Nipid, kuidas väike esik enda kasuks tööle panna

Kas sul on väike  ja pime esik, mis läheb pidevalt asju täis ja segamini? Või oled just ostnud korteri, kus esik tahaks värskendust ja helgemaks muutmist? Kui jah, siis oled just õiges kohas. Räägime kohe nippidest, mille abil teha esikust funktsionaalne ja kena ruum, kuhu astudes läheb meel rõõmsaks nii sul kui ka su külalistel.

Kahjuks jätavad paljud inimesed oma esiku unarusse, arvates, et kuna keegi seal pikemalt ei peatu, siis võibki see olla üks pime urgas, mis ägab riidekuhjade ja väljaviimist ootavate asjade hunnikute all. Tegelikult peaks olema vastupidi – esik võiks olla helge, kutsuv ja korras, sest just sellise tundega astud sa oma koju. Samuti tuleks mõelda sellele, et just esikus veedetud esimeste sekundite jooksul tekib külalistel esmamulje ja nagu me teame, on esmamuljet pagana keeruline muuta.

Ka feng shui põhimõtete järgi peaks esik alati korras olema, kuna see on koht, kust voolab sinu koju hea eluenergia.

Alustame värvidest. Kui esik on väike ja pimedavõitu, oleks seal hea kasutada heledamaid neutraalseid värve, kuna need lasevad ruumil valgema ja suuremana paista. Värvitud hele sein on alati hea mõte, aga võid julgelt kasutada ka heledat tagasihoidliku mustriga tapeeti.

Põrandal võiks olla materjal, mida on lihtne puhastada. Kui sulle just väga ei meeldi esikuvaiba puhastamine, siis ei ole heleda vaibaga mõtet jamama hakata. Kui leiad aga vaiba, mida on lihtne näiteks pesumasinas pesta, siis laota see julgelt põrandale – see tekitab kohe sooja ja mõnusa tunde.

Peegel on vast asi, milleta esikus hakkama ei saa. Sa ju tahad endale enne väljumist pilgu heita, eks ole? Teiseks on peegel hea sellepärast, et see peegeldab ruumi valgust.

Valgust saad esikusse lasta ka siseuste kaudu. Kui sul on selline esik, kust viivad teistesse tubadesse uksed, siis hoia need avatuna, nii et ka esikusse voolaks loomulikku valgust.

Mõtle hoolega läbi tehisvalgus ja kasuta võimalusel kahte valgusallikat: laes ja seinal või kapi peal. Nende esmane ülesanne on ruum valgeks muuta, aga teisalt lisavad need ka õdusust. Laualamp teeb viimase töö hästi ära.

Aga nüüd riiete ja jalanõude juurde. Esimene asi, millesse sa pead tõsiselt suhtuma ja end pidevalt joonel hoidma, on ülearuste riiete esikust ära viimine ja kapis või garderoobis hoidmine. Las esikunagis ripub vaid paar üleriiet.

Jalanõudega on sama lugu. Hooajale vastavad jalanõud, mida sa pidevalt kasutad, võiksid peidus olla jalanõudekapis või -riiulil. Ja mitte liiga palju paare. Me teame, et sinu meelest ei saa ühel inimesel kunagi liiga palju kingi ega saapaid olla (oleme sama meelt!), aga tõelise jalanõufännina on sul ilmselt kõik kingakarbid alles hoitud ja kenasti garderoobis või mujal riiulis reas.

Hästi läbi mõeldud panipaigad on asjad, milleta üks väike esik hakkama ei saa. Esikupingina võiks kasutusel olla ilus kast, mida saad panipaigana kasutada. Kasti peale pane dekoratiivne padi või kokkuvolditud pleed.

Kui sul on esikus vähe ruumi, siis soovitame esikulaua asemel kasutada kummutit. Esiteks mahutab see palju kraami ja teiseks kipub laud ikka mingit träni täis minema. Säti ülemisse kummutisahtlisse üks korv, kuhu paned kummutile kogunevaid asju. Sa võid ju kord nädalas püüda neile omanikku leida, aga kui keegi mõnd pastakat või üksikut võtit omaks ei tunnista, siis pole selle koht enam teie kodus ja esikus ammugi mitte.

Kummuti või kapi peale jäta vaid kausike võtmete jaoks. Ja nüüd on sul ruumi ühele asjale, mis su tuju kindla peale alati heaks teeb, kui koduuksest sisse astud – selleks on vaas värskete lilledega. Proovi järele!

Esikus peaks ruumi leiduma ka kingalusikale ja jalanõude puhastamise vahenditele. Võid need paigutada näiteks kummuti alumisse sahtlisse või väikese korviga jalanõuderiiulile.

Kui mõtleme, et tavaliselt on kummutitel kolm sahtlit, siis on ju üks üle – sinna või paigutada igapäevases kasutuses olevad mütsid, sallid ja kindad.

Ongi kõik vajalik silma alt ära, aga ometi olemas ja lähedal.


Seotud artiklid