Bigbank: kodulaenutaotlusi oli jaanuaris üle kolme korra rohkem

Jaanuaris esitati kodulaenu taotlusi üle kolme korra rohkem kui detsembris, selgub Bigbanki kodulaenude portfelli analüüsist. Sõlmitud laenulepingute arv oli detsembriga samal tasemel, ka keskmine laenusumma oli viimaste kuudega sarnane 107 000 eurot.

Bigbanki Eesti juhi hinnangul Jonna Pechteri oli laenutaotluste arvu kolmekordistumise peamiseks ajendiks panga poolt pakutud 1,65% marginaal. “Küll aga näitab selline hüpe, et koduostjad ei ole kuhugi kadunud, huvi on kõrge ja otsused jäävad pahatihti just laenuprotsendi taha,” põhjendas Pechter ning lisas, et kuni euribori langetatud ei ole, on ainus võimalus turgu elavdada just pankade käes. “Kuigi suurtel universaalpankadel peaks intresside langetamine olema oluliselt lihtsam, on nad siiani omakasu igast komakohast aktiivselt kinni hoidnud ja nii peavad väiksemad tegijad taas teed näitama,” kirjeldas Bigbanki juht suuremat pilti kodulaenude turul.

Pechter peab väga oluliseks, et mistahes hea intressipakkumine kehtiks kõigile sõltumata , taotleja ametist, ostetava kodu energiaklassist või täpsest asukohast. “Näiteks ei saa väga suur osa tublisid tööinimesi endale täna ka väga suure tahtmise juures lubada A-energiaklassiga uusarendusse kodu ostmist, kuid neid ei peaks selle pärast karistama kõrgema intressiga,” rõhutas Pechter, kes ei pea õigeks ka mõnes pangas soodsa kodulaenuga kaasas käivaid kulukaid lisakohustusi. “Kodu ostmine võiks olla nii lihtne, kui vähegi võimalik, sest oma kodu on oma kodu ja laenuraha on igas pangas ikka ühesugune euro,” on Jonna Pechter veendunud.

Jaanuarikuu laenutaotlustest iga neljas oli soov olemasolevat laenu refinantseerida, mis ühelt poolt kinnitab inimeste soovi ja oskust pere rahaasjade planeerimisega tegelda ning teisalt viitab pettumisele oma kodupankade jäikuses. “Siiski tasub alati kõik lepingu vahetusega kulud hoolikalt kokku lugeda, sest pisikese marginaalimuutuse puhul ei pruugi panga vahetamine kasu tuua,” pani Jonna Pechter inimestele südamele, et nad suuri otsuseid liiga tormakalt tegema ei asuks.


Seotud artiklid