Kui palju mulle laenu antakse?

Täna on noortel inimestel pea võimatu omafinantseeringuga korterit soetada. Kujutame ette Karli ja Johannat. Johanna on 27-aastane ning töötab idufirmas veebidisainerina. Karl on 30-aastane eesti keele õpetaja ühes väikeses koolis Tallinna kesklinnas. Õigemini oli. Karl töötab hetkel igapäevaselt kodus. Nad said hiljuti väikese tütre Emilia.

Kolmekesi elavad nad hetkel 2-toalises Mustamäe korteris, kuid paratamatult mõtlevad juba väljakolimisele. Nad soovivad omale kolmetoalist korterit, mis oleks oma asukohalt kesklinnale veidi lähemal. Oma säästudega, mida on aegade jooksul kogunenud 30 000€ jagu, oleksid nad veel aastate eest võinud oma sissemaksega kena eluaseme leida. Kuid ennenägematu kinnisvara- ja elektrihindade tõusus avastasid nad end järsku täbarast olukorrast.

Nad mõtlesid, et lisaks oma säästudele tuleks neil võtta kodulaen. Kuid palju me laenu saame? “Kui palju mina oma palga juures laenu saaksin?” mõtles Johanna. Esimese asjana toksisid nad Googlesse “laenukalkulaator” ning hakkasid nuputama. Nuputasid, mis nad nuputasid, kuid peale pooletunnist nuputamist polnud ikkagi päris selge, palju neile laenu antakse.

Mis siis lõpuks sinu laenusummat mõjutab? Suurte pankade asjaajamine on bürokraatlik ning ebaisikupärane. Meie noorperele tehti pankade poolt mitu pakkumist, kuid oma korteri soetamiseks polnud laenusumma piisav. Elu läks edasi ning kui Emilia oli juba 3-aastaseks saamas, muutus 2-toalises korteris elamine pea talumatuks. Karl hakkas isegi õhtuti Bolti sõitma, et veel lisaks sääste koguda. Ehital Krediit – väike ning paindlik finantsasutus, kes neid kimbatusest päästis – jõudis nende kõrvu täiesti juhuslikult. Tuli välja, et koduostuks saab laenu taotleda ka teistsugusel moel.

Karli vanematel on Haapsalus suvila. Suvilas keegi ei ela, kuid tuli välja, et seda saab kasutada eluasemelaenu taotlemiseks. Hüpoteeklaenu – laen kinnisvara tagatisel – puhul saab laenuraha kasutada piiranguteta. Pankadele polnud suvila kõlblikuks tagatiseks, kuid Ehital Krediit tegi neile pakkumise, mis neile suurepäraselt sobis. Ehital andis neile suvila tagatisel summa, mis moodustas 65% suvila väärtusest. Ehital mõistis ka nende olukorda – mõlemal olid stabiilsed töökohad, isiklikud säästud ja Karli vanemate tühjalt seisev suvila – ja neile koostati individuaalne maksegraafik.

Kahe nädala pärast tähistasid Karl ja Johanna oma tütre kolmandat sünnipäeva juba uues korteris. Haapsalust sõitsid külla ka vanaema ja vanaisa. See oli Karli ja Johanna lugu. Palju sina laenu saad ning kuidas sellega oma ellu muutuse tood? Laenusumma moodustab üldjuhul kuni 70% tagatiseks pakutava kinnisvara turuväärtusest ning sõltub ka sinu kui laenuvõtja sissetulekust. Lisatagatise korral on võimalik vähendada sinu omafinantseeringu osa. Täida laenusoov, tule Ehital Krediit laenunõustaja juurde ja arutame.


Seotud artiklid