Kinnisvaraturg on tagasi normaalsuses

Eesti kinnisvaraturg on küll vaikne ja äraootav, kuid mitte seisma jäänud. Oleme tagasi normaalsuses, kus me pole enam tükk aega olnud, kommenteerib ELUM Kinnisvara partner Kristi Djomin.

„Vahepealne väike buum, mis kestis 2020. aasta lõpust kuni 2022. aasta keskpaigani, pani inimesed rabama kinnisvara, nii et ununesid tulevased laenukohustused ja uusi kortereid osteti „paberilt”. Pikas perspektiivis ei ole selline turuolukord aga kunagi hea, sest hajutab tähelepanu ning viib allapoole ka pakutava kvaliteeti,” rääkis Djomin.

Nüüd, mil turg on rahunenud ja laenud kallinenud, oleme tagasi normaalsuses, kus inimesed süvenevad nii ostetavasse varasse kui ka oma kohustustesse ning müüjad peavad taas enam panustama, et ostjaid leida.

Vale hinnaootus võib kätte maksta

Kristi Djomini sõnul pole aga palju müüjad veel oma hinnaootustes praegust turureaalsust arvesse võtnud ning soovivad endiselt „heade aegade” hindu. „Selline paindumatus võib aga kurjasti kätte maksta, sest lõpuks võidakse oma kinnisvara ära müüa hoopis madalama hinnaga kui algne ostuhuvilise poolt tehtud pakkumine oli,” lisab ta.

Ta toob näite, kus korterit hakati müüma hinnaga 215 000 eurot, millele üsna pea reageeris ostuhuviline pakkumisega 210 000 eurot, kuid müüja vastas eitavalt. Turg samal ajal muudkui rahunes ning hinda tuli hakata pidevalt langetama. Lõpuks läks sama korter hinnaga 185 000 eurot.

„Ostjad on väga teadlikud praegusest olukorrast. Oma ostu kaalutakse kaua, käiakse vaatamas mitmeid objekte ning välja valitud vara külastatakse enne tehingu lukku löömist samuti mitu korda,” selgitab ELUM kinnisvara partner. „Ka  pankade esindajad ütlevad, et uisapäisa laenu ei võeta ning inimesed kaaluvad pikalt, enne kui otsuse teevad.”

Kristi Djomini sõnul ei ole maakleri roll praegu sugugi vaid  müüja esindamine. Niisamuti tuleb nõustada ka ostjaid, et neil oleks hetke turuolukorras kergem orienteeruda.


Seotud artiklid