Selgusid arhitektuurikonkursi võidutööd kõrghoone rajamiseks linna tähtsaimas sõlmpunktis...

Tallinna ühe populaarseima ärikvartali Fahle Parki arendaja AS Fausto Capital korraldatud Tartu mnt 86B kõrghoone arhitektuurikonkursi võtjad on selgunud. Konkursi eesmärk oli leida parim kaasaegne lahendus, mis sobiks Fahle Parki üldise kontseptsiooniga ja millest saaks väärikas maamärk ühes linna tähtsaimas sõlmpunktis. Arhitektuurikonkursile laekus 12 tööd, millest auhinna pälvis 4 indeekavandit. Linnarahvas saab töödega tutvuda 11.09.2023 kp avatud näitusel Fahle Parki Galeriitänaval, kus on eksponeeritud kõik konkursil osalenud ideekavandid.

Žürii otsustas esimese ja teise koha preemia jagada arhitektuuribüroo LUMIA ja KINO Maatikuarhitektid töö “PORTAAL” ning  Studio TÄNA ja Apex Arhitektuuribüroo töö “JENGA” ideekavandite vahel. Kolmanda koha preemia määras žürii Arhitektuuribüroo Korrus ideekavandile „FAHLE VISION“ ning eripreemia DAGOpen ideekavanditele „ELEVAATOR”. Žürii on teinud etteapaneku mõlemale esikoha ideekavandi autoritele töö täiendamiseks ja Fausto Capital on huvitatud projekteerimistööde lepingu sõlmimisest peale täienduste sisseviimist.

„Kuna kavandatav hoone hakkab olema Tallinna „väravaks“ ühest tähtsaimast suunast saabujatele otsisime kõrgetasemelist ja silmapaistvat lahendust, millest saaks väärikas maamärk  linna ühes tähtsaimas sõlmpunktis. Teiste lähteülesannete kõrval toonitaksin hoone sobivust kogu Fahle Parki kvartali omapäraga, mis seisneb ajaloolise miljöö ühendamises kaasaegse arhitektuuriga ning rohealade ja jätkusuutlikkuse väärtustamises. Arhitektid pidid hoone kavandamisel  jätkama Fahle Parki piirkonnale omast keskkonnasäästlike hoonete kavandamist, ning arvestama juba ideekavandi koostamisel tunnustatud rohemärgise BREAAM nõuetega.  Fahle Pargi esimese etapi käigus arendatud hooned on BREEAM rohemärgise kõrgeima OUTSTANDING taseme vääriliseks juba hinnatud ja planeerime ka kõik uued rajatavad hooned samal tasemel sertifitseerida“ rääkis Fausto Capitali  projekteerimisvaldkonna juht Priidu Lokk.

Žürii esimehe arhitekt Ignar Fjuki sõnul kindlat esikoha pretendenti konkursil kohe välja ei joonistunud. „Ometi oli tegemist õnnestunud konkurssiga. See oli väga keeruline ülesanne  arhitektidele, kuna eeldati originaalasust, maamärgilisust, aga ka sobivust küllaltki pretensioonikasse asukohta, mida olulisel määral mõjutab lähedal asuv viadukt. Osalejad olid andnud parima ja ka need tööd, mis  ei saanud auhinda, olid tasemel. Keegi žürii liikmetest oma lemmiku pärast tõelisse lahingusse ei läinud ning tõde selgus pikkade arutelude käigus ,“ rääkis Fjuk.

Arhitektuurikonkursi žüriisse kuulusid lisaks Ignar Fjukile, linnaarhitekt Oliver Alver, arhitekt Rasmus Tamme, Fausto Capitali üks osanikke Kenneth Karpov ja Fausto Capitali  projekteerimisvaldkonna juht Priidu Lokk. Fjuki sõnul olid võidutööd silmatorkavana fikseeritavad ja pakkusid arhitektuuriliselt originaalset käsitlust ning vastasid enamusele lähteülesandele.

LUMIA ja KINO Maastikuarhitektid töö „PORTAAL“ suurimaks plussis on hoone maamärgilik ja pilku püüdev ja meeldejääv arhitektuur. Töö on jõuliselt liigendatud ja dünaamiline ning paistab esimesel hetkel nagu virna laotud merekonteinerid. Fassaadid on kaetud ribidega mis mõjuvad kergelt. Hoone puhul on tajutav mõnetine sarnasus jaapani arhitektuuriga ning tunnetatav on ajatu esteetika. Hoone sobib Fahle kvartali ajaloolisse industriaalsesse keskkonda ja liiklusmagistraali vahetusse lähedusse.

Studio TÄNA ja Apex Arhitektuuribüroo töö “JENGA” pakub samuti ajatut disaini, olles seejuures pilku püüdev ja piisavalt eriline, et olla vääriline hoone Tallinna väravasse. „JENGA“ pakub eriti efektseid ja dünaamilisi vaateid Fahle Parki poolt. Linna sisenedes jätab mõnevõrra lihtsama ja massiivse tahuka mulje. Hoone viimaste korruste pealeehitus seondub visuaalselt kvartali senise dominantehituse Fahle majaga. Asendiplaaniliselt on efektne uue pargiala kavandamine, mis on hea lõpetus Lastekodu tänavale. Kvartali poolt vaadates on tegu silmapaistva tööga.

Kolmanda koha pälvinud Arhitektuuribüroo Korrus töö „FAHLE VISON“ pidas žürii kõige julgemaks ja silmatorkavamaks. Töös on kasutatud paralleelselt kahte võtet – “tünni” ja alumiste kaarte maailma, mis keeravad teineteisega koos vindi veidi üle. Ristmiku nurk on ilusti lahendatud ja väärtustab tänast iseloomuta kohta. Samas on hoone seljaga Zelluloosi kvartali poole ja ei teeni kvartalit tervikuna.

Eripreemia pälvinud DAGOpeni töö on oma puhta ja elegantse lahenduse poolest teiste osalejate töödest täiesti erinev. Eri nurga alt jätab töö huvitava mulje tänu hoone mahu kolmeks jagamisele ja ühest põnevast horisontaalsest sisselõikest. Hoone jäi oma puhtas ja pretensioonitus disainis žürii arvates isegi pisut liiga lihtsaks.

Tööd pälvisid rahalise preemia. Esimene ja teine koht jagatud “PORTAAL” ja “JENGA” – preemia suurus 20 000 eurot (mõlemale ideekavandile eraldi). Kolmas koht “FAHLE VISION” – preemia suurus 7 500 eurot. Eripreemia “ELEVAATOR” – preemia suurus 5 000 eurot.

Detailplaneering sätestab hoone suurimaks kõrguseks maapinnast 45,0 m. Hoonele on lubatud kavandada 14 maapealset korrust ja 3 maa-alust korrust. Hoone suurim maapealne ehitisealune pindala on 1150 m2.  Kavandatava hoone suurim suletud brutopind on 11 000 m2 ja maa-aluse osa suletud brutopind 5400 m2.

Lisainformatsioon:

LUMA OÜ ja KINO Maastikuarhitektid OÜ töö „PORTAAL“ autorid: Margit Aule (LUMIA), Toomas Adrikorn (LUMIA), Andreas Krigoltoi (LUMIA), Lenne Grettel Leitmaa (LUMIA), Carl-Deion Jõekallas (LUMIA), lvika Puust (LUMIA), Mari Liis Aader (LUMIA), Juhan Teppart (KINO), Elif Naz Duman (KINO)

OÜ studio TÄNA & Apex Arhitektuuribüroo OÜ töö „JENGA“ autorid: Tristan Krevald (TÄNA), Mark Aleksander Fischer (Apex), Ra Martin Puhkan (TÄNA), Siim Tanel Tõnisson (TÄNA), Ove Oot (Apex)

Arhitektuuribüroo Korrus Osaühing, töö „FAHLE VISIOON“ autorid: Aigar Roht, Indrek Kallas, Timmo Lass, Anna Maistruk, Kärt Milsaar, Frederick Kalmberg, Kristjan Tükk

DAGOpen OÜ töö „ELEVAATOR“ autorid: Ahto Aasma, Anna Solts, Ervin Golvih, Allar Esko, Keiu Tulev, Jaan Kuusemets, Erko Luhaaru

 

VÕITJATE VIDEOLINGID

JENGA https://youtu.be/APyvHq1S7gc

PORTAAL https://youtu.be/1oKwrJrdV94


Seotud artiklid