Selgus Narva Peetri platsi tulevane arhitektuurilahendus

Narva Linnavalitsus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga korraldas arhitektuurivõistluse, mille eesmärgiks oli leida Peetri platsile ja selle ümbritsevale alale uus visioon ja ruumiline lahendus, et luua Narvale inimsõbralik ja atraktiivne peaväljak.

Võistlusega lahendatav ala hõlmas Peetri platsi ning selle lähiümbruses asuvaid Triumphi bastioni ja vallikraavi, Puškini skvääri, Balti tänavat ja Salmeaeda. Linnavalitsuse soov oli võistluselt saada idee Peetri platsi liikluskorralduse täpsustamiseks, et praegune autokeskne asfaldiväljak muutuks jalakäijat arvestavaks ja kutsuvaks linnaruumiks, kus saaksid toimuda avalikud üritused, arvestades samas lähedalasuvast piiripunktist tulenevate nõuetega.

Arhitektuurivõistlusele kvalifitseerus kolmteist ideekavandit, millest parimaks tunnistati büroo Arhitekt Must poolt pakutud lahendus „Piiritaja“.

„Peetri plats pole kohalike jaoks enam ammu linna keskväljak, olulisi sündmusi toimub siin vaid paar korda aastas ning muul ajal on ala parkla staatuses. Ühtlasi on see üks jalakäijavaenulikumaid kohti Narvas, kus valitseb liiklusmüra ja õhusaaste. Soovime luua Peetri platsile ilusa ja kaasaegse linnaväljaku, vabaneda parkimisest keset platsi ning liita Peetri platsiga taas ka Puškini skvääri kolmnurkse osa,“ sõnas Narva arhitektuuri ja linnaplaneerimise ameti direktor ja žürii liige Kaie Enno.

Žürii hinnangul oli „Piiritaja“ võistluse üks sümpaatsemaid töid, terviklik, hästi tsoneeritud, tugevate ja selgete mõtetega. „Töö liidab ajaloolisi kihistusi hästi tunnetavad ideed uude, toimivasse tervikusse. Peamised ruumilised otsused on tehtud õigesti, struktuur on paigas. Ajalooliste hoonete markeerimine ruumiliste sõrestike abil loob omaette maailma,“ kommenteeris töö tugevaid külgi žürii liige ja programmi „Hea avalik ruum“ juht arhitekt Kalle Vellevoog.

Kavandiga taastatakse Peetri väljaku ajalooline kolmnurkne kuju. Väljak saab mitu uut erinevat funktsiooni: Vallikraavi äärde on planeeritud aktiivsusala – spordiväljakud ja puhkeala, olemasolevas pargis säilitatakse kõrged puud ja koha senine olemus, sõjaeelse hoonestruktuuri esiletõstmiseks on kavandatud paviljonid, pikniku- ja kohvikuala, lugemisnurk ja mänguväljak. Paviljonide vahele rajatakse hubased haljastatud hoovid. Väljakule paigutatakse ka lava – madal puidust platvorm, mida saab kasutada nii paraadide ajal kõnede pidamiseks, kui ka igapäevaselt noorte kohtumiste ja koosviibimiste paigana.

„Kokkuvõttes on tegu tugeva tööga ning võistlusala kõik piirkonnad on sellisel määral läbi töötatud, et mõningate muudatuste ja täpsustustega, mida tehakse linna ja arhitektide koostöös projekteerimise ajal, saab Narva endale toimiva ja meeldiva linnaväljaku,“ lisas Kaie Enno.

Peetri platsi arhitektuurivõistlusele laekus kokku viisteist ideekavandit, millest kvalifitseerus kolmteist.

Arhitektuurivõistluse preemiafond oli kokku 25 000 eurot.

I preemia (9000 eurot) sai ideekavandi „Piiritaja“ eest arhitektuuribüroo Arhitekt Must, autorid Ott Alver, Mari Rass, Alvin Järving, Luisa Männilaan ja Patrick Barbo.

II preemia (7000 eurot) pälvisid ideekavand „Hoovid“ ja selle autorid Kertu Johanna Jõeste, Ra Martin Puhkan, Siim Tanel Tõnisson ja Tristan Krevald arhitektuuribüroost Stuudio TÄNA.

III preemia (5000 eurot) läks ideekavandi „Saal“ autorile Villem Tomistele arhitektuuribüroost  Stuudio Tallinn.

Lisaks anti välja kaks ergutuspreemiat, kumbki suuruses 2 000 eurot, arhitektuuribüroo KOKO Arhitektid ideekavandile „Pärl“ (autorid Katri Soonberg, Kevin Lamp, Lembit-Kaur Stöör, Lera Mikhailova, Martin Tago ja Raivo Kotov) ja arhitektuuribüroo OAAS Arhitektid ideekavandile „September“ (autorid Ivar Lubjak ja Maria Pukk).

Võistluse žüriisse kuulusid hindamise ajal veel Narva linnapea Katri Raik, Narva arhitektuuri ja linnaplaneerimise ameti direktor Kaie Enno, Narva linnaarhitekt Peeter Tambu, programmi „Hea avalik ruum“ juht Kalle Vellevoog Eesti Arhitektide Liidust, lisaks Eesti Arhitektide Liidu esindajatena arhitektid Toomas Tammis ja Liis Uustal ning Eesti Maastikuarhitektide Liidu esindajana maastikuarhitekt Kersti Lootus.

Võistlus korraldati EV 100 „Hea avalik ruum“ jätkuprogrammi raames, mida rahastavad kultuuriministeerium, rahandusministeerium ja kohalikud omavalitsused ise. Narva Peetri platsi arhitektuurivõistlus oli 34. programmi kaudu korraldatud arhitektuurivõistlus.


Seotud artiklid