SOODSAM JA SUUREPÄRASEM KOHVINURK

Kohvinurk on väga tähtis ärikinnisvara puhkeala osa. See on koht, kus kohvi  valmistamine toob kokku inimesed eri kontori otstest ning võtab nende aja vähemalt paariks minutiks maha. Need hetked, kohtumised ja vestlused annavad hoogu ning inspiratsiooni järgnevateks töösööstudeks.

Siit leiad nõuandeid, mida säästlikult kohvinurka planeerides silmas pidada.

Kohvimasina valimine

Kohvimasinat valides tuleb arvestada töötajate arvu ja kohvieelistustega.

Väikesesse kontorisse, kus käib vähe külalisi, tasub hankida kapselkohvimasin.
Kapselkohvimasin on väga soodne ja peaaegu hooldusvaba. Eelistada tasub populaarsemaid kapslitüüpe kasutavaid masinaid nagu näiteks Dolce Gusto kapslid või Nespresso kapslid. Nii tagate kapslite laia valiku, lihtsa kättesaadavuse ning ka soodsa hinna. Iga töötaja saab valmistada just enda lemmikust kapslist kohvijoogi. Iga kapsel on kohvi valmistamise hetkel nagu väike värskelt avatud pakk kohvi, mille sisu on just täpselt nii värske.

Musta kohvi ja espresso joojatele sobivad ideaalselt Nespresso kapslid, millest saab valmistada just neid kahte jooki. Valik erinevatest ubadest, päritoludest ja röstiprofiilidest on ääretult lai, seega oma lemmiku leiab ka kõige nõudlikum kohvigurmaan.
Lihtsama Nespresso kapselkohvimasina saab soetada 90€-ga. Nespresso kapslid saate kätte juba 0,30€/tk

Dolce Gusto kapslid pakuvad suuremat valikut erinevaid joogivõimalusi. Lisaks espressodele ja mustadele kohvidele saab valmistada kõikvõimalike maitsetega piimakohvisid, teed, kakaod ja muid kuumi jooke. See on nagu väike kohvibaar Teie kontoris.
Lihtsama Dolce Gusto kapselkohvimasina saab kätte juba 45€-ga. Kapslite hinnad algavad 0,25€/tk.

Kui kohvijoojaid on rohkem, tasub kaaluda automaatse kohvimasina hankimist, mis valmistab erinevaid kohvijooke kohviubadest. Sellised kohvimasinad on kallimad aga suurema tarbimise juures on see soodsam lahendus, kui kapslitest kohvi valmistamine. 1kg kohviubadest saab arvestuslikult 100 tassi kohvi. Populaarsemad kohvioad maksavad 10-15€/kg, mis teeb ühe kohvi ubade kuluks 0,10-0,15€.

Automaatse kohvimasina valimine

Automaatne kohvimasin on kõige populaarsem kohvi valmistamise seade kontorites. Masinate valik on lai, seega Teie kontorile sobivaima leidmiseks tasub järgnevat silmas pidada.

Kohvimasina võimekus

Automaatse kohvimasina valiku puhul on tähtis, et seadme soovitatav päevane kohvide valmistamise arv ei oleks väiksem, kui Teie kontoris päevas keskmiselt valmistatav keskmine kohvide arv. Iga kohvimasina mudel on loodud oma võimekustega, mida ületades seade varem või hiljem puruneb või hakkab valmistama kehvema maitsega kohvisid, olenemata kasutatud ubadest.

Rentida või osta?

Kallima kohvimasina puhul üldiselt kaalutakse, kas see rentida või välja osta.
Rentimisega kaasneb tavaliselt kohvi ostmise kohustus masina rentijalt. Sellisel juhul on kohvi hind kindlasti kallim, kui jaekaubanduses pakutavad kampaaniahinnad. Rentides saate samas kindluse, et Te ei pea ise tehniliste probleemidega tegelema. See on igati mõistlik lahendus, kui kohvinurk vajab väga suurt ja võimekat masinat, mis on ühendatud ka hoone vee- ning kanalisatsioonivõrku. Eeliseks on kindlasti ka see, et ei pea kallist kohvimasina hinda kohe välja maksma. Lisaks jääb alati võimalus kohvimasin rendiperioodi lõpus mõistliku hinnaga välja osta.

Kui Teie kohvinurgas ei valmistata rohkem, kui 200 tassi kohvi päevas, Te ei plaani kohvimasinat hoone veevõrku ühendada ning Teil on selleks rahalised vahendid olemas, tasub kaaluda automaatse kohvimasina välja ostmist. Selliste veepaagiga masinate valik on väga lai. Ilma veeühenduseta kohvimasinate hooldamine on üldiselt täpselt sama lihtne nagu koduste kohvimasinate puhul. Kohvimasina omamine annab Teile vabaduse valida meelepärane kohv parimalt pakkujalt ning seda soovi korral vahetada. 3-4 aasta perspektiivis on selline lahendus Teile juba soodsam, kui masina rentimine samal perioodil.

Casual young men and women taking time for coffee and conversation while mature businesswoman works on laptop in coworking office environment.

Kasutatud kohvimasinad

Kui Teile ei ole tähtis, et kohvinurgas oleks kõige uuem kohvimasina mudel, tasub otsida masinat järelturult. Enamus tuntumad kvaliteetsed kohvimasinad valmistavad õige hooldamise puhul suurepäraseid kohvijooke ka 15 aasta vanuselt. Arvestada tuleb, et automaatsel masinal vajab aegajalt vahetamist veski (ca 10 000 joogi järel) ja kohvi pressiv moodul (ca 20 000 joogi järel). Neid töid teostavad seadme ametlikud esindused Eestis. Võimeka kasutatud kohvimasina leiad Facebook Marketplace-ist või küsides kohvimasinate rendiga tegelevatelt ettevõtetelt. Hinnavõit võrreldes uue sama võimekusega masinaga võib olla kuni 4 kordne.

Kohvimasina hooldamine

Automaatse kohvimasina puhul on väga tähtis seadme igapäevane hooldamine. See ei nõua tehnilisi teadmisi vaid on seotud lihtsalt masina puhastamisega. Selle eest tasub määrata ettevõttes vastutama isik, kes tagab, et seade saaks igatööpäeva lõpus enne välja lülitamist ka puhastatud.

Hooldamata kohvimasin ei valmista pikalt häid kohvijooke. Vaja on teostada regulaarseid puhastustsükleid vastavate puhastusvahenditega, milleks on olenevalt mudelist, vedelikud või tabletid. Enamus masinaid küsivad neid puhastustegevusi ise. Filtriga masinatel tuleb vahetada filreid, ilma filtrita masinatel teostada katlakivipesu. Kui jätate need tegemata, ladestub kohvimasina torustikku setteid, mis mõjutavad kohvi valmistamise temperatuuri ja kohvi puhtust, seega rikuvad otseselt kohvi maitset.

Piimavahustussüsteem

Enamus kohvijoojaid naudivad hästi vahustatud piimaga valmistatud Cappuccinot või Caffelattet. Piimavahustussüsteem on üldiselt automaatse kohvimasina kõige kapriissem osa, sest piim kipub ladestuma ja kuivama ning piisab juba väiksemast kõrvalekaldest, et vahu asemel voolab tassi lihtsalt kuum piim ning valmib Caffe Au Lait ehk tavaline vahuvaba piimakohv.

Piimasüsteemi puhastamiseks on oma puhastusvahendid ja igal mudelil ka oma puhastusrežiim, mida tuleb aegajalt kasutada. Suurema tarbimisega kontoristes võiks seda teha iga tööpäeva lõpus. Selle käigus tuleks lisaks masina pesurežiimile ka piimavahustaja monteerida nii lahti, kui näppudega võimalik on ja kõik osad jooksva vee all läbi loputada. Eriti hoolsat tähelepanu nõuab kummist piimavahustustüüs, mis tuleks vee all läbi mudida.

Sellesse, et ootamatuid piimasüsteemi tõrkeid tuleks harvem ette, saab panustada iga kontoris piimakohvi valmistaja. Piisab piimasüsteemi kiirloputuse režiimi läbimisest, mis on enamusel masinatel ühe või paari nupuvajutuse kaugusel ja kestab 10-20 sekundit. Seda võiks teha peale iga piimakohvi valmistamist. Motivatsiooniks töötajatele on ideaalne Cappuccino.

Kohvi valimine

Kohvieelistused erinevad, seega ühte kõigile ideaalset kohvi ei olegi olemas – eriti suuremas seltskonnas. Küll aga on paar nõuannet, kuidas kohvi maitse üle nurisejate hulka vähendada.

Kapselkohvidega on lihtne. Neid müüakse 10, 16 ja 32 kaupa karbis seega saate osta proovimiseks erinevaid kohvisid või kuumi jooke ja iga töötaja saab oma lemmikud maitsmise teel välja selgitada.

Kohviubade puhul tuleb üldiselt leida enamusele sobiv uba. Kui Teie kohvinurgas ei ole just mitu kohvimasinat – iga kohvioa jaoks oma.

Araabika, Robusta ja nende segud

Kohvi valmistatakse tavaliselt 2 sordist kohviubadest: Araabika ja Robusta. Lihtsustatult on Araabika aromaatsem ning pehmemate ning täidlasemate maitseomadustega. Robusta on mõrkjam ja sisaldab Araabikast 2 korda rohkem kofeiini. Araabika oad on kallimad, kui Robusta ning nende osakaal kohvisegudes, kus on mõlemad esindatud, mõjutab ka kohvi hinda vastavalt.

Kui kontoris on arvestatav hulk musta kohvi joojaid (näiteks Tegevjuht on üks neist), eelistage 100% Araabikat. Musta kohvi joojad eelistavad pigem just Araabikat ning sellest saab ka täitsa head piimakohvid – kõik on rahul.

Kui peaaegu kõik joovad piimakohvisid, leidke sobiv kohv Araabika ja Robusta segude seast. Päris tihti on nende kohvide nimes sõna „Crema“. Populaarsemate Crema nimeliste kohvide Araabika osakaal on 40-60%. Robusta sisaldus teeb need oad tavaliselt soodsamaks, kui 100% Araabika. Robusta mõrkjus aitab kohvi maitsel piimakohvides esile tulla ja seetõttu sobivadki need kohvid Cappuccino ja Caffelaatte valmistamiseks paremini.

St Remio Coffee

Piimad

Kuna Eestis juuakse valdavalt erinevaid piimakohvisid, on see väga tähtis teema, mille peale kohvinurka planeerides mõelda. Paljudes piimakohvides moodustabki suurema osa joogist just piim seega omab see kohvijoogi maitses väga olulist rolli.

Piima puhul on lisaks maitsele tähtsaks omaduseks ka selle vahustatavus, sest keegi ei vaimustu kehva vahuga Cappuccinost. Lehmapiima puhul aitab vahule kaasa rasva sialdus, mis võiks olla võrdne või suurem kui 2,5%. Taimsete piimade puhul tuleb selleks valida spetsiaalselt piimakohvide valmistamiseks loodud versioonid – mitmel tootjal on selline versioon „Barista“ nimega. Nende koostis on traditsioonilisest erinev ning loodud toimima just automaatse kohvimasinaga. Tavapärane taimne piim üldiselt ummistab piimavahustussüsteemi paari joogiga.

Lehmapiima maitse üle on keeruline vaielda, kui tegemist on erinevate 2,5% poepiimadega. Küll aga on tugevat maitsevahet tunda kõrgpastoriseeritud kauasäilivate piimade puhul. Need on mugavad tooted, mida võid toatemperatuuril ladustada mitu kuud ning pead külmikusse panema alles siis, kui pakk on avatud. Tavalistest lehmapiimadest sobib enamusele maitse poolest kohvijoogis siiski 2,5% versioon. Kui piima tarbimine on piisavalt suur ja külmikus ruumi jagub, tasub seda tellida otse tootjalt kasti kaupa. Näiteks kast piima esmaspäeva hommikuks.

Vale piim rikub õige kohvi.

4 nõuannet ettevõtte kohvinurka:

  • Vali enda ettevõttele piisava võimekusega kohvimasin – ära maksa üle!
  • Hoolitse enda kohvimasina eest ja ta hoolitseb Su kohvide maitse eest!
  • Vali kohv või kohvid vastavalt joojate eelistustele.
  • Piima valik on sama tähtis, kui kohvi valik.

Hästi planeeritud kohvinurk on liim sinu ettevõtte töötajate vahel ning visiitkaart külalistele. Loodetavasti leidsid siit artiklist mõtteainet, kuidas enda ettevõtte kohvinurka paremaks teha või soodsamalt lahendada.

Päikselisi kohvipause!

www.oakohv.ee


Seotud artiklid