17 asja, mida ei tohiks nõudepesumasinas pesta

Nõudepesumasin on tore abiline, mis teeb köögitööd kordades mugavamaks ja lisaks aitab märkimisväärselt aega kokku hoida. Samas tasub teada, et leidub terve rida köögitarvikuid, mida seal mitte mingil juhul pesta ei tasuks ning mida on mõistlikum pesta käsitsi.

Toome välja 17 eset, mida ei tohiks nõudepesumasinas pesta:

1. Kööginoad

Noad võivad nõudepesumasinas kahjustada saada ja hakata aja jooksul roostetama. Lisaks on noad väga teravad ja kui lapsed aitavad nõudepesumasinast asju välja võtta, siis võivad nad viga saada. Kui nugade käepidemed on valmistatud puidust, siis võivad ka need nõudepesumasinas kahjustada saada.

2. Riivid ja sõelad

Kõik köögis kasutatavad asjad, millel on teravad otsad-nurgad, ei kuulu nõudepesumasinasse. Need võivad kahjustada nõudepesumasina riiulite plastosi, mistõttu on metallosad rohkem avatud ja nii võib hakata aja jooksul nõudepesumasinasse tekkima rooste. Lisaks ei pruugi nõudepesumasinas korralikult puhtaks saada esemed, millel on palju pisikesi augukesi.

3. Alumiiniumist esemed

Nõudepesumasin muudab alumiiniumist asjad tuhmiks. Tugevad pesuained võivad tekitada alumiiniumist nõudele korrosiooni ja samuti võid alumiiniumist eseme pinnal märgata valgeid täpikesi, mille on põhjustanud pesuaine aluselisus. Kui soovid, et alumiiniumist esemed püsiksid kaunitena, siis pese neid parem käsitsi. Isegi siis, kui esemel on kirjas, et seda võib pesta nõudepesumasinas.

4. Malmist esemed

Malmist esemeid on kasutatud sajandeid ja need võivad kesta pea igavesti, kui nende eest õigesti hoolt kanda. Et ennetada roostetamist, on neid vaja sageli õlitada. Õli tungib malmi pinnasesse ja tulemuseks on ideaalne küpsetusnõu. Kui malmese panna aga nõudepesumasinasse, peseb see kõik õlid maha ning malmpann muutub kasutuskõlbmatuks. Kui malmese satub nõudepesumasinasse, peab seda hakkama uuesti õlitama, et seda saaks kasutada.

5. Puidust lusikad, kausid, lõikelauad

Nõudepesumasinas kasutatavad pesuained on küllaltki kanged ja seetõttu peseb see puitesemetelt maha õlid, mis neid just kaitsevad. Selle tagajärjel hakkavad puidust asjad lõpuks pragunema. Puidust lõikelaudu ja muid köögiriistu tasub pesta käsitsi ja kiirelt, kasutades õrna nõudepesuvahendit. Ära lase puitesemetel liguneda, sest see rikub nende pinda ja nad hakkavad paisuma. Kui tunned, et puitesemeid on vaja desinfitseerida, siis võid seda edukalt teha äädikast ja veest kokku segatud lahusega.

6. Vasest esemed

Vasest esemeid kahjustavad samuti nõudepesumasinas kasutatav pesuained, mis muudavad eseme pinna tuhmiks ja võivad isegi tekitada roostet. Lisaks võib karm pesuaine tekitada metalli pinnale augukesi, mida ei saa enam millegagi ära.

7. Survekeetjate ja survepottide kaaned

Survekeetja poti võid nõudepesumasinasse vabalt asetada, aga selle kaas tasuks pesta käsitsi. Kaanel on klapid, kuhu võivad nõudepesumasinas sattuda pisikesed toiduosakesed ja seetõttu võib juhtuda nii, et survekeetja ei tööta enam korralikult ja võib isegi lõhkeda. Lisaks võivad nõudepesumasinas kasutatavad karmid pesuained kahjustada survekeetja kaane silikoonist sulgureid.

8. Mittekleepuva pinnaga pannid

Kuigi paljudel mittekleepuvate pinnaga pannidel on märge, et neid võib pesta nõudepesumasinas, siis karmid pesuained ja kõrge temperatuur võib rikkuda panni pinnast, mistõttu pole sellega enam hea praadida. Kui soovid panni nõudepesumasinas pesta, jäta kuivatusrežiim ära ja lase pannil kuivada õhu käes. Kui näed, et panni pinnas on kahjustunud, on aeg osta uus pann, sest kahjustunud pinnas võib olla mürgine.

9. Plastikust ja melamiinist taldrikud

Kõrge temperatuur ja pesuaine võivad seda tüüpi materjale kahjustada.

10. Termosnõud

Termosnõud on head, kui soovid sooja jooki soojana hoida või külma jooki külmana. Paljud termosnõud on valmistatud nii, et on kaks kihti materjali, mille vahel on õhk. Viimane tagabki aga selle, et tekib isolatsioon ja jook säilitab suures piirdes oma temperatuuri. Kuigi mõnedel termosnõudel on kirjas, et neid võib nõudepesumasinas pesta, siis kõige parem on termosnõusid pesta ikkagi käsitsi. Olenemata sellest, kas termosnõu on seest plastikust või metallist. Kui soovid termosnõud pesta aga nõudepesumasinas, siis aseta see ülemisele riiulile ja jäta ära kõrge temperatuuriga kuivatustsükkel. Kui soovid nõu seest eemaldada kohviplekke, siis kasuta selleks söögisoodat. Hiljem loputa nõu korralikult ära.

Loe 7 ülejäänud asja, mida kindlasti ei tohiks nõudepesumasinas pesta SIIT

Allikas: Moodne Kodu


Seotud artiklid