Kuidas toalillede eest talvel hoolt kanda

Nii nagu inimestel, on ka toataimedel talv raske aeg üle elada – valgust on vähe, korteris on kuiv õhk ning energiapuudus vaevab kõiki. Asi ei ole aga nii lootusetu, kui paistab. Inimesed saavad minna spaasse, panna tuled põlema ja ammutada energiat lähedastega koos olemisest. Ka lillede olemist saab talvel mõnusamaks muuta. Vaatame kohe, kuidas.

Hoia lillede lehed tolmuvabad

Valgust on niigi vähe ja selleks, et taim saaks sellest viimast võtta, peavad lehed tolmust puhtad olema. Pühi neid niiske lapiga või kui sul on mõni suur taim, millel on palju väikseid lehti (näiteks bensoe-viigipuu), võid selle ka duši alla viia. Vaata ainult, et sa lillepotti ja mulda väga üle ei ujuta.

Tõsta valgust vajavad taimed aknalauale

Mida kaugemal toanurgas taim on, seda vähem loomulikku valgust ta saab. Tihtipeale hakkab taim selle peale end valguse poole välja venitama ja kaotab oma ilusa vormi, samuti võivad lehed pruuniks muutuda või hoopis maha langeda. Kui võimalik, tõsta taimed aknale lähemale või pane nad lausa aknalauale.

Mitmed taimed, mis kasvavad looduses varjus ja teiste taimede all, ei vaja otsest valgust ja sobivad meie pimedasse kliimasse hästi. Nendeks on näiteks sõnajalad, tiigerlehik, sulgvõhk, maranta, lõikhein, filodendron jt. 10 pimedamas ruumis hästi vastupidavat taime on välja toodud ka selles videos.

Kasuta taimelampi

Kui taim siiski vajab palju valgust, aga seda pole võimalik aknale lähemale tõsta, siis kasuta taimelampi või mõnda muud valgustit, kuhu oled spetsiaalse taimedele sobiva pirni sisse pannud. Sulle endale kulub ka veidi rohkem valgust ära, nii et pane tuled toas julgesti põlema. Kui guugeldad sõna taimelambid, leiad päris palju vasteid, mis juhatavad sind aianduskaupa müüvatesse veebipoodidesse.

Niisuta taimi iga päev

Kui elad kodus, kus talvel on õhk kuivavõitu, siis harjuta endale sisse komme iga päev taimedele vett pritsida. Muide, kas teadsid, et pritsipudelisse peaks minema soe vesi?

Teine võimalus on panna taimede lähedusse veenõud, kust vesi iseenesest taimedele aurub.

Temperatuurivajadus on taimedel väga erinev

Võiks arvata, et nagu inimesedki, vajavad toataimed samuti talvel palju soojust, aga see pole ju ka looduses nii. On terve hulk taimi, millele meeldib toatemperatuur, mis on 20 kraadi ringis või veidike peale, näiteks draakonipuud, sõnajalad, difenbahhiad, orhideed, tõlvlehik, tiigerlehik jt.

Aga on ka selliseid taimi, millele toatemperatuur liiga teeb ja mis vajavad talvel verandale või jahedamasse tuppa tõstmist. Sellised taimed on näiteks tääk- ja lehtliilia, loorber, havortia, noliina, mürt, siilkaktused, tähtkaktused, näsakaktused, agaavid, turdleht ja mõned muud sukulendid.

Kuna jahedamas ei tarbi taimed nii palju vett, siis on neid vaja ka harvem kasta.

Põrandaküte pole taimedele hea

Otse köetava põranda peal asetsev lillepott ei sobi ühelegi taimele, sest põrandaküte kuivatab lillepotis mulda ning teeb selle ebaloomulikult soojaks. Selleks et seda vältida, aseta lillepott väikesele alusele, mis taime kõrgemale tõstab, et otsene soojus selleni ei jõuaks.

Ära väetisega liialda

Ka taimed vajavad puhkeaega ja sellepärast ei ole enamikku taimi talvel vaja väetisega õitsema või kasvama kiirustada. Lilleväetise paki või pudeli peale on kirjutatud, kuidas seda talvel kasutada, kuid üldine arusaam on, et talvel peaks taimi väetama poole vähem kui kevadel, kui niigi palju.

Aga. Nagu on erinev taimede temperatuuri- ja niiskusevajadus, on ka nende vajadusega toitainete järele. Taimed, mis kasvavad talvel hoolega või tahavad õitseda, vajavad väetamist ka nüüd. Nendeks on näiteks draakonipuu, tõlvpuu, kalatea, alpikannid, jõulutäht, kalla jm.

Samuti vajavad väetamist taimed, mis kasvavad turbamullas, kuna selles ei ole lihtsalt piisavalt toitaineid.

Kastmisest

Kastmisega on lood lihtsamad, kui tegelikult arvatakse. Kui muld on sõrmega katsudes soe ja kuiv, siis tulebki kasta, ja korralikult. Kui muld on aga sõrmega katsudes külm, on potis niiskust veel piisavalt. Talvisel perioodil, kui taim kasvab vähem, vajab ta vähem vett ja sellest saabki aru sõrmega proovides. Kasta aga iga kord nii, et pott on kuni põhjani märg, sest kui kastad vaid veidi, ei jõua vesi alumiste juurteni ja taim hakkab närbuma.

Potialusele nõrgunud vesi vala ära, ära jäta taime selle sisse ujuma.

Ja veel viimane soovitus

Kui talvel tuba õhutad, siis tõsta taimed otsese külma õhuvoolu eest ära.


Seotud artiklid