Kodu üürimine: 6 soovitust, mida uue kodu valikul silmas pidada

Kodu üürimine on elus oluline samm ning viimaste aastate muutlikust majanduskeskkonnast ei ole puutumata jäänud ka üüriturg. Lisaks üürihindade muutumisele tuleb korteri üürimisel arvestada ka esmaste ühekordsete stardikuludega, mis võivad kujuneda märkimisväärseks väljaminekuks. Kinnisvara24 ja Holm pank annavad ülevaate, mida üüriturul silmas pidada ja kuidas kolimisega seotud kuludega rahaasju planeerida.

Üürituru ülevaade

Olukord Tallinna ja Harjumaa üüriturul on aastatagusega võrreldes, mõnevõrra muutunud. Pakkumiste arv on kasvanud 35%. Seega on üürikorterite segmendis tekkinud ülepakkumine, mis võimaldab üürnikul suurema pakkumiste hulga vahel valida.

Enim lähevad kaubaks mõistlike ülalpidamiskuludega ja heas seisukorras 2-toalised korterid. Seega tuleb üürileandjatel arvestada ka suurema konkurentsiga samaväärsete pakkumiste seas. Väiksemate ja keskmise suurusega perede rõõmuks on oluliselt paranenud 3- ja 4- toaliste korterite valik. Viie ja enama toaga korterite arvus on märgata langust.

Enim eelistatakse piirkondi, mis on hästi varustatud erinevate infrastruktuuride poolest, kuid olulist rolli mängib ka miljööväärtus ja turvalisus. Populaarseimad piirkonnad Tallinnas on Mustamäe, Põhja-Tallinn (Kalamaja, Pelgulinn), Kesklinn, Lasnamäe ja Haabersti.

Eelmisel aastal oli märgata üüripakkumiste mahu kasvu ja sellega kaasnevat pea 8%-list hindade langust.

Millega tuleks korteri üürimisel arvestada?

Korteri üürimine on oluline samm ning seotud märkimisväärsete püsikuludega. Sobiva elukoha leidmiseks tuleb arvestada mitmete teguritega:

1)  Vii end kurssi üürihindadega ja mõtle läbi üürimisega seotud eelarve – mõtle hoolikalt läbi, kui suure osa oma sissetulekust oled valmis kulutama üürile ning lisanduvatele kommunaalkuludele. Arvesta ka võimalusega, et kommunaalkulud võivad üüriperioodi jooksul ootamatult kasvada. Seetõttu on soovitav jätta väike puhver ettenägematute muutuste jaoks. Püüa leida tasakaal mugavuse ning oma eelarve vahel, tagamaks stabiilne ja jätkusuutlik elukorraldus.

2) Tee üüripinna leidmiseks eeltööd – tutvu erinevate piirkondadega ning tee kindlaks, kas seal on olemas vajalik transpordiühendus, kauplused, meelelahutus- ja teenindusettevõtted. Uuri ka, milline on piirkonna üürisurve, mõistmaks, kas küsitud üürihind on õiglane ja vastab piirkonna turutingimustele. Kui oled leidnud sobiva korteri, uuri enne lepingu sõlmimist ka naabrite kohta. Eriti, kui eelistad vaikust ja rahu, või on sul endal häälekad hobid, lemmikloomad või lapsed, mistõttu võib hiljem naabritega konflikte tekkida.

3) Võta kontakti erinevate üürileandjatega – loo endale valik erinevatest võimalikest üüripakkumistest. Võta kindlasti ka üürileandjaga ühendust, küsi valiku tegemiseks võimalikult palju täpsustavaid küsimusi ning vaata korter hoolikalt üle. Arvesta ka sellega, et head korterid leiavad kiiresti uued üürnikud.

4) Taustainfo ja lepingu sõlmimine – tee võimaluste piires taustakontroll ka üürileandjale. See aitab vältida tulevasi võimalikke konflikte. Üürimisel loe hoolikalt läbi leping ning pöördu küsimuste tekkimisel spetsialisti või maakleri poole.

5) Isikliku vara kaitse ja vastutuskindlustus – kui võimalik, kaalu ka kindlustuse sõlmimist. Nii on võimalik ennetada ootamatult tekkivaid kulutusi, kui sinu või üürivara mõne õnnetuse, varguse või su enda süü tõttu hävib.

6) Mõtle läbi, kui pikalt sooviksid valitud üürikodus elada – kuigi esmane üürileping sõlmitakse enamasti aastaks, tasub kaaluda oma uue kodu asukohta ning muid plusse ja miinuseid ka pikemas plaanis. Mõnel juhul võivad pisut kõrgem hind või ühekordsed stardikulud – sealhulgas nii sissemakse kui ka näiteks möbleerimata korteri sisustamine – olla pikaajalise mugava elukorralduse seisukohast mõistlikum valik.

Millised on peamised kulud, millega üürimisel peab arvestama?

Korteri üürimisel tuleb arvestada mitmete kuludega. Need võivad varieeruda sõltuvalt piirkonnast, korteri suurusest ja tingimustest.

1) Üüri- ja kommunaalkulud – need sõltuvad suuresti valitud korterist. Kui üürihinna määrab peamiselt korteri seisukord ja turuhind, siis kommunaalkulud võivad varieeruda sõltuvalt piirkonnast, küttesüsteemist, maja vanusest ja seisukorrast, halduskuludest ning ka sellest, kas üürniku kanda jäävad remondi- ja/või laenukulud. Nii võivad kommunaalkulud erineda mitmesaja euro võrra. Korterit üürides küsi kindlasti näha varasemaid arveid.

2) Stardikulu – siin tuleks kindlasti arvestada esimese kuu üüri ja Samuti võib esimesele maksele lisanduda maakleritasu, mis on Eestis üldiselt ühe kuu üür.
Tagatisraha suurus võib ulatuda ühe kuni kolme kuu üürisummani. Üürileandjaga kokkuleppel võib seda tasuda ka osade kaupa, kuid sellegipoolest tuleb arvestada märkimisväärse lisasummaga. Tagatisraha võib asendada ka kohustusliku kindlustusega. Stardikulule lisanduvad ka kolimiskulud ning vajadusel kulutused sisustusele. Kui üürid korterit läbi maakleri, lisanduvad ka maakleri- või lepingutasud, mis on enamasti võrdväärsed üürihinnaga ning millele lisandub üldjuhul ka käibemaks.

Kuigi sageli eelistatakse uue kodu valikul kulude kokkuhoiuks otse omanikult üürimist, on nende korterite valik piiratud. Sageli saab määravaks aeg või üüriobjekt ise – kui  kodu leidmisega on kiire või sobilikku korterit vahendab kinnisvarabüroo, tehakse otsus sobivaima elamispinna kasuks vaatamata lisanduvale maakleritasule. Maakleri kasutamine annab ka professionaalset tuge läbirääkimistel ning hiljem erimeelsuste lahendamisel.

Kodu valik on oluline otsus, mistõttu ei peaks ainuüksi ühekordsed stardikulud olema takistuseks endale sobivaima üüripinna leidmisel. Selle probleemi lahendamiseks pakub Holm pank nüüd koostöös Kinnisvara24-ga võimalust korteri stardikulud hajutada ühekordse suure väljamineku asemel igakuisteks kuumakseteks pikema perioodi jooksul. Kõigi Kinnisvara24 üürikuulutuse juurest leiad selleks kalkulaatori, kuhu on võimalik sisestada oma stardikulude kogusumma ja arvutada välja igakuine kuumakse. Kui soovid oma uut üürikodu hubasemaks muuta ka uue sisustusega või vajad uusi kodutarbeid, on võimalik ka need kulud summa kalkuleerimisel sisse arvestada.


Seotud artiklid