Suurarendaja: 2024. saab olema kaalutletud ja läbimõeldud tegutsemise aasta

Lõppenud aasta on kinnisvaraarenduses olnud väljakutsete rohke nii müügi, finantseerimise kui ka ehitamise poolest. Mis mõjutab kinnisvarasektori toimetulekut ning kas turul on näha juba ka stabiliseerumise märke, arutleb Endoveri tegevjuht Robert Laud.

Arendajana näeme, et uuel aastal on oodata tugevat konkurentsi, mistõttu peavad otsused ärile olema väga põhjalikult läbi mõeldud. Kindlasti on see arendajatele mõttekohaks: kas ja millal tulla turule uute projektidega?

Arvan, et 2024. saab olema kaalutletud ja läbimõeldud tegutsemise aasta. Kinnisvara valdkonna võtmeküsimuseks on kindlasti objektide rahastamine. Euribor on langemas ning kõik indikatsioonid on olemas, et see võiks järgmise aasta jooksul saavutada koduostjatele taskukohasema taseme. Langus toob ostjatele kergendust ajal, mil valik kinnisvara kasvab mõõdukalt ja intressid langevad.

See on hea uudis, kuid kindlasti ei lahenda ära probleeme, mis möödunud aastal kinnisvarasektoris süvenesid. Eestil on olnud kokku järjest seitse kvartalit majanduslangust, mis on ühtlasi ka Euroopa Liidu suurim näitaja. Täna teeb Eesti ekspordisektorile muret meie peamiste kaubanduspartnerite Soome, Rootsi ja Saksamaa majanduslik olukord ja probleemid. Eesti tööstusettevõtted ja eksportijad on partnerriikide nõudluse languse tõttu hädas toodete müügiga ning kui riik ei suuda piisaval määral kaupa eksportida, kanduvad sellest tulenevad mured ka siseturule üle. Eesti on väike riik ning pelgalt siseturuga me majandust toetada ei suuda.

Seoses Venemaa turu sulgumisega on ka paljud eksportijad loobunud odavast vene toorainest ning teinud ümber oma ärimudelid, et uute oludega kohaneda. Tänases olukorras on palju ettevõtete ja inimeste endi kätes. Keerulisest perioodist väljatulek sõltub suuresti turuosaliste endi leidlikkusest ja tegutsemisjõust. Majandus on küll sattunud raskesse seisu, kuid see on sundinud ja sunnib ka edaspidi otsima uusi väljundeid ja lahendusi, mis toob omakorda kaasa arengu ning mõjub meile arendajatena pikas perspektiivis hästi.

Ma ei näe, et rasked ajad jääksid püsima, sest täna otsib igaüks lahendusi. Tänu eestlastele omasele leidlikkusele tulevad majanduses ka helgemad päevad. Volta Kvartal on meie portfellis ehe näide, et teatud piirkondades on kodude ja äripindade järgi jätkuv huvi olemas ning ka Volta Kvartali kolmanda etapiga alustamise julgus tulenes just Põhja-Tallinna lähiaastate arenguperspektiivist.

Endover liigub uuel aastal käimasolevate suurarendustega edasi eesmärgipäraselt ja läbimõeldult. Majanduse ebakindlast seisust hoolimata on Endoveril tänaseks müüdud üle 90 protsendi valmis korteritest. Jätkame kõigi projektide arendus-, ehitus- ja müügitegevust. Võtmeküsimuseks jääb aga see, kuidas hinnata ja tunnetada turgu õigesti ja millal on parim aeg tuua müüki uusi tooteid.

Minu soov ja eesmärk on liikuda kinnisvaraturul ja majanduses laiemalt ilma ootamatute raputusteta. Praeguseks kujunenud majandusolukorda üleöö muuta ei saa, kuid loodan, et edasine asjade käik on mõistlikul määral etteaimatav. Uude aastasse tasub kinnisvarasektoril kaasa võtta rahulikum samm ja ummisjalu kuskile joosta ei maksa.


Seotud artiklid