Üürituru ülevaade: millise hinnaga saab sel sügisel üürikorteri

Sügise algus on iga-aastane üürituru tippaeg ja seda eelkõige nendes linnades, kus asuvad ülikoolid. Portaali Kinnisvara24 ja kinnisvarabüroo 1Estate Kinnisvara eksperdid prognoosivad sügisest üüriturgu.

Kinnisvara24 portaali statistika näitab, et üürikuulutuste arv on viimase aastaga kasvanud. „Võib öelda, et suuremate linnade üüriturg on hea tervise juures. Pakkumisi on rohkem kui eelmisel aastal, kuid kvaliteetsetele korteritele jagub ka nõudlust ning üürikorteri ruutmeetri hind on samal tasemel eelmise aastaga,“ selgitas Kinnisvara24 turundusjuht Martin Matsberg.

Kinnisvara24 portaalis on tänavu augustis saadaval viiendiku võrra rohkem üürikortereid kui eelmise aasta samal ajal. „Viimase aasta keerulisem olukord majanduses aktiveerib omanikke oma vara välja üürima – seisev kinnisvara on ju kulu ja üürikorterid peavad raha teenimiseks olema välja üüritud. See on suurendanud pakkumist turul. Samas on nõudlus samuti kõrge ja üürihinnad püsivad eelmise aastaga samal tasemel.“

1Estate Kinnisvara maakleri Algis Libliku hinnangul jäävad osad inimesed aastateks kodu üürima, seega pole põhjust karta, et nõudlus üürikorterite järele väheneks. „Tulenevalt kallinenud laenurahast ja üldisest elukalliduse kasvust on oma kodu ostmine muutunud paljudele inimestele kättesaamatuks. Ka investorid on viimase aasta jooksul ostnud varasemate aastatega võrreldes oluliselt vähem kortereid. Kui nõudlus püsib ja pakkumine väheneb, on see vesi üürileandjate veskile, sest defitsiitne turuolukord annab hea võimaluse hindade tõstmiseks.“

Libliku arvates sel sügisel üüriturul suurt muutust ei toimu ja olukord püsib praegusega sarnane, aga järgmisel aastal võib juba märgata pakkumise vähenemist. Tema sõnul on normaalne üüripakkumiste arv Tallinnas 1200-1300 korterit ning hetkel pakkumiste arv ka sinna vahemikku jääb. „Eelmisel suvel oli olukord teistsugune, sest Ukraina sõjast tingitud põgenike sisseränne tekitas turul defitsiidi, kus pakkumiste arv kukkus kevadel 700 peale. Suvel hakkas pakkumiste arv taastuma ning aasta lõpus oli juba selge ülepakkumine, kui ca 6 kuud oli turul pakkumisi 1600-1700.“

Kinnisvara24 portaalis on hetkel 1178 aktiivset Tallinnas asuva üürikorteri kuulutust, mille keskmine ruutmeetri hind on 13.63 eurot. Aasta tagasi oli aktiivseid kuulutusi 950 ja nende ruutmeetrihind oli samal tasemel. Martin Matsbergi sõnul on pakkumiste arv kasvanud kogu Harjumaal, seega üürikodu otsijal peaks valikut jaguma, aga Harjumaal on ka Eesti suurim nõudlus.

Tartus on üürikorterite arv oluliselt madalam, kuid eelmise aastaga võrreldes mõnevõrra kasvanud. Kui eelmise aasta augustis said värsked üliõpilased ja teised üürikorteri otsijad valida 186 pakkumise vahel, siis tänavu on aktiivseid pakkumisi 239 ja nende keskmine ruutmeetri hind on 10,57 eurot.

Pärnus pakutakse 117 üürikorterit, mida on sama palju nagu eelmisel aastal. Keskmine ruutmeetri hind on kerkinud aastaga 8,27 eurolt 9,27 euroni,

Viljandi pakkumiste arv ja ruutmeetrihind on tõusutrendis – hetkel pakutakse seal 47 üürikorterit keskmise ruutmeetrihinnaga 8 eurot.

Narva üüripakkumiste arv on veidi langenud ja hind kerkinud – hetkel saab üürikorteri soovija valida 61 pakkumise vahel, mille keskmine hind on 7,5 eurot ruutmeetri kohta.

Pakkumiste arvu languse tõttu tuleb üürikodu otsijail sobiva kuulutuse leidmisel kiiresti tegutseda, sest heas seisukorras ja maitsekalt kujundatud korterid jõuavad väga kiirelt tehinguni. „Üürihuviline saab kinnisvaraportaali otsingu abil tellida enda kriteeriumitele vastavate kuulutuste teavitused oma e-mailile – nii saab pakkumisega tutvuda kohe, kui see portaali üles pannakse. Kinnisvara24 portaali jõuavad paljud maaklerite vahendatud üürikuulutused 48h varem kui teistesse portaalidesse. Enamik häid üüripakkumisi lähebki juba paari ööpäeva jooksul kaubaks,” tõi Martin Matsberg välja.


Seotud artiklid