Heliisolatsioon – mugavuse ja tervise heaks

Ilmselt ei kahtle keegi, et soovimatu müra mõjutab negatiivselt inimeste tervist ja heaolu mitmel viisil, alates kuulmiskahjustustest kuni unehäirete või produktiivsuse vähenemiseni. Õnneks on ehitusturul erinevaid lahendusi, mis aitavad vähendada müra ja samuti selle negatiivset mõju tervisele.

Keskkonnamüra mõjutab negatiivselt inimeste tervist

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel võib müra mõjutada tervist, heaolu, produktiivsust ja looduskeskkonda. Keskkonnamüra on õhusaaste järel teine kahjulike tervisemõjude põhjus. WHO andmetel võib umbes 40% 12–35-aastastest inimestest meelelahutuskohtades viibides kogeda ohtlikku mürataset. Lisaks on üheks tervise ohuallikaks ka linnaliikluse tekitatud müra. Hoonetes ei ole mürataset alati võimalik kontrollida, kuid hoonete ehitamisel või renoveerimisel eelistades tõhusaid piirdetarinditele ette nähtud heliisolatsioonilahendusi, võib probleemi lahendamisele kaasa aidata.

Kuidas vältida müra?

Tõhus heliisolatsioon on oluline mistahes otstarbega hoonetes, et tagada ruumide heliisolatsioon ning luua mugav ja turvaline sisekliima. Kivivillatootja ROCKWOOL esindaja Paul Wells’i sõnul saab hoonetes mürakaitset tagada siseseinte ja vahelagede heliisolatsiooni abil. Eestis on hoonete välispiirete, vaheseinte ja vahelagede heliisolatsiooni näitajad kirjeldatud kehtivas standardis EVS 842:2003 „Ehitiste heliisolatsiooninõuded. Kaitse müra eest“.

„Müra vältimiseks on nii uute konstruktsioonide ehitamisel kui ka hoonete renoveerimisel soovitatav kasutada põrandate, seinte ja katuse isolatsiooniks universaalseid kivivillaplaate, mis mitte ainult ei summuta hästi müra, vaid on ka tule- ja niiskuskindlad ega vaju konstruktsiooni sees kokku,“ räägib ROCKWOOL esindaja P.Wells.

Kivivillatooted on tihedad, kuid poorsed, pakkudes head müraisolatsiooni paljudel helisagedustel. Kivimikiudude ja õhupooride koostöös toimiv kivivillast kiudmaterjal neelab hästi helilaineid tagades suurepärase heliisolatsiooni ja vähendades soovimatut müra. Parim variant on kasutada mitmekihilisi lahendusi, milles heli neelavad kihid vahelduvad heli peegeldavate kihtidega. Äärmiselt olulised on ka vaheseinte vahelised liitekohad – heli isoleerivate kinnitusdetailide ning helisummutavate teipide ühenduskohtades.

Wooden frame for future walls insulated with rock wool and fiberglass insulation staff for cold barrier. Comfortable warm home, economy, construction and renovation concept.; Shutterstock ID 1151581238; Purchase Order: GB2012710

Lahendus – kivivillatooted

Müra on kahte tüüpi: õhumüra ja löögimüra. Õhumüra levib muusikat mängides, valjult rääkides, lauldes, kodumasinatega töötades, kuid tegelikult on levinumad kaebused just löögimüra kohta – mööbli lükkamine, sammud, laste jooksmine, esemete kukkumine jne. Sellise müra vältimiseks on vaja parandada eluaseme vaheseinte ja -lagede heliisolatsiooni omadusi. Õhumüra isolatsiooniindeks (R’w) peab olema korterite eluruumide vahel ≥55 dB ning ühe korteri ruumide vahel ≥43 dB. Löögimürataseme indeks (L’n,w) peab olema korterite vahel ≤53 dB ning ühe korteri eluruumide vahel ≤63 dB. Vaheseinte õhumüra isolatsiooniks soovitavad eksperdid kasutada universaalseid tihedamaid kivivillaplaate SUPERROCK PREMIUM. Neid plaate saab kasutada erinevates kergekonstruktsioonides heli- ja soojusisolatsiooniks.

Neile, kes soovivad vältida löögimüra, pakuvad eksperdid ka STEPROCK PLUS kivivillaplaate, mis on tugevad ja mittesüttivad. Neid plaate saab kasutada ujuvpõrandate heli ja soojusisolatsiooniks erineva otstarbega hoonetes: elamutes, avalikes hoonetes, hotellides, koolides või haiglates. STEPROCK PLUS isolatsiooniplaatide kasutamisel vähenevad hüppamise, kõndimise, mööbli liigutamise ja muud sellised mürahäiringud. Neid plaate kasutavaid lahendusi on testitud laboritingimustes ja reaalsetes hoonetes tehtud katsetustega ning neil on suurepärased heliisolatsioonilised omadused.


Seotud artiklid