Kevadine suurpuhastus lihtsalt ja kergelt

Kas oled tähele pannud, kui kõrgelt päike juba käib? Meie märkasime seda paar päeva tagasi, kui päike talvel akendele kogunenud tolmu seest tuppa püüdis piiluda. Jah, aeg on mõelda kevadisele suurpuhastusele.

Vaatame koos üle mõned tööd, mis kevadel tuleks ette võtta, et talvega kogunenud tolm ja mustus minema pühkida. Anname sulle mõned kasulikud nipid.

Ahjaa, enne kui tööde kallale asud, korista lihtsalt toad ära. See tähendab pane asjad ära, muidu ei tule küürimisest midagi välja. Ja tõmba kindlasti kummikindad kätte, enne kui pesemise ette võtad.

Vaheta kardinad

Kevadel võiks terve kodu värske ilme saada ja lihtsaim viis seda teha on välja vahetada kardinad ja teised tekstiilid. Vali kergemad materjalid ja heledamad toonid ning kevad justkui oleks juba toas.

Need kardinad, mis sa eest ära võtsid, pese puhtaks või vii keemilisse. Ribikardinad võid julgelt duši alla viia.

Pese aknad ära

Akende pesemine on teema, mida võib kevadel iga ettevõtte kohvinurgas kuulda. „Issand, ma hakkan nädalavahetusel aknaid pesema!“ – „Oh, ära räägi, mul läks selle nahka terve eelmine laupäev: mul on ju kuusteist akent ja pooled neist maast laeni!“

Tegelikult ei ole hullu midagi, kui kasutada õigeid tööriistu-vahendeid ja mitte liialt ette stressata.

Akendega koos tuleks puhtaks pesta ka aknalauad – võta need esimesena ette. Me usume, et sa oled sealt hoolega igal nädalal tolmu pühkinud, aga kui sa puhastuspasta või nõudepesuvahendiga need korra üle käid, ei suuda sa ise ka ära imestada, kust see mustus küll tuli. Pese aknaraamid ka puhtaks.

Vali akende pesuks selline päev, kui päike otse aknast sisse ei paista. Lisa veele klaasipuhastusainet (sobib ka äädikas või nõudepesuvahend) ning pese aknaid ülevalt alla. Kasuta selleks teleskoopvarrega aknapesuharja ning tõmba siis aknad kuivaks. Nüüd tuleb kõige parem nõuanne üldse: osta endale kindlasti kummiga klaasikuivati ja me lubame sulle, et su elu ei ole enam kunagi endine. Akende pesemine ei tundu sulle siis enam kui hirmus karistus, vaid lihtsalt üks töö. Ausalt!

Vaata, kuidas profid aknaid pesevad: https://www.youtube.com/watch?v=iApBJYyi67k

Küüri puhtaks tööpinnad ja kapipealsed

Tööpindade ja kapipealsetega on umbes sama lugu nagu aknalaudadega – sa koristad oma kööki küll iga söögitegemise järel, aga vahetevahel on kõik pinnad ülemiste köögikappide pealseteni vaja nõudepesuvahendiga korralikult rasva ja tolmu segust puhtaks küürida.

Võta ette ahi ja külmik

Ahju küürimine on selline töö, mida me teeme tavaliselt siis, kui otsime endale asendustegevust mõne ebamugava asja vältimiseks – näiteks kui pead prantsuse keele eksamiks õppima, tundub ahju küürimine lausa suurepärase ideena! Nali naljaks, aga pole see töö nii hull midagi, kui kasutad õigeid vahendeid. Appi tuleb vana hea kodune sooda või spetsiaalne praeahju puhastamise vahend. Meie hääletame igal juhul koduse ja tervislikuma sooda poolt. Lase sellel natuke ahjus seista ning pese siis ahi puhtaks.

Külmkapi saad puhtaks äädikalahusega.

Laed ja ämblikuvõrgud

Elus on palju tähtsamaid asju kui pidevalt tolmuharjaga mööda lae- ja toanurki käia, sellepärast mõistame sind suurepäraselt, kui mõni ämblik vahetevahel kusagil koos oma püünisega end hästi tunneb. Käes on aga kevadpuhastuse aeg ja neil tuleb minna.

Pese seinad

Sa ei pea tervet seina korraga ette võtma. Piisab, kui pesed maha kriimud, ja terves toas on kena värske olemine.

Võta ette pehme mööbel

Jah, see tähendab pehme mööbli õue viimist ja kõva kloppimist või kui sa seda teha ei saa, siis pikemat tolmuimejaga möllamist. Diivani värskendamiseks võid enne tolmuimeja tööle panemist sinna veidi niisket soodat puistata.

Vannitoa seinad

Kõige jubedama küürimise jätsime viimaseks. Kui sul on suuremat sorti vannituba ja väga palju keraamilisi plaate, mis iga päev veega kokku puutuvad, siis soovitame appi kutsuda professionaali, kes su vannitoa kiiresti läikima lööb.

Kui otsustad aga plaatidega ise rinda pista, siis kasuta selleks 5%-list äädikalahust. Niisuta pinnad, kanna lahus seintele ning lase umbes 10 minutit seista. Nüüd küüri ning viimasena loputa seinad külma veega üle.

Vaibad

Alusta nende kloppimisest. Seejärel pane väiksemad pesu kannatavad vaibad pesumasinasse ning vii suuremad keemilisse või õue, kus saad neile ise vee ja seebiga värske ilme anda.

Nii lihtne see oligi! Nüüd saad eredal kevadpäiksel lasta kenasti aknast sisse paista ja viimasegi toanurga ära valgustada, ilma et miski silma riivaks.


Seotud artiklid