Pered on taasavastanud Tallinna vanalinna

Tallinna vanalinn on pärast pikki aastaid hakanud taas muutuma atraktiivsemaks elupaigaks nii kohalike kui välismaalt tagasipöördujate seas.

UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv Tallinna vanalinn on viimastel aastakümnetel olnud väga populaarne välismaalaste seas, kes on näinud siin ainulaadset võimalust mõistlike summade eest unikaalsesse pärandisse investeerida ning üüritulu teenida või kasutada seda isiklikuks tarbeks.

Viimasel ajal on senine trend hakanud jälle muutuma. Kui varasematel aastatel ei olnud vanalinn kohalike elanike seas esimene eelistus, siis üha rohkem on turule tekkinud neid eestlasi, kelle jaoks vanalinn on just esimene valik.

Müüakse perekortereid

Statistika järgi on viimasel kolmel aastal pooled müüdud korteritest kolme- ja enamatoalised, mis on selge näitaja, et kortereid vaadatakse mitte üüritulu teenimise vaid isikliku kasutamise otstarbega ning pigem suuremale perele.

Ühes kuus müüakse reeglina alla kümne korteri ning keskmine ruutmeetri mediaanhinnatase on viimase kahe aasta jooksul kõikunud vahemikus 3500-3900 eurot ruutmeetri kohta, mis on palju soodsam, kui vanalinna ümbritsevate piirkondade eksklusiivsemate korterite hinnatase.

Kes eelistavad vanalinna kolida?

Enda praktika põhjal võin öelda, et kõige enam on ostjate seas kohalikke eesti ja välismaa/eesti segaperesid. Lisaks ka neid, kes pöörduvad võõrsilt tagasi.

Toon järgnevalt välja kõige suuremad põhjused, miks eelistatakse vanalinna:

  • Mugav logistika (lapsed saavad ise liikuda, töökoht kesklinnas, saab liigelda ilma autota).
  • Hea koolide valik.
  • Ajalooline arhitektuur, kõrged laed, unikaalsed hooned.
  • Eksklusiivsus ja ainulaadsus.
  • Mõistlik hinnaklass, võimalus renoveerida väsinud välimusega korter stiilseks koduks.

Kui varasemalt oli mõnevõrra piiravaks asjaoluks halb autode parkimise võimalus, siis tänu transpordivõimaluste mitmekesistumisele on suhtumine autode omamise osas vana- või kesklinnas elades muutunud – paljudes peredes ei ole enam vajadust kahe auto või mõnel juhul üldse selle järele.

Vanalinnas ja selle ümbruses on olemas mõnusaks eluks vajalik valik meelelahutust, sportimisvõimalused, head restoranid, tunnustatud koolid ja suurepärane logistika kõigis suundades.

Kokkuvõtteks: näib, et vanalinna ebapopulaarsuse „põhi“ hakkab vaikselt läbi saama ning inimesed on taas leidmas sinna teed, et elada põnevas ja unikaalses keskkonnas.

Kairi Vanem, Uus Maa Luxumi kinnisvaramaakler

 


Seotud artiklid