Ekspert: kinnisvaraturule toob pöörde mitme sündmuse koosmõju

Eesti suurima kinnisvarabüroo Uus Maa juhatuse liikme Igor Habali sõnul tiksub kinnisvaraturg tipuga võrreldes 20-30 protsenti väiksema aktiivsusega ning turu pööraks tõusule positiivsete uudiste jada.

„Nii majanduse kui üldise trendi osas näitajad enam objektiivselt oluliselt halvemaks ei lähe. Kogu kinnisvaraturg seisab positiivsete signaalide ootel ning lõppkokkuvõttes on euribori languse ulatusest ja kiirusest olulisemgi trendikõver – järjestikused positiivsed uudised majanduses toovad koduostjad turule tagasi,” ütles Habal.

„Ühest küljest turg selgelt ootab euribori kahanemist ning selle langemine kolmele protsendile oleks juba oluline muutus. Teisalt on tänavu kasvanud pankade konkurents koduostjate pärast – laenuintressi ja laenukulukuse langus on kaasa toonud refinantseerimislaine, millega on esimesed turukasvu seemned idanema pandud. Nii intresside muutus kui üldine majanduse inerts jõuab reaalsesse ellu tavaliselt viitega ehk need muutused ei peegeldu kohe tarbimises ja investeeringutes. Samas kui inimesel on kodu vaja, siis üks hetk tehakse edasi lükatud tehinguid lihtsalt ära,“ lisas Habal.

„Positiivsed majandusnäitajad koos intressilangusega toovad esmajoones kaasa kõrgema turuaktiivsuse, aga hinnad jäävad vähemalt esialgu enam-vähem praegusele tasemele püsima. Ostjaturg peaks veel vähemalt pool aastat jätkuma ning tingimisruumi on rohkem. Mõni investor võttis tipus liiga suure riski ja üritab nüüd vara rahaks teha, mistõttu võib turult leida üle aastate soodsaid pakkumisi,“ rääkis Habal.

„Seda ma ei karda, et järgmise aasta-paari jooksul saavad uued korterid otsa ja tekiks 2022. aastaga võrreldav defitsiit. Praegu müüakse keskmiselt 1000 uut korterit aastas, aga laojäägis on ligi 2200 korterit ning teist sama palju sai mullu ehitusloa,“ ütles Habal.


Seotud artiklid