Oled otsustanud oma korteri üürile anda. Mida sa selleks tegema pead?

Anname nõu neile, kel ees esmakordne korteri välja üürimine. Selles ei ole midagi keerulist, aga on siiski mõned asjad, millele pead mõtlema.

Valmista korter ette

Tegelikult ei ole vahet, kas sa hakkad esmakordselt korterit välja üürima või teed seda mitmendat korda – see tuleks enne piltide tegemist põhjalikult ära koristada ja üleliigsed asjad ära viia. Korter peab olema nii anonüümne kui võimalik, sest uus elanik tahab sellest ju oma näoga kodu teha.

Kui võimalik, tee ka väiksemat sorti remont: värvi mõned kulunud kohad seinal üle, paranda logisevad lingid ja tilkuvad kraanid. Võib-olla on mõistlik mõnes toas ka määrdunud tapeet välja vahetada.

Veendu, et kõik kodumasinad, mille sa plaanid korterisse sisse jätta, on töökorras.

Tee oma üüripinnast pildid või video

Kui korter on kenasti korras, võid sellest pildid teha. Mida ilusamad pildid saad, seda rohkem huvilisi tuleb. Sellest, kuidas oma kinnisvarast pilte teha, oleme pikemalt kirjutanud selles postituses.

Video on järjest populaarsem meedium ja me soovitame sul oma üüripinna reklaamimisel seda kasutada. Täitsa korraliku video saab teha nutitelefoniga, nii et professionaali abi ei lähegi vaja.

Määra üürihind

Kui meil oleks sulle siin üks hea valem anda, siis oleksime selle juba siia kirja pannud. Kuna tegureid on palju, on sellist valemit väga keeruline välja mõelda.

Kui kasutad oma korteri välja rentimisel maakleri teenust, siis oskab tema sind üürihinna määramisel kindlasti aidata. Kui mitte, siis vaata sarnaste korterite üürihindu Kinnisvara24-s või mõnes teises portaalis. Võrdle samas piirkonnas, sama suure pinnaga, umbes samal korrusel ning samas seisukorras olevaid kortereid.

Kui pakkumisi on väga palju, on sul mõistlik hinnaga pisut-pisut allapoole tulla, et su korter silma hakkaks.

Arvesta ka sellega, et potentsiaalsed üürnikud tahavad kindlasti nii suve- kui talveperioodi kommunaalarveid näha. Kui su korteril on näiteks suured elektriarved, peaksid seda üüri hinna määramisel arvestama.

Pane kuulutus üles

See on lihtne – saad seda teha siit.

Näita huvilistele üürikorter ette

Me teame, et levinud komme on kutsuda mitu huvilist korraga kohale, aga see ei ole tegelikult kellegi suhtes aus. Inimesed tulevad ikkagi oma tulevast kodu vaatama ja tahaksid seda teha rahulikus, mitte närvilises õhkkonnas, mis võib tekkida, kui palju inimesi korraga kohal on.

Räägi korteri kohta kõik ausalt ära, näita kommunaalarveid ning ütle, kes on su naabrid.

Nüüd saate üüritingimustes kokku leppida.

Uuri üürniku tausta

Jah, ta tundub sulle ehk maailma kõige kenam inimene, aga kui sa tema Facebooki-seinale vaatad, siis võid avastada, et tal on kombeks päris rajusid pidusid korraldada. Või saad väikse guugeldamisega teada, et ta on krooniline võlgnik.

Ka meie tahaksime uskuda, et kõik inimesed on ilusad ja head, aga mõned paraku ikkagi ei ole. Tausta kontrollimisega hoiad ära palju peavalu. Vaata potentsiaalse üürniku Facebooki-seinale ja inkasso  kodulehele ning muidugi guugelda. Võib-olla saad hoopis kinnitust sellele, kui kena inimene su tulevane üürnik on.

Sõlmige üürileping

Ilma lepinguta kindlasti ei saa. Suulised kokkulepped on siiski üksnes suulised ja kõigil on kindlam tunne, kui asjad on mustvalgel kirjas. Üürilepingu näidise saad alla laadida näiteks Hea Kodaniku veebilehelt: https://heakodanik.ee/sites/default/files/files/Yyrileping.doc


Seotud artiklid