Puust ja punaseks: millised lisakulud kaasnevad kinnisvara müügiga

Kui olete otsustanud oma kinnisvara müüa, siis tuleb sellega seoses arvestada ka mitmesuguste kuludega.

Uus Maa Elamus büroo kinnisvaramaakler Kadi Pettai toob välja 11 kõige olulisemat kuluartiklit, mis võivad müügiprotsessiga kaasneda. Nende hulk ja kogusuurus võib varieeruda sõltuvalt sellest, milliseid valikuid teete.

Maakleri vahendustasu

Kui otsustate kasutada kinnisvaramaakleri professionaalset abi, on vahendustasu vastavalt kokkuleppele.

Kinnisvarafotod

Professionaali poolt tehtud fotod aitavad esitleda teie kinnisvara parimast küljest. Kui valite kinnisvarabüroo abi, on see summa kaetud juba maaklertasuga.

Reklaamikulud

Sõltuvalt sellest, kui paljudesse portaalidesse ja ajalehtedesse te oma müügikuulutuse soovite panna, kujuneb ka reklaamikulu. Kasutades kinnisvarabüroo teenuseid, on see summa kaetud juba maaklertasuga.

Korrastamine ja remont

Kinnisvara atraktiivsemaks muutmiseks võib olla vajalik teha väiksemaid parendus- ja korrastustöid, milleks võib olla mõne seina ülevärvimine, santehnika parandamine või hoopis põranda lihvimine.

Hindamisakt

Kui soovite täpset ülevaadet oma kinnisvara väärtusest, võib olla vajalik tellida hindamisakt. Kasutades kinnisvarabüroo teenuseid, pole hindamisakti vaja tellida, sest maaklerid koostöös hindajaga annavad õiglase müügihinna.

Notaritasu ja riigilõiv

Notaritasud jagunevad tavaliselt pooleks müüja ja ostja vahel ning riigilõivu tasub ostja. Jagunemine võib sõltuda ka müüja ja ostja omavahelisest kokkuleppest.

Hüpoteegi kustutamine

Kui müüdav kinnisvara on hüpoteegiga koormatud, tuleb see tavaliselt kustutada.

Kolimine

Kolimiseks võib olla mõistlik kasutada kolimisfirma teenuseid, et muuta protsess sujuvamaks ja lihtsamaks.

Koristus

Pärast kolimist võib tellida professionaalse kodukoristuse, et säästa aega.

Kommunaalteenuste maksed

Viimaste kommunaalarvete tasumine enne kinnisvara uuele omanikule üleandmist.

Tulumaks ja tulu deklareerimine

Tulumaksuvabalt on lubatud müüa üks kinnisvaraobjekt kahe aasta jooksul – kusjuures tegemist peab olema inimese koduga. Maksukohustus on kinnisvara puhul, mis ei ole olnud koduna kasutusel.


Seotud artiklid