas Jüri Tehnopargis täna nurgakivi saav enam kui 7500m2 suurune hoone läheb maksma 12 miljonit eurot ning annab valmides tööd ligi 200 inimesele.

Repligen Estonia tegevjuhi Madis Undi sõnul võimaldab valmiv hoone biotehnoloogia protsessiseadmete arendusele ja toomisele keskendunud ettevõttel oma tegevusmahte Eesti hüppeliselt suurendada. “Järgmisel kevadel saame enda kasutusse senisest rohkem kui neli korda suurema pinna. Uue hoone puhul on eriline tähelepanu töötajate heaolul ning keskkonna- ja energiasäästlikel lahendustel, ” rõhutas Unt, kelle sõnul on omamoodi sümboolne, et arenduse käigus õnnestub säilitada kinnistul asuv ligi 300 aasta vanune tamm ning hoone projekteeriti ja ka ehitatakse ümber puu.

Repligen Estonia uues hoones asuvad koostetootmine, seadmete testimine, ladu, kontor, ruumid teadus- ja arendustegevuse jaoks ning labor. Lisaks veel eraldi ruumid Euroopa ja Aasia turgude järelteeninduse ning tehnilise toe keskusele. Eestis disainitud ning valmistatud seadmeid kasutatakse biotehnoloogia ning farmaatsiatööstuse ettevõtete poolt kriitiliste ravimite valmistamiseks USAs, Euroopas ja Aasias.

Kinnistu omaniku ja arendaja, OÜ Biofuelile kuuluva Ringitee Kinnistud OÜ juhatuse liikme Andreas Laane kinnitusel läheb Repligeni vajadusi ja tehnoloogilisi nõudmisi arvestav hoone maksma 12 miljonit eurot ning valmib 2024. aasta esimeses kvartalis. “Päeva parim uudis on muidugi see, et üks globaalse haardega ülimalt innovaatiline tootmisettevõte on oma kasvupotentsiaali otsustanud siduda Eestiga,” rõhutas Laane kogu arendusprojekti olulisust.

Ehituse peatöövõtjaks on Rand & Tuulberg, projektijuht Joonas Matteus. Hoone projekteeris Rovin OÜ, arhitekt Kati Haki ning sisearhitektuursete lahenduste autoriks on AERIS.


Seotud artiklid