Vändra alevik saab peatänava ning uue heliseva oreliatraktsiooniga keskväljaku

Põhja-Pärnumaa Vallavalitsuse ja Eesti Arhitektide Liidu koostöös korraldatud Vändra keskuse ajaloolise Vana tänava arhitektuurivõistluse võitis ideekavand „Koit“ büroolt KAMP Arhitektid. Kavand loob kogu tänavale ühtse identiteedi, mis mõjub atraktiivselt aastaringselt.

Võistlusel otsiti lahendust, mis tooks Vanale tänavale uue ärkamise ning parandaks selle toimimist kvaliteetse ja multifunktsionaalse avaliku ruumina. Peamiseks väljakutseks sai asjaolu, et Vändra asula on kasvanud põhja suunas ja kaubandus on ajapikku liikunud Vanalt tänavalt eemale. Tänane Vana tänav on väheaktiivne, samas suure potentsiaaliga tänav, mida ääristavad ajaloolised hooned. Ideekonkursi eesmärk oli tuua elu ja inimesed Vanale tänavale tagasi.

Arhitektuurivõistluse võitis OÜ KAMP Arhitektid ideekavand „Koit“, mis tajus alevi keskväljaku potentsiaali kolme tänava – Vana, Turu ja Rohu – ristumisel. „Külastades Vändrat jäi silma, et seal puudub keskne paik, kus inimesed saaksid kohtuda, üritusi korraldada, koguneda ja suhelda – klassikalises mõttes linnaväljak. Kohalikke jälgides jäi mulje, et enim inimesi liigub Vana, Turu ja Rohu ristmikul. Koondasime sinna olulisemad funktsioonid ja kavandasime uue keskväljaku. Nimeks sai sellele Lüdigi väljak,“ kommenteeris üks töö autoritest arhitekt Jan Skolimowski.

Arhitektid leidsid, et selleks, et Vändra eristuks ja asukohana salvestuks, on vaja luua kordumatu visuaalne ja ruumiline identiteet. Nii võeti Vändra lipult ja vapilt kollane toon ning helilooja ja organisti Mihkel Lüdigi seotus oreliga, millest inspireerituna loodi terve rida kiiksuga linnaruumilisi vorme. Orelivilesid sümboliseerivatest ümartorudest loodi linnaväljaku paviljon, valgustid, prügikastid ning infotahvlid, mis toovad tänavatele kollase tooni abil soojust ka kõige hallimal ja külmemal ajal. Seda kontseptsiooni toetavad kollane sillus ja tellised nii ristmikel kui ka Lüdigi väljakul.

Žürii hinnangul on tegemist julge ja eristuva lahendusega – valgustite ja väikevormide esteetika ning kollase värvi domineerimine mõjuvad jõuliselt ning pakutud lahendus toob värskust ja sobitub Vändra keskkonda hästi.

“Eraldi soovin rõhutada, et võidutöö autorid on oma töö sidunud ka Vändras kunagi elanud ja tuntud inimestega nagu Lüdig, Koidula, Suburg, Kangert ning Taaramäe. Pakutud lahendus on värske ja sobitub Vändrasse. Põhjalikult on tegeldud erinevate liikluse rahustamise võtetega ning eriti hästi on õnnestunud Kooli ristmiku lahendus. Võime olla kindlad, et ajalooline Vana tänav saab väärika ilme ning Vändra aleviku keskusele puhutakse sisse uus elu,” kommenteeris arhitektuurivõistluse žürii esimees, Põhja-Pärnumaa vallavanem Madis Koit.

Turvalise keskkonna loomiseks pakuvad autorid Vändra liiklusskeemi jaoks jõulisemat lahendust, lõigates läbi autode liikumise Rohu tänavalt. Teenindava- ja päästetranspordi läbipääs säilib, kuid igapäevane autode liikumine hakkab toimima kõrvaltänavate kaudu. Lüdigi väljaku südamesse pakutav õhuline torudest koosnev paviljon on üles ehitatud astmestikule. Kõige ülemisel astmel asub orelivilesid meenutav heliatraktsioon, mis mängib teoseid Mihkel Lüdigi repertuaarist.

Võidutöös käisid arhitektid välja veel mõned ideed, mis loovad Vanale tänavale uut põnevat sisu, näiteks Lydia Koidula lugemispaviljon, Eesti esimesele naisõiguslasele Lilli Suburgile pühendatud rikkalik lilleaed ehk „Lilliaed“ ning rattaparkla, mida kaunistavad lehtmetallist võistlusrataste kujud, millele on trükitud Vändrast pärit profiratturite Tanel Kangerti ja Rein Taaramäe nimed.

Võistlusalasse jääv Vana tänav on plaanis rekonstrueerida tervikuna ning Pärnumaa 2035+ arengustrateegiasse on sisse kirjutatud Põhja-Pärnumaal peale Vändra ka Pärnu-Jaagupi ja Tootsi keskväljakute väljaehitamine.

Arhitektuurivõistluse preemiafond oli 25 000 eurot.

I preemia (10000 eurot) sai ideekavand “Koit” – autorid Jan Skolimowski, Kaspar Kruuse ja Germo Ausin büroost KAMP Arhitektid.

II preemia (7000 eurot) pälvis ideekavand „Asulavõnked“, mille autorid on Diana Taalfeld, Kristo Vaiksoo, Tõnis Soots ja Reino Aedmäe büroost NU arhitektuur.

III preemia (5000 eurot) läks ideekavandile „Uusvana“, mille autorid on Stuudio TÄNA arhitektid Tristan Krevald, Siim Tanel Tõnisson, Ra Martin Puhkan ja Kertu Johanna Jõeste.

Lisaks anti välja ergutuspreemia suuruses 3000 eurot, mis läks büroo Kadarik Tüür Arhitektid (autorid Marleen Stokkeby, Aleksandr Špakovs, Mats Põllumaa, Ott Kadarik ja Mihkel Tüür) ideekavandile „Keskpäev“. Mitterahalise tunnustuse teenis võistlustöö „Säsi“ (autorid Triin Vallner ja Ko Ai büroost Majaja).

Kõik võistlustööd

Võistlus korraldati EV100 „Hea avalik ruum“ jätkuprogrammi raames, mida rahastavad kultuuriministeerium, rahandusministeerium ja kohalikud omavalitsused. Vändra arhitektuurivõistlus oli 37. programmi kaudu korraldatud arhitektuurivõistlus.


Seotud artiklid