Vaata fotosid: Fahle Parki ajalooline katlamaja saab uue elu

Ajaloolise paberivabriku katlamaja koos korstnaga muutub peagi moodsa Fahle ärikvartali sümboolseks keskpunktiks ja oluliseks vaatamisväärsuseks. Katlamaja arhitektid presenteerisid imelisi vaateid büroohooneks muudetud Katlamaja sisemusse. Hoone on täidetud valguse, haljastatud roheliste seintega, modernse disainiga ning kombineeritud ajalooliste paekivi fassaadide ja detailidega. Katlamaja korsten muudetakse Tallinna uueks vaateplatvormiks, mis hakkab pakkuma suurepäraseid panoraamvaateid Tallinna linnale ja lahele.

Katlamaja on ajaloolise tselluloosivabriku piirkonda loodud kvartali Fahle Parki viimane muinsusobjekt mis rekonstrueerimist ootab. „Praegu käivad hoogsalt ettevalmistused renoveerimisega alustamiseks. Ehitusele lükkame hoo sisse kohe kui oleme katnud hoone sobivate üürnikega. Praegu käivad läbirääkimised mitme maineka ettevõttega,“ rääkis Fahle Parki arendaja Fausto Capitali üks osanik Sven Mihailov.

Katlamaja valmimise järel saab tselluloosivabriku piirkonna renoveerituks kuulutada ja liikuda edasi ärikvartalisse uute majade integreerimisega. Tegemist on Fausto Capitali märkimisväärse panusega arhitektuuripärandi säilitamisesse ja Tallinna linnaruumi säästva arengu toetamisse.

Fahle Parki üks arhitektidest Margit Aule arhitektuuribüroost LUMIA peab Katlamaja ellu äratamist ainulaadseks projektiks. „Läbi korruste kõrguvad mastaapsed ruumid, mis on omased vanadele tööstushoonetele ja mille hiilguse saame üle kanda nüüdisaegsesse büroohoonesse. Soovime katlamaja sisemusse tuua valgust ja liigendame seda klaaskuubikutega, kus saavad end sisse seada erinevad ettevõtted. Valgetes toonides tippdisain on kombineeritud ajalooliste paekivi seintega, mis loob kogu hoonele korraga nii hubase kui ka ebamaiselt huvitava ning mitmekihilise ruumilahenduse,“ rääkis Aule.

Aule sõnul võiks Katlamaja sobida nii ühele suurele ettevõttele kui ka mitmele väiksemale. Katlamaja tiibadesse tekivad ideaalsed ruumid väiksematele ettevõtetele, samas kui Katlamaja süda oleks ideaalseks koduks ühele või mitmele suuremale ettevõttele.

Katlamajast hakkab viima otsetee korstna sisemusse, kuhu on plaanis ehitada keerdtrepp koos liftiga, mis viib otse korstna tippu. Korstna otsa ehitatakse klaaskuppel koos terrassiga ja sealt avanevad suurepärased vaated.

Katel koos korstnaga asub keset modernseks kvartaliks renoveeritud tervikliku linnaruumiga Fahle Parki ning on sissepääsudega avatud igasse suunda. Katlaga ühendatakse peagi ehitatav 500-kohaline parkimismaja/büroohoone. Fahle ärikvartalis on end sisse seadnud Postimees ja Duo Media, Apollo Grupp, Stora Enso, Betsson Group, Eesti Töötukassa Karjäärikeskus, Workland, Argentiina restoran, Bestwine ja paljud teised. Katlamajast üle tänava jääb klaaskatusega, aastaringselt soe ja roheline Fahle galeriitänav, kus saab kohvikute ja restoranide terrassidel einestada.

Piirkonna ümbersündi on ka avalikkus märgatud ning Fausto Capital pälvis Fahle Parki renoveerimise eest Aasta kinnisvarateo preemia. Fahle Parki teine vaatamisväärsus – eksootilise haljastusega galeriitänav – pälvis aga Kultuurkapitali aastapreemia kategoorias vanast uus.

Katlamaja sisevaated on saadaval: https://www.dropbox.com/sh/g7nnj0m2a7jwkk1/AAByTSFK1VUlXkXK2yWjms7Ha?dl=0

 


Seotud artiklid