Elektrit kulub palju? Loe siit, kuhu see kaob ja kuidas säästa

Kasvanud elektriarved on juba muutnud inimeste harjumusi – K-rauta kauplustes on tõusnud tuntavalt huvi parema energiaklassiga elektroonika ja taimerite vastu.

Kui varem vaadati kodumasinate puhul ennekõike hinda ja selle eest saadavaid funktsioone, siis nüüd küsitakse küsimusi ka seadme elektritarbimise kohta. Eriti oluliseks peetakse seda külmikute, pesumasinate ja nõudepesumasinate puhul. Erinevatel hinnangutel võib parema efektiivsusega seadme puhul hoida kokku 40-50 protsenti elektrienergiat.

Näiteks F-energiaklassiga külmik tarbib aastas umbes 247 kWh elektrit, D-klassi külmik aga 100 kWh vähem. A-klassi pesumasin tarbib 100 pesukorraga 47 kWh elektrit, seega kulub ühe pesukorra kohta umbes 0,47 kWh. Sel ajal kulutab E-klassi pesumasin pesutsükli kohta pea kaks korda rohkem energiat, 0,83 kWh.

Kui põhitähelepanu pööratakse hetkel elektrihinnale, siis juba peljatakse ka vee hinna tõusu ja päritakse nii pesu- kui nõudepesumasinate osas säästlike tööprogrammide ja nutikate funktsioonide kohta. Osadel pesumasinatel on näiteks auruprogrammid, mis värskendavad pesu seda tegelikult pesemata, see aga säästab kuni 96% vett võrreldes tavalise pesutsükliga. Samuti tuleb müüjatel ikka veel vahest ümber lükata ka levinud müüti, et käsitsi nõude pesemisel kulub vähem vett.

Nutikad vidinad aitavad säästa

K-rauta poodides on hüppeliselt kasvanud ka elektriarvestite ja taimerite müük. Arvestid võimaldavad fikseerida nendega ühendatud seadme täpse elektritarbimise ja tuvastada suurimad energiavampiirid, taimerid aga võimaldavad seadmeid ettemääratud ajal sisse ja välja lülitada ehk ajastada tarbimist soodsama hinnaga ajaakendesse. Ostukorvi lisatakse üha enam ka energiasäästlikke termostaate soojendusega põrandatele ning soojust peegeldavaid ekraane radiaatoritele.

Ka LED-lampide energiaklass ja efektiivsus on klientide kriitilisema pilgu all. Erinevate arvutuste kohaselt võimaldavad need säästa üle 85 protsendi energiat võrreldes hõõglampidega, mida samuti veel kodudes kasutatakse.

Kasvav elektri hind muudab inimeste käitumist ja selles on ka oma hea külg – säästetud energia säästab ka looduskeskkonda.

Artikli autor: K-rauta.ee

 

 


Seotud artiklid