Kuidas puhastada nõudepesumasinat ja pesumasinat?

Võiks arvata, et need tublid koduabilised, tänu kellele su nõud ja pesu puhtaks saavad, suudavad ennast ise puhastada, aga paraku see nii ei ole. Nõudepesumasinasse võib jääda toidutükke ja rasva ning pesumasina filter kogub riidekiude ja juuksekarvu.

Kui masin on must, ei suuda see sinu nõusid või pesu puhtaks pesta. Kuidas siis oleks kõige mõistlikum neid seadmeid puhastada? Tegelikult on see väga lihtne ja sul läheb vaja ainult koduseid vahendeid – ühtegi uut kodukeemiapudelit pole vaja koju tuua.

Võtame kõigepealt ette nõudepesumasina.

NÕUDEPESUMASINA PUHASTAMINE

Vaata üle nõudepesumasina põrand

Seda on mõistlik teha pärast iga pesukorda. Tõmba alumine nõudesahtel välja ja vaata, ega masina põrandale pole jäänud toidutükke. Kui ei ole, siis on kõik hästi, aga kui seal midagi siiski leidub, siis eemalda see, muidu hakkab see lagunema ja tekitab ebameeldivat lõhna.

Puhasta sõela iga paari pesukorra järel

Halva lõhna teket aitab vältida ka nõudepesumasina sõela regulaarne puhastamine. Sinna koguneb toidutükke, moosipurgi silte ja pesuvahendi jääke, nii et hõõru see iga paari pesukorra järel kuuma vee all harjaga üle. Kui filter pole puhas, ei saa nõud ka puhtad olla.

Tõmba aeg-ajalt juhtpaneel lapiga üle

Seda ei pea tegema pärast iga pesukorda, aga pesumasina juhtpaneelil peaks silma peal hoidma, sest nuppude vahele kipub samuti igasugu sodi minema.

Kord kuus puhasta põhjalikult äädika ja soodaga

Kui võtad korra kuus ette nõudepesumasina põhjalikuma puhastamise, väldid lisaks halvale lõhnale ja mustusele ka katlakivi teket. Hõõru kõigepealt kõik nõudepesumasina pinnad äädikalahusesse kastetud lapiga üle, peenemate pragude puhastamiseks kasuta aga hambaharja.

Nüüd võta kohvikruus, vala see äädikat täis, aseta ülemisele nõudekorvile ja pane nõudepesumasin kõige kuumema programmiga käima.

Lõpetuseks raputa nõudepesumasina seintele ja põrandale tavalist söögisoodat ja pane masin veel kord, seekord lühikese programmiga käima. Nüüd peaks see küll täiesti puhas olema!

PESUMASINA PUHASTAMINE

Pesumasinaga võib juhtuda sama lugu mis nõudepesumasinagagi – sinna koguneb ikka pesuvahendi jääke, mis võivad halvasti lõhnama hakata. Selle vältimiseks soovitatakse pesumasinat puhastada lausa korra nädalas.

Tee pesuvahendi sahtel puhtaks

Ilmselt oled hästi kursis sellega, et pesuvahendi sahtel võib lühikese ajaga üllatavalt räpaseks minna. Selle puhastamine ei ole aga ülearu keeruline. Eestlaetava pesumasina sahtel on võimalik enamikel mudelitel välja tõmmata. Kui sul on selline masin, siis tõmba sahtel välja ja kraabi pesuvahendi jäägid selle külgedelt maha.

Nüüd võta hari ja puhasta sahtel korralikult ära. Kui soovid hallitusest vabaneda, leota sahtlit äädikalahuses.

Puhasta kummitihendite vahed

Sinna kipub kogunema igasuguseid pisikesi asju, alustades nööpidest ja müntidest, lõpetades ilma paariliseta sokkidega.

Puhasta pesumasina filter

Umbes kord kolme kuu tagant tõmba välja pesumasina filter ja tee see puhtaks. Nii töötab su masin korralikult ja arvatavasti ka kauem.

Pane masin koos äädikaga tühjalt käima

Vala otse masinasse umbes tassitäis äädikat ja pane see kõige kuumema programmiga käima. Kui soovid elektrit kokku hoida ja päris kuuma vett kasutada ei taha, siis 60 kraadi peale võiksid masina sättida küll.

Tee veel üks pesuring, seekord soodaga

Viimane samm on sulle juba nõudepesumasina puhastamisest ilmselt tuttav, selleks on soodaga puhastamine. Pane kaks supilusikatäit soodat pesumasina sahtlisse ja vajuta „Start“ nuppu.

Kui sa mõlemaid masinaid äädika ja soodaga regulaarselt puhastad, püsivad need puhtad ja teevad oma tööd korralikult.

VEEL MÕNED SOOVITUSED

Anname sulle mõlema masina kohta veel mõned soovitused, mis aitavad sul neid puhtana ja töökorras hoida.

  • Jäta pärast pesukorda masina uks lahti, et see saaks korralikult ära kuivada
  • Ära kasuta liiga palju pesuvahendit. Üllataval kombel on masinasse kogunenud pesuvahendi jäägid tihtipeale halva lõhna peamiseks põhjustajaks.
  • Kui sul on kare vesi, siis kasuta veepehmendajat.
  • Enne masinasse panemist puhasta nii nõudelt kui pesult liigne mustus: kraabi nõud suurematest toidujääkidest puhtaks ja klopi pesu, et masinasse ei satuks näiteks mudatükke või pabertaskurätte.

Seotud artiklid