Rabarebase aedlinn: Sinu unikaalne kodu!

Rabarebase aedlinn on kindlasti paljude pilku püüdnud tänu oma julgetele arhitektuurilahendustele ja rohelisele elukeskkonnale. Uurime Pineredi arendusjuhilt ja partnerilt Sandor Simsonilt lähemalt, kuidas projekt ilmavalgust nägi ning mis võimalusi elu aedlinnas pakub.

1. Rabarebase aedlinn on oma arhitektuurilt väga eristuv ja omanäoline. Millest on see inspireeritud ja kellele loodud? Kuidas on arhitektuur kohandatud kogukonna elustiiliga

Kui me alustame uue arendusprojektiga, teeme endile alati esmalt selgeks, kes on tulevane koduostja, millised on tema ootused ja elustiil. 

Ma usun, et Carl Jungi nimi ja tema teooria arhetüüpidest on paljudele tuttav, kuid me ei mõtle sellele, kuidas arhetüübid meid igapäevaselt mõjutavad ja veel vähem sellele, kuidas neid teadmisi kodu rajamisel või soetamisel rakendada. Rabarebase aedlinna loomisel oleme aga läinud just seda põnevat ja ebatraditsioonilist teed.

Rabarebase arhetüübiks on seikleja, kes otsib oma ellu uudsust ja vabadust. Talle meeldib mõelda kastist välja, kuid säilitada seejuures oma autentsus. Rabarebane pelgab sisemist tühjust ja rutiini ning ei ütle kunagi EI uutele ja põnevatele väljakutsetele. Rabarebane on ambitsioonikas seikleja ning meelitab ligi samasuguse hingelaadiga koduostjad.

Nii eristumegi oma stiililt kõikidest teistest arendustest ning julgeme tulla välja modernistlike ja pilkupüüdvate lahendustega. Ometi ei puudu siinsetes kodudes ka hubasus, soojus ja funktsionaalsus. 

Enne projekteerimisega alustamist, viisime inimeste seas läbi küsitluse uurimaks, millele nad uue kodu soetamisel rõhku panevad. Selgus, et  meie koduostjad eelistavad omanäolisust ja valikuvõimalust standardlahendustele, sündis kaks erinevat majatüüpi, mida on inimestel võimalik oma soovidele ja vajadustele vastavaks kujundada. Lisaks pakume ka siseviimistluses mitmeid erinevaid lahendusi, mis sobituksid kõige paremini koduostja elustiiliga.

2. Teil on suur osa elamutest juba müüdud. Mida on siia kodu soetanud inimesed peamiste eelistena välja toonud?

Aedlinnad on juba ise oma looduslähedase kontseptsiooni tõttu Eesti inimeste jaoks atraktiivsed. Lisaks pakuvad need lastega peredele olulist elukvaliteeti, mida tiheda asustuse ja liiklusega elamurajoonid ei võimalda. Kuid inimesed soovivad kogeda ka midagi uut ja innovaatilist ning Rabarebase aedlinn seda oma värske disainiga ka pakub. 

Lisaks võimaldab konfiguraator valida maja 3-7-toalisena, rahuldades sel moel  nii väiksemate kui ka suuremate perede vajadusi. 

Oluline on ka ära märkida ühtse kogukonna roll. Rabarebase aedlinna tekkiv kommuun võimaldab sotsiaalset läbikäimist ja tuge nii lastele kui ka täiskasvanutele ning panustab turvalise ja ühtehoidva elukeskkonna loomisele.

3. Räägi lähemalt aedlinna maastikuarhitektuurist? Millised võimalused on siin lastele ja ühise aja veetmiseks väljaspool koduaeda?

Kuigi koduaiad on suured ning pakuvad mitmekülgseid võimalusi lõõgastumiseks, oleme hoolikalt kavandanud ka ühiskasutuses olevad alad. Olulisteks märksõnadeks on kindlasti rohelus ning harmoonia, kuid  meie eriline fookus on ka turvalisel liiklemisel. Ühesuunalised teed ning väike piirkiirus tagavad selle, et aedlinnas on ohutu liigelda nii pere pisematel kui ka vanematel inimestel.

Lastele mõeldes rajame Rabarebase aedlinna kaks mänguväljakut – aiaga piiratud alal saavad väikelapsed turvaliselt lustida ja teine mänguväljak on loodud tervele perele ning kogukonnale ühiseks ajaveetmiseks. 

Paljud hindavad kindlasti sedagi, et laste tegutsemist saab kasvõi koduaknast jälgida. Seda võimalust suurtes elamurajoonides üldjuhul ei ole.

4. Mis on Kiili arenguperspektiivid perekeskse elukeskkonnana?

Kiili on kiiresti arenev ja kasvav elurajoon ning meelitab ligi üha enam rahu ja linnalähedast elu eelistavaid peresid. Rabarebase aedlinna vahetusse lähedusse jäävad poed, söögikohad, koolid ja lasteaiad. Ei puudu ka võimalused tervisespordiks. Siinsed kergliiklusteed pakuvad võrdväärselt häid võimalusi nii jalutuskäiguks, hommikuseks sörgiks kui ka jalgrattasõiduks. Metsa lähedus, värske õhk ja linnulaul kõlavad kokku nagu stressivaba elu ning just seda hindavad inimesed üha enam.

5. Kas ja kuidas on elamute projekteerimisel lähtutud kestlikkuse põhimõtetest ja keskkonna hoiust?

Kindlasti ei saa täna uute elurajoonide arendamisel mööda vaadata keskkonnasäästlikkuse printsiibist. Rabarebase aedlinna elamud on kavandatud vastavuses kestlikkuse standarditega ja jätame mitmekülgse ning jätkusuutliku elukeskkonna ka tulevastele põlvedele.  A-energiaklassi hoonete ehitamisel on kasutatud ainult kvaliteetseid materjale, mis tagavad kõrge ehituskvaliteedi ja mõnusa sisekliima. Katusele paigaldatud päikesepaneelid aitavad vähendada energiakulusid. 

Meil on aedlinnas olemas ka elektriautode laadimispunktid. Lisaks teeme koostööd  Citybeega, mis võimaldab siinsetel elanikel kasutada vajadusel  ka rendiauto teenust.

Rabarebase aedlinna rajamisel oleme võtnud südameasjaks kvaliteetse ja peresõbraliku ruumi loomise ning selle detailse kavandamise ja planeerimise. Nii saame tagada parima tulemuse ja luua kodud, kus elaksime ka ise.

Detailsema info ehituse, kvaliteedi ja keskkonna kohta leiab Rabarebase aedlinna kodulehelt.


Seotud artiklid