Foto: Vaata milline büroohoone hakkab Tallinna väravas Tartu maantee ilmet looma

Tallinna ühe populaarseima ärikvartali Fahle Parki arendaja AS Fausto Capitali korraldatud arhitektuurikonkurssi lõplik võitja Tartu mnt 86B kõrghoone ehitamiseks on selgunud. Võitjaks osutus arhitektuuribüroo LUMIA ja KINO Maatikuarhitektide töö “PORTAAL”.

Konkursi võitja „Portaal“ sobib suurepäraselt ajaloolise Fahle Parki üldise kontseptsiooniga ja sellest saab väärikas maamärk ühes linna tähtsaimas sõlmpunktis. „Portaal“ valiti võidutööks ühehäälselt ning ehitustöödega on plaanis algust teha 2025. aastal, kohe peale projekteerimist ja ehitusloa väljastamist. Kavandatav hoone tuleb 14 korruseline, millele lisandub 2 maa-alust korrust ja see toob kinnisvara turule juurde ligi 10 000 ruutmeetrit  A-klassi büroopinda. Hoone vaheseinu on võimalik nihutada ning muuta büroopindade suurusi ja ruumiplaneeringut.

„PORTAAL“ on pilku püüdev ja hakkab silma jõuliselt liigendatud, dünaamilise arhitektuuriga, mis paistab esimesel hetkel nagu virna laotud merekonteinerid. Hoone energiatõhusale klaasfassaadile lisavad liigendatust vertikaalsed messingu toonis klaasfassaadi liistud,“ kirjeldab Fausto Capitali üks osanikke Kenneth Karpov hoonet.

Hoone sobib Fahle kvartali ajaloolisse industriaalsesse keskkonda ja liiklusmagistraali vahetusse lähedusse. Lisaks pilkupüüdvale arhitektuurile ja keskkonda sobitumisele, oli arhitektidele suureks väljakutseks hoone muutmine Euroopas juhtiva rohemärgise BREEAM-i „Outstanding“ sertifikaadi nõuetele vastavaks. „BREEAM märgise saamiseks tuleb valmistuda juba ideekavandi staadiumis ja see tagab hoonele hiljem keskkonnasõbralikkuse, tervisliku sisekliima, rohke haljastuse kasutamise ja palju muid eeliseid,“ rääkis Fausto Capitali projekteerimisvaldkonna juht Priidu Lokk.

Kavandatava hoone esimesel korrusel on tänavaruumi suunas avatud kohvik ja poed, ülejäänud korrustel on terrassidega bürood. Hoone on mahuliselt liigendatud, et saavutada meeldejääv ja skulpturaalne vorm kõikidest suundadest. „Kuna „Portaal“ hakkab tähistama Fahle kvartali ühte olulist väravat, siis luuakse hoone ümber aktiivne linnaruum koos haljastuse, istumiskohtade ja tänavamööbliga ning mugava ühendusega Fahle Parkiga ja linnaga. „Portaal“ võimaldab äripindadele sisse astuda igast küljest. Huvitavat linnaruumi lisab säilinud ajalooline tööstuspärand, viadukti alla jääv paekivimüür, mis on ausse tõstetud ja välja valgustatud,“ rääkis Lokk.

Ühtlasi lisab „Portaal“ Tartu mnt äärde rohkelt rohelust, mis asub nii hoone peal kui ka hoone ümber. Rattatee ja maantee vahe ääristatakse  istutatud põõsagruppidega. Rattatee on omakorda eraldatud kõnniteest puudereaga ja kaitseb jalakäijat maantee negatiivse mõju eest kahekordse haljasbarjääriga. Hoone fassaade liigendavad haljastatud ekraanid, mida on kahte tüüpi: lõunasse avanevad ekraanid on väliruumile avatud haljastusega ja põhjakülge jäävate ekraanide haljastus asetseb klaasi taga. Taimedest on kasutatud liaane, põõsaid ja väikesekasvulisi põõsaid, sealhulgas igihaljaid liike. Madalama hoone osa katus on samuti haljastatud, kõrgema osa katusel on päikesepaneelid.

LUMIA ja KINO koostöös on valminud ka Fahle Parki teised hooned, mis on pälvinud mitmeid mainekaid arhitektuuriauhindu, teiste seas pälvis Fahle Parki galeriitänav eelmisel aastal Arhitektuuri aastapreemia ning Maastikuarhitektide Liit valis galeriitänava võitjaks kategoorias: maastik ja hoone.

Võidutöö „Portaal“ valiti 12 suurepärase ideekavandi seast ja kõigil oli võrdne võimalus avalikul arhitektuurivõistlusel osaleda ning võidutööde autorid selguseid žüriile alles peale otsuseid.

Videolink: https://youtu.be/QTI6IqZNeZQ


Seotud artiklid